Публикувано на 24.11.2020 / 12:53

ДОЦ. МАНГЪРОВ: АКО НЕ СЕ НАСАЖДАШЕ СТРАХ С БРИФИНГИ, НЯМАШЕ ДА ИМА ПСИХОЗА. ВСИЧКИ БЕЗСМИСЛЕНИ МЕРКИ ДА СЕ МАХНАТ, ПО-БЪРЗО ДА СЕ МИНЕ КЪМ НОРМАЛЕН РИТЪМ НА ЖИВОТ

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара

Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница?

– Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора. Тези, които се нуждаят от кислород и по-специални грижи, са 30 души. Останалите при добро медицинско наблюдение биха могли да си бъдат и вкъщи. Това са предимно възрастни с придружаващи заболявания, които се страхуват, че ако останат у дома, ще имат проблеми и няма кой да се погрижи за тях. Най-големият проблем сега е, че когато човек се окаже положителен и остане вкъщи, ако нещо му се случи, единственият начин да получи медицинска помощ е да се обади на 112 и да го вкарат в болница, защото личният му лекар законово няма право да го гледа. Ако отиде да го види, той става контактен и трябва да се самоизолира. Това е административна глупост, която блокира системата. Направено е да се ограничи разпространението, но е абсурдно – всеки, който има температура и се чувства зле, да иска да влиза в болница, защото няма друг начин да бъде гледан.

Има ли млади хора, настанени в болница?

– Повечето от младите в болниците са там, защото са уплашени. По тази причина, която ви казах. Коронавирусът засяга всички възрастови групи, като при децата и младите не протича тежко. Тежко протича при тези на възраст или с тежки придружаващи заболявания. Нека не се опитваме да въвеждаме, че това заболяване засяга и млади хора и при тях може да протече тежко. Това са само инсинуации, които нямат нищо общо с действителността.

Влизате при болните само с маска и престилка, дори без ръкавици. Защо?

– Мия си ръцете по много пъти на ден и не обичам да слагам ръкавици, защото се алергизирам. Здравата човешка кожа е достатъчно добра бариера срещу проникването на вируса. Когато влизам в отделението, спазвам всички мерки. Не нося гащеризони. Те са безсмислени, защото са предназначени за влизане при болни с особено опасни инфекции. Слагам изолационна престилка, маска и шлем понякога. От това има нужда човек, който влиза в контакт с болни от COVID.

Колегите ви критикуват ли ви за това?

– Те действат по същия начин. Някои, които имат страхове, се екипират от главата до петите. Мерките, необходими при работа с инфекция като COVID-19, са изолационна престилка, калцуни, маска и евентуално шлем. Може и ръкавици, но не е фатално.

С колко заболели се срещате на ден?

– Поне по 80, защото минавам визитация в клиниката. Като сложим и тези в амбулаторията, стават и повече.

Колко души сте излекували от COVID-19?

– Нито един, защото това е заболяване, за което дефинитивно лечение няма. Това е вирусна инфекция, която е самоограничаващо заболяване – минава от само себе си. Нещо, с което имунната система на всеки човек се справя самостоятелно. В малък процент от случаите, за съжаление, неуспешно. Всъщност това, което трябва да направим при тези хора, е да предоставим достатъчно добри грижи.

Няма нещо, което да дадем на човек с COVID и да очакваме, че ще му мине.

Тези хора се нуждаят от покой, рехидратация, по възможност да се хранят качествено, защото обикновено идват без апетит с гадене и трудно приемат храна и течности.

Ако са обезводнени, да се рехидратират венозно, като профилактика на вътрекръвното кръвосъсирване, което е част от патогенезата на COVID, могат да се дават някакви антиагреганти, най-често аспирин или антистенокардин и да им се обясни, че температурата, която я има в част от случаите, не е нещо, което на всяка цена трябва да се сваля. Тя е физиологична защитна реакция, с която човек се бори с инфекцията и като се сваля тази температура, на заболелия не му се помага, а му се пречи. Нужно е да се обясни на хората, че трябва да стискат, колкото могат. Ако не могат да спят от висока температура, да се даде нещо, защото наспиването също е част от лечението.

Кога пациент с COVID трябва да влезе в болница?

– Когато има нужда от кислород. Когато има тежка дихателна недостатъчност – учестено дишане, посиняване и учестена сърдечна дейност. Най-добре тези признаци да се проверят от лекар, който да прецени дали има нужда от болнично лечение. Липсата на такава преценка от лекар води, че всеки изплашен от затрудено дишане влиза в болница.

Как си обяснявате смъртните случаи на млади хора без съпътстващи заболявания?

– При всяка епидемия от нов вирус има такива, но при пандемията от COVID тези случаи са изключение, не правило. Правилото е, че този вирус отнася възрастни хора с купища придружаващи заболявания.

Възможно ли е да изкараме заразата безсимптомно, без да разберем и в следващия момент да се окаже, че вече имаме дори антитела?

– В 80% от случаите COVID протича безсимптомно. Тоест човек не разбира, че го кара. Случаите на симптомно протичане на заболяването са около 20%, като повечето симптоми са грипоподобни – температура, отпадналост, болки по мускулите, общо неразположение. В 2-3% заболяването може да протече много тежко с дихателна недостатъчност, което да налага болнично лечение и интензивни грижи.

Една от очакваните ваксини срещу коронавируса е вече готова и дава 90% ефективност. 37% от българите обаче казват, че не биха се ваксинирали. Вие бихте ли си сложили ваксина срещу COVID-19?

– Ако е достатъчно добра ваксина и има достатъчно данни, че е изпитана и безопасна, бих си сложил. Към дадения момент обаче такава ваксина все още няма.

Кои хора имат нуждата от такава ваксина?

– Най-вече възрастните, които живеят в домове. Също и тези, които са най-застрашени за най-тежко протичане на този вирус, и то само ако имат желание за това.

Трябва да бъдат ваксинирани само рисковите контингенти.

– Още ли сте на мнение, че трябва да изградим групов имунитет?

– Нямаме друг избор. Дори при ваксината, за която говорим, при масова имунизация нейната цел е да се създаде такъв групов имунитет. Това е принципът на всяка имунизация. Ако по време на самия вирус не може да се изгради естествен имунитет, ще го получим с имунизация. Този е начинът да се спре епидемия.

– “24 часа” проведе кампания за идеи срещу епидемията с 3 въпроса към всички с различно мнение от това на щаба. Първият е: Какво е най-спешното, което трябва да се направи в държавата в настоящия момент?

– Най-спешно е всички безсмислени мерки да се махнат и да се оставят само тези, в които хората биха виждали смисъл или полза. И да се мине колкото е възможно по-бързо към нормален ритъм на живот.

Кои са безсмислените и кои смислените мерки?

– Създаването на “зелените коридори” в магазините. Заведенията да се затварят от еди-колко си часа, като че ли вирусът започва да работи след 21 часа. Това, което се казва – преди да отидеш на театър, да си направиш тест. Защо не още вкъщи да си направиш такъв тест, преди да се качиш на автобуса? Това е безсмислица.

Децата трябва да са на училище и личните лекари трябва да започнат да си гледат нормално на работата. Нека си слагат изолационни престилки, маски, ако искат и шлемове и ръкавици. Да започнат да преглеждат болните, да се спре с тази телефонна медицина. Да се върнем към нормалната медицинска практика.

Но нали тези мерки са заради опасенията, че иначе здравната ни система няма да издържи?

– За щастие, всички мерки, които се налагаха до момента у нас, бяха крайно либерални и свободни. Въпреки това виждаме, че няма някакво екстремно несправяне на здравната система.

Не очаквам да се случи нещо лошо. Вижда се, че страни, които се бяха затворили много по-плътно от нас, имат много повече заразени, болни и починали.

Какви са грешките на правителството?

– Грешките на правителството са, че се опита под натиска на т.нар. щаб да въвежда мерки, които са алогични и са в противовес с правилата на епидемиологията. Които доведоха и до недоверие към тези мерки. Много по-разумно би било на хората да се обяснява в прав текст от какво има смисъл и от какво не. Ако не се насаждаше страх с ежедневните бюлетини и брифинги, хората можеха да са много по-спокойни. Психозата щеше да е по-малка.

Какви мерки предлагате вие за справяне с коронакризата?

– Трябва да се върнем до основите на епидемиологията. Хората, които са болни, да си стоят вкъщи. Ако са много болни – да влизат в болница, а всички останали да работят и да живеят нормално. Лекарите да се върнат към задълженията си. В някои страни действаха по този начин и виждате, че там нищо лошо не се случи. Това, което говори в полза на действията на правителството и този по-либерален подход, който беше наложен, е, че нашата икономика е в много по-добро състояние, отколкото икономиките на други страни, където тези мерки бяха налагани много стриктно.

Като противник на мерките срещу коронавируса бихте ли се изолирали за 14 дни, ако се заразите?

– Всеки ден съм контактен с поне стотина души. Би трябвало ден и нощ да се крия някъде и да не си показвам носа. Съгласно тези невероятно глупави правила, които бяха въведени, аз трябваше да не си показвам носа навън, защото непрекъснато съм контактен с положителен за COVID. Тези мерки могат да бъдат налагани за особено опасна инфекция. Докато тази не е такава.

Но ако вие се заразите, ще стоите ли 14 дни заключен вкъщи?

– Ако се заразя, ще трябва да спазвам правилата и да си стоя вкъщи. Но тези правила са абсурдни. Когато човек се окаже положителен и има симптоми, изследва се. Той е заразен поне 3-4 дни, преди да се проявят клиничните симптоми. Докато се изследва и получи резултатите, това са още поне 2 дни. Общо стават 6 дни, в които един доказано заразен е живял свободно сред обществото. Тоест какъв е смисълът, когато се окаже положителен, да го затваряме и изолираме? Налагането на тези епидемиологични абсурди е пагубно и заради тях хората остават без медицинско обслужване.

Бел. ред.: Интервюто е взето преди 23 ноември, когато здравният министър Костадин Ангелов предложи на правителството новите по-строги мерки.

https://m.24zdrave.bg

 

Коментари 92 за
“ДОЦ. МАНГЪРОВ: АКО НЕ СЕ НАСАЖДАШЕ СТРАХ С БРИФИНГИ, НЯМАШЕ ДА ИМА ПСИХОЗА. ВСИЧКИ БЕЗСМИСЛЕНИ МЕРКИ ДА СЕ МАХНАТ, ПО-БЪРЗО ДА СЕ МИНЕ КЪМ НОРМАЛЕН РИТЪМ НА ЖИВОТ”

 1. Две изкривени позиции: на Борисов с полулизма и на Мангъров с демобилизацията. И двете са неверни, нехуманистични по мотив и действие. Борисов и чрез кризата с Ковид – 19 прави самоосигуровка. Мангъров и с очевидния ръст на заразата демобилицира хората. Борисов трябва поне да млъкне и да остави Министър Ангелов да действа. Благодарение на него е налаганото, макар и частично, затваряне. Борисов само се гъне да се харесва. Виновен, уплашен от протеста, Борисов не затвори на време държавата ( като Израел, напр.) И сега се гъне ‘иди ми, дойди ми’. Проф. Ангелов е надежден с радикализма си, с неконформизма си. Колко ще издържи на флиртовете и номерата на Борисов, ще се види. Дано издържи. Мангъров може да е публицист, но не е хуманен лекар. Такова поведение на отричане на опасността от вируса не е човешко, а още по-малко медицинско. И двете изкривявания са опасни. Българинът трябва за оцелява между популизма на Борисов и кликата му в ГЕРБ и кривата инерция на Мангъров.

  Протестиврщите срещу затварянето грешат. Нуждата от протест срещу ГЕРБ е жива и основателна. Тя беше попарена с измени и грешки, но сега затварянето не е съгласие с ГЕРБ, а нужда от опазване на живота. На протеста пред Мин. съвет са лозунгите „Безплатни маски“, значи нужни са, нали? Сега не бива да съвпадат протест срещу ГЕРБ и протест срещу затваряне. Маски и дистанция са нужни. Не са нужни флиртовете на ГЕРБ с бонуси и увеличени заплати на администрация и депутати. Ето, против това трябва да се протестира, против тази покупка на власт от Борисов. И тази.

 2. Някои постоянно викат, че постоянно ги лъжат и същевременно говорят, че само ги плашели. Ами не се плашете бе хора, нали ви лъжат. Аз защо не се плаша? Ами защото съм приел истината, а тя е, че SARS-CoV-2 е реално съществуващ вирус, от който трябва да се пазим, защото е много опасен и може и млад да си заминеш. Затова аз си се пазя и спазвам някакви норми, не пиша глупости, че някой ме лъже. Мангъров не може да ме излъже, че вирусът не е опасен. Мангъров е лъжец като гербаджиите.
  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/11/25/matematik-smyrtnostta-ot-covid-19-tepyrva-shte-skochi-s-50-do-100.470988

  1. Предлагам Ви да си лягате с маска и ръкавици, защото Вие спите, но вируса който е „реално съществуващ вирус, от който трябва да се пазим, защото е много опасен и може и млад да си заминеш“ не спи. И за нищо на света не излизайте от дома си, защото животът е над всичко. Правителството ще се погрижи за Вас, като Ви плаща по 2 лева на ден. А догодина ще можете да сте сред първите щастливци, които ще имате възможност да се ваксинирате с новите чудесни ваксини, защото то, правителството денонощно мисли за Вас. Сигурен съм, че след това лично Бойко ще Ви осигури и работа, защото „Arbeit macht frei“.
   П. С.
   Прав е Кольо Вейронов – тази пландемия накара всичкия боклук да изплува на повърхността.

   1. Затвори се вкъщи! Умри(ако се наложи) у дома!
    За смъртта няма прегради.
    Но ти се скрий и не пречи!

    1. Уважаема Мария, понеже съм много глупав и не разбрах дали горното е към мен, държа да Ви информирам, че навиците ми с нищо не са се променили от миналата година и нямам намерение да ги променям. Маски, каски, ръкавици и прочие не ползвам. Всеки ден съм навън сред хора. По времето, когато ни бяха затворили като животни правих страхотни разходки в гората на пук на правилата. А дали ще умра – това е в ръцете на Бог. Нали знаете, ако ви е писано да Ви обесят, няма да се удавите. Много повече ме е страх от безхаберието и некадърността на част от лекарите от колкото от Ковид 19.

     1. Е, как може да не разберете, че това беше допълнение към ироничния Ви пост!? Запозната съм добре с възгледите Ви, но явно Вие не сте запознат с моите…А може да е от достолепната Ви възраст, уважаеми дядо. (Като при дядо Байдън например.) 😉

     2. Ами аз си признах без бой, че съм много глупав. А нали знаете – глупостта за разлика от Вселената е безкрайна и е до живот.

 3. Баце какво е сънувал тая нощ ? Щото ние тръпнем в очакване на новини. Ще стане по програмата на Релсата – абе,ще ви затвориме за малко, докато завали сняг, после по Наша милост отваряме, щото и ски курортите да живнат.
  Затваряме училища и университети, щото пестим от парно, ток итн.
  Обаче !!! Студентите щели да си искат обратно таксите за семестъра, щото онлай обучението не струва толкова.
  Та така.
  Чакаме бацко да се наспи .

  1. Не знам какво е сънувал. Според мен Той не сънува насън, а само наяве. Аз обаче сънувах Шиши. 🙂
   /Не се майтапя./

 4. Бах ти живота,да си медицински работник,да виждаш,че умираш и да те е страх на лекар да отидеш.

 5. Бахмааму как се бях притеснил няма да казвам…
  От много време в небето нямаше самолети с дълги бели пушеци след тях,които много бавно се разсейваха !
  Пусто беше горе,пусто беше в душата ми .

  Новина- Най-после ПАК СА ТУК !!!
  Достатъчно е да си вдигнете НАВЕДЕНИТЕ глави към небето и да погледнете ко става.
  Пушат.
  Мамгър да не доде ,че си прав ,а ?!
  Корони,морони…май няма вируси ами има интоксикации някакви…
  Фандъка и тя е права-трябва да се сложат филтри на всички кюмбета по 2000 евро,защото обгазяват България с торий и едни други работи.
  Бил Гейтс и той май е прав- пуска 5 Ж мрежата и почва да управлява на Фандъка филтрите…
  И бачо ви Кольо е прав – вчера почина мой приятел във Варна,Бог да го прости. В хирургия, Май цялото отделение е пламнало …
  Няма да кажа колко смъртни акта са издадени за деня.

  Тъй,тъй …успокоих се вече щом видях небето бяло.
  Може да пръскат с Бердолезов разтвор и най-после да има домати и краставици в градината !
  Даже и Африканската чума по прасетата може да изчезне.Барабар с прасетата ,де…
  А може и кокаин да пръскат,знам ли ,е на ,едно ми е приповдигнато…

  Са опрай работата…

  Венсеремос.

 6. Нит мога да заспъ,нит мога да умръ. Сигурно имам още някаква мисия на този свят.

 7. /На всички объркани, отчаяни, унили, угнетени и унижени хора- няколко реда с любов!:-)/
  Ти ли, Съвременнико мой, си Човекът, който непрекъснато се ражда, умира и пак се ражда, за да съществува животът? Ти ли беше преди Шекспир, подир него и днес? Твоят ли образ великият творец обезсмърти в литературата, нарече те Хамлет и те накара да изречеш неспокойните думи- „Да бъдеш или да не бъдеш?“
  Този въпрос има своето звучене и днес. Той стои пред хората с богата душевност, със сърца чувствителни и раними. Той засяга не само нашето физическо съществуване на тази земя, но и духовното ни присъствие, което ни отличава от другите индивиди в природата.
  Не е достатъчно да съществуваме, Съвременнико мой, за да се наречем Човеци. Времето поставя различни изпитания пред нас- хората и непрекъснато ни подлага на проверка. Защото правото дело и поруганата справедливост имат нужда от смели защитници. Защото да си Човек е труден жребий, но си струва да се докаже- дори и с цената на върховни усилия. И защото отчаянието е грях. Затова си струва…ДА БЪДЕШ И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАШ!

  1. Тези хора , ако мислеха за НАС нямаше да ни държат 30 г. с малки пенсии и заплати, нямаше да ограбят БГ и да има безработни , нямаше да продават златни залежи на безценица, нямаше да зарибяват децата ни с наркотици , нямаше да тровят въздуха ни и да изсичат безмилостно горите и празнят язовирите , нямаше да разрешат деца да раждат деца , а Те да не вземат мерки и да спрат тази гавра с човека– уж европеец , нямаше да купуват съвести и избори и да създават престъпници лъжесвидетели , лъжци– лекари с фалшиви диагнози, полицаи , които ако искат ще те защитят , но много по често извръщават Истината , както прокурори и съдии и ВСЕ в полза на престъпната Изпълнителна власт )Още много може да се добави, но ще спра до тук….Пострадах от ОПГ от Изпълнителната власт , която ме е измамила с имоти , а бившия ми съпруг – полицай се опита да ме убие и за това се разведох ! Вече 16 г. понасям ударите на всички институции, които закрилят властта! Нападаха ме по улиците на Бургас , разбиваха жилището ми , подслушват още телефона ми , влизат ежедневно в дома ми и повреждат уреди , ,слагат паразити в храната и дрехите ми и т.н. Бях много болна , имах злокачествен тумор на дебелото черво , уринирах кръв , диабет , исхимична болест на сърцето , докато попаднах най – сетне на почтен ЛЕКАР , който ми каза , че съм болна предимно от паразитите ,микробите и др боклуци, които ми се дават от “ ПРИЯТЕЛИ „и доброжелатели ! Спрях контактите , но за да ме довършат психиатри с подкупни съвести от ЦПЗ в Бургас ми написаха диагноза – налудно разстройство , след като бях взета насила от дома си с белезници и закарана на преглед по донос ! Лишиха ме от граждански права като ми написаха “ ограничено запрещение“ и Комисията в Община Бургас , където работеше любовницата на бившия ,буквално се подиграваше с мен ! Най –после на 5 ноември 2020 г. ААпелативния съд прогледна ИСТИНАТА и отмени запрещението ! Но не се спира влизането в дома ми, колкото и да моля полицията за помощ , паразитите , които ми слагат системно и всички лаборатории в Бургас , включително и РЗИ отказват да изследват храна , вода и повърхности…. Тъй като подкрепям доцент Мангъров и чух като каза , че не връща човек от преглед , отидох в София! За моя голяма изненада направо ми отказа преглед и изглеждаше уплашен ! Тъй като ме следят , вероятно са го предупредили ! Ей това е нашата “ демокрация“ , която едни заблудени мозъци я превъзнасят !Дано тази свобода и бананите , които ползват им загорчат и дано се задавят !

 8. Б@х ти престъпниците. Колко народ избиха. СТРАХЛИВЦИ,КРИЯТ СЕ ЗАД ЕДНО МАЛКО БЕЗЗАЩИТНО ВИРУСЧЕ.

 9. Държаво,пускай кепенците и си заминавай,щом си позволи наглостта да позволиш на твоя територия да се практикуват невиждани и нечувани досега професии,на държавна издръжка, ПРОФЕСИИ,САМО ЗА ЦИГАНИ И ЗАБРАНЕНИ ЗА БЪЛГАРИ. Заминавай си,нямаме нужда от предателска държава.

 10. Мангъров е прав и абсолютен герой! Заболяването е токсична реакция предизвикана от манипулация на въздуха. Но смъртността е изцяло по вина на ПСР протокола и мафията която го налага, заедно с всички мракобесни мерки!
  Днес над софия въздуха беше ужасяващ и се пръскаше, така както го правят от доста време, но сега ясно личи ефекта, понижава температурата но алуминия дразни и влиза в реакция с микровълновият спектър около нас!
  Мангъров е работил с инфекции цял живот, това заболяване и пландемия нямат нищо общо с инфекция, може отслабения организъм да хваща вирусна настинка, но тя е следствие от интоксикация – ПЛАНОВА!

  1. Мисирките трябва всеки ден да ни съобщават резултатите от замерванията на въздуха във всички областни градове, вместо дежурните ковид-декламации. Нали са „много загрижени за нашето здраве“! Тогава ще си дойдем на думата.
   По време на пролетната карантина тировете с боклуци продължаваха да влизат през границите ни. И при сегашното ли затваряне ще е така…А?!?

 11. „Моето мнение е, че не трябва да се затваря държавата, а обратното! През 2003/2004 г. със SARS нямаше такъв проблем. Тези, които манипулираха този коронавирус китайци ли са, корейци ли са, японци ли са не знам, целят да изпълнят интересите на някои от големите фирми! Не може 2003/2004 г. да има такава вирусна инфекция и за година и половина и помен не остана и Европа не пострада, а повече арабските и азиатските държави. След това някой се сети и каза: „дайте да унищожим Европа!“, коментира проф. Чирков.

 12. 21 век, а пак опираме до Хамлетовския въпрос…
  Да бъдеш или да не бъдеш?
  Решавай, Съвременнико!

   1. Планът е все един и същ. Да ги интегрираме дотогава, докато те ни интегрират- окончателно и безвъзвратно.
    /Бъдете здрав, hahara!/

 13. Бре, този Мангърич се оказа по- знаещ от всичките лекари на Франция, Германия, Великобритания, Близкия и Далечен Изток, щатите и единственото джи-пи на луната. Не е смешно, отчайващо е.

  1. Брей! С огромно удоволдствие научих, че в Булгаристан дори макак Кики е запознат с мнението на всички лекари на Франция, Германия, Великобритания, Близкия и Далечен Изток, щатите … Впрочем по въпроса за Щатите. Мнението на доц. Мангъров се покрива с мнението на толям брой водещи ВИРУСОЛЗИ у нас и в чужбина, в това число и с представителите на легендарния Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Atlanta, Georgia. И още нещо! По данни на John Hopkins University (JHU) към 24 Nov в Беларус (където практически липсват забрани) с население 9,5 млн.има 1112 починали от коронавирусната зараза, в сравнение с 3069 в България с население от 6,9 млн.

  2. МАСКИТЕ ЗА ОБЩА УПОТРЕБА НЕ ПОМАГАТ – МАСКИТЕ ВРЕДЯТ!
   ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ НЕ ВРЕДЯТ – ТЕ УБИВАТ!!
   ТИ РЕШАВАШ – ТИ ИЗБИРАШ!!!

  3. Мангъров е хомофоб. Гледа си славата и вкарва хората в риск. Това не е доктор. Всички вие умници неверници, които коментирате тука, обаче просто не разбирате за какво става дума. Никой не отрича, че голямото мнозинство от боледуващите от КОВИД го прекарват леко. Надявам се искренно, че това ще важи за вас и за близките ви, ако се разболеете! Един на десет се разболява тежко обаче и ако няма ограничения на общуването, епидемията ще избухне с пълна сила, болниците съвсем ще се препълнят и хората ще мрат като мухи при липса на кислород, медикаменти и медицински персонал да се грижи за тях. Дори и един на трийсет българи да умрат, това ще са 200 000 души, което е повече от жертвите от балканските и двете световни войни взети заедно.

 14. Откраднаха ни Великден, сега ще крадат и Коледа и Нова година.
  Ще взема да стана една Харе Кришна, и ще си празнувам когато си искам.

  1. За Нова година- не знам, но Великден и Коледа няма как да ни откраднат, защото същността им е друга.

 15. за 4 млр.долара ДАНИЯ купува 25 Ф-35 пето поколение а НИЕ 8 Ф-16 …след това ….БОЦЕ- пари НЕМА…

 16. Оказва се, че по време на пандемията управниците добре са помислили за собственото си лечение! С нарочен текст в Закона за лечебните заведение Цвета, Борисов и сие са уредили грижата за персоналното си лечение и изборът на лечебно заведение. Текстът е публикуван в Държавен вестник брой 54 и е в сила от 16.06.2020 г.. Това показва, че управляващите са използвали летните месеци на пандемията Ковид-19, за да уредят със закон собственото си лечение.

 17. Имаме новина!Днес, 24.11.2020г, Гумен Грипенов цъфнал на руска видеоконференция за ядрената енергетика.
  Типично в неговия си стил със заучени и евтини купешки фрази, Гумен приветствувал участниците в конференцията със словоизлияния от сорта на „…за мен е голяма радост и чест да участвам в тази конференция…“ и т.н. от този вид.
  Явно забравяйки, че само преди месец време цъфна на друга конференция, само че лично, а не онлайн – срещата в Естония за „Трите морета“, че даже напираше да се знае че е едно от главните действащи лица на събитието!
  Това ако не е мръсник, двуличник и подлец, здраве му кажи!
  Целува задниците на янките, сега и на братушките.Демек тъче на два стана пък квото стане.Надява се на втори мандат, щото много му харесаха 15-те бона месечна заплата плюс неизброимия гювеч дето го влачи.
  Да, ама не – вторият мандат ще го гледа през много крив макарон!Просто защото е същия лицемер, лъжец и страхливец като Боко Тиквата Бай Хуй!

  1. представям си ТУЛУП-паша на ядрена конференция да говори за ГЬОЛОВЕ и атомни станции…за ГРИПЕН-ът не знам но за 8 Ф-16…1975 година милиардите са си ЖИВ ПОДКУП…

   1. Както беше обяснено по горе, между Тулуп паша и Фъркатото бей разлика йок.
    Дженабети еднакви.

  2. Винаги се радвам, когато участници във форума споделят мнението ми за онуй,фъркатото, по израза на моя адаш.Защото участието ми тук и изборът на ник имат за цел именно да разсеят заблудата на тия от сектата харе льотчик.
   И не бива да се забравя, че фъркатото заедно с всички угоени шопари от властта носи вина за катастрофата с вируса.Нещо направи ли той по въпроса? Подигра се, че нямало вирус за трети март, а то пандемията вече ни е записала.Сто пъти го караха да свика съвета за национална сигурност за ковид, напротив, след контакт със заразен шофьорът на самолет се изтъпанчи в Естония, за да го изхвърлят оттам.
   Като се прави на мачо, що сега не излезе с обръщение към народа относно локдауна?
   От 20 дена се е скрил в бърлогата си.
   Призивите за бунт, които четем тук, за щастие осъзнават, че на льотчика не може да се разчита, и въпреки че крещи Мутри, вън, и той е мутра.

   Оставка и за Мунчо!

 18. Щом държавата не може да се справи с телефонните измами толкова дълги години,не да се затваря,ами направо да си ходи.

  1. Ние ще си направим нова държава,изчистена от престъпници.ПОДКРЕПЕТЕ ПРОМЯНАТА!

 19. Принципната постановка е точно такава, но в момента реалността е брутална ! А и да си кажем и другите истини: Няма достатъчно лекари – пулмолози, мед сестри и санитари, няма легла, апаратура и абсурда на абсурдите лекарства, а проф. Асена Сербезова е подсъдима точно защото ги предупреди да действат. Джи Пи-тата са по-уплашени и от хората. И на високите етажи и в медицинските среди и в „държавната администрация“ и цялото правителство много, ама много се краде. А и един вожд му се клатят краката и една извънредна обстановка е като дюшеш в таблата.

 20. Баце в момента ни е боднал един термометър и мери колко градуса ни е недоволството. Дали сме готови за още репресии или сме се хванали за сопите
  . Аз, по светлия пример на Жамбаза, съм закупила пиратки, фоерверки и имам един запасен пожарникарски шлаг, ей тъй, за самоотбрана, в случай на нападение от зомбита.
  Щото идва зомби апокалипсис . Нда.
  Сега, кажете ми , с какво е супер опасен един магазин за мебели, че го затварят ?

  1. С това, че работи и не е фалира още. А те толкова се постараха!

 21. БОЦЕ каза че ИТ специалистите ще ни ИЗВАДЯТ от КРИЗАТА….

  Млада, бременна програмистка седи в кухнята и плаче. Майка и мърмори:
  — Как можа, бе Марче? Как посмя да го направиш?
  Програмистката през сълзи:
  — А, той обеща да стане регистриран потребител…

  1. Hahara, бацко преди време не пащаше ли айти специалистите да станат овчари, като нямали работа ?

   1. Именно IT овчарите водят простите и заблудени овце по тези земи. Така ще ни оправят, че повече няма да имаме нужда от нищо.

 22. Всичко казано от „Цесекар е истината“. Правителството на ГЕРБ заби ножа в гърдите си. Все повече хора в света се убеждават, че това не е естествен вирус , а ….. биологично оръжие създадено в лаборатории.
  И това го е казал скоропостижно починалия лекар д-р Чирков.

 23. Да ви припомня как през март месец ни обясняваха по брифингите, че при 20 болни затварят държавата, за да могат да отложат натиска върху здравната система и да има време да подготвим болниците за най-лошото. От края на април до началото на ноември имаше шест (6) месеца. Направиха ли нещо – преценете сами. Не си направиха труда даже да направят рутинна инспекция и обслужване на кислородните станции в големите областни болници, че се наложи Борисов да им го нарежда преди седмица. 30 години се опитват да ни прогонят, а тези които не избягахме – бавно ни затриват, но сега много се загрижиха за нашето здраве. Това го отбелязвам специално за някой слабоумни истерици, които са почти умрели от страх.
  П. С.
  След милиони години еволюция най-после победихме грипните вируси и те изчезнаха в целия свят.

  1. бай ИВАНЕ когато ВОЖДЪ може да брои само какво има в ЧЕКМЕДЖЕТО ще е така…
   Защото официалната информация от НЗОК от 15 ноември показва, че легловата болнична база в България 48 552 легла, от които са заети 22 299 или 45 %. Само 4 307 човека са настанени като пациенти с ковид. Не се налага да бъдат изписвани с други заболявания, за да се освободят легла за болни с ковид, защото свободните легла в момента са 26 253, което 4 пъти повече от заетите с ковид

   едни милиони…пардон милиарди се НАПРАВИХА…

 24. Някой проверява ли банките за венозни вливания дали не са с изминал срок на годност,кът оная партида едно време !?!

 25. Мартине,само забравяте че Белгия е един гъчканяк…за разлика от пустата Швеция….

 26. След като увеличи с 30 % заплатите на администрацията си и осигури коледни бонуси на държавните си чиновници от всички рангове, ТУЛУПЪТ без колебание затваря работните места на всички останали.
  По света здравните мерки се съобщават заедно с икономическите компенсации за затворените бизнеси и работниците, оставащи на улицата.
  Тук новината се съобщава от един полуидиотски министър на здравеопазването, който след като вече месец е твърдял че ситуацията е под пълен контрол и само някой „логистични грешки“ водят до смърт в подножието на болниците и всред линейките, търсещи места за болните, днес изведнаж се сети за пълно затваряне.
  Икономическият министър, който трябва да съобщи мерките за предпазване от масови фалити на фирми и граждани не е на екрана.
  Добрата новина обаче е, че това вече ще доведе до онзи гладен бунт, който ще види сметката на борисов и борисовчетата и ще ги изтрие от бъдещето ни.
  В учебниците по история този десетгодишен период от развитието на държавата ни ще бъде определен като власт на неграмотни престъпници, довели страната до нова национална катастрофа. А на борисов няма да му се размине окачествяването като неук и крадлив диктатор в бъдещите учебници по история.
  От нас и единствено от нас зависи дали престъпниците ще отидат зад решетките. Задълго!
  Автор: Диана Дамянова

 27. Всички – НОЩ, цялото правителство и министър-председателят доказаха пред целия български народ, че нас ни управляват идиоти. Съжалявам, че съм малко по-емоционален. Нагледах се на поредния абсурд: Министър Костадин Ангелов, здравен министър, 11 ноември 2020 г.: „В хода на предното затваряне в сраната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите.

  Ново затваряне ще изкара хората на улицата“. Бойко Борисов, 4 ноември 2020 година: „Няма да затваряме държавата, напротив. Сега като ръководител се чувствам най-сигурен. Знам какво е първата седмица, какво е втората седмица, кога е най-тежкото. Знам, че здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, болните веднага да се лекуват.

  Държавата ни, освен пред катастрофален хаос в здравната ни система, е изправена пред икономически такъв. Защото от петък, след като на практика затваряме цялата държава отново, с изключение на КПП-та и границите, засега, много хора и техните деца ще трябва да си останат по къщите. Тук въпросът е икономически-кой ще праща? Ситуацията с коронавируса не е само за България, но и за целия свят, но правителствата на други държави помагат.

  На гърците им дават по 700 евро на месец, за да си стоят вкъщи. На германците също, на повечето страни от ЕС – също. На нас никой не ни дава една стотинка, след като ни затворят вкъщи. Питам от петък всички малки бизнеси, малки търговци, които пращат наеми, осигуровки, патенти, заплати, ток, вода, как ще си поемат разходите от тук нататък. Говорим за затваряне до Коледа. Добре, ще отворим на Коледа, при положение, че всички отново ще напълнят молове, магазини, ресторанти. Тогава след Нова година какво ще кажат същите тези от Щаба?! Цари категоричен абсурд! Хората умират на стълбищата пред болниците не толкова от страшния коронавирус, а от липсата на тотална организяция.

  Защото официалната информация от НЗОК от 15 ноември показва, че легловата болнична база в България 48 552 легла, от които са заети 22 299 или 45 %. Само 4 307 човека са настанени като пациенти с ковид. Не се налага да бъдат изписвани с други заболявания, за да се освободят легла за болни с ковид, защото свободните легла в момента са 26 253, което 4 пъти повече от заетите с ковид.

  Повече от половината болнични легла на практика в момента са свободни. Прави впечатление, че в „Александровска болница“, след като освободи половината си легла за ковид болни, има само 8 пациенти с това заболяване и 383 свободни легла. В половината от столичните болници, пак по информация на НЗОК, в това число болници като „Св. Екатерина“, „Доверие“ и „Сити Клиник“, нямат нито едни пациент с ковид.

  Затова, ако се питате къде е ключът от бараката, всичко се крие във въпроса за организацията и гъвкавостта, за да се осигурят легла за всички, които се нуждаят.

  Но, какво се получи, такива като Костадин Ангелов, генералът с черната униформа, такива като Бойко Борисов , ви създадоха достатъчно паника и хаос, за да може днес, който е с леки болки в гърлото и хрема, да търси болнична помощ. Затова е и целият хаос в здравната ни система.

  Станислав Балабанов:

 28. Доц.Мангъров има голям недостатък…Твърде нормален е и /може би/ не схваща, че насаждането на страх и психоза е съвсем умишлена директива, дадена не от нашите, а от господарите /т.е. от психопатите на Света/.
  Толкова харесвах Себастиян Курц! А какво го хванаха да казва през пролетта? Нещо от рода на това, че „трябвало да се засили внушението и натиска, понеже автрийците не вярвали досатъчно в Ковида (не се плашели достатъчно)…
  Уникум!

  1. китайците не го измислиха а предположиха какво е благодарение на работещи китайски учени в канадска лабортория…каква е връзката между КАНАДА…Гейтс…Сорос…Клинтон и Мъгливият Албион се видя при изборите в ЩАТИТЕ…Китайците си разиграха картите и о ЧУДО …в Европа и Америка ПАНДЕМИЯ а в Китай няма …при 1.5млр. нселение…ГРИПЪТ и той ИЗЧЕЗНА…но при 300 трилиона СВЕТОВЕН ДЪЛГ е ТАКА…

   1. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

    „Мъгливият Албион“ е понятие, което се използва само от кремълската пропаганда.
    В Китай няма заболели, защото китайските комунисти не разрешават да се публикуват данни.

    1. тъмен балкански субект е западен израз…откога има цензура на изразяването…Албионът не е МЪГЛИВ а СЛЪНЧЕВ като Гърция…Баце каза Работата ни прави свободни или ВЕНИ ВИДИ ВИЧИ ако го кажа не означава че съм Римски пълководец…

     1. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

      Кремълско мекере си ти, ha ha ha.
      Нито римските пълководци, нито тъмните балкански субекти имат нещо общо с обясненията за историята на коронавируса.
      А „Мъгливият Албион“ е мъглив само в главите на тези, които са го виждали само на снимки.

    2. Ето и резултатите от мащабното новопубликувано китайско проучване, в което участват около 10 млн. души. Освен, че случаите са много малко, проучването сочи, че никой от близките контакти на „безсимптомните болни“ не е тествал положително за коронавирус. Т.е. „безсимптомните болни“ са всъщност здрави хора, които не разпространяват заразата.
     https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w?fbclid=IwAR276lXZrtXic4K6q6wEgGbnO5X6hPzN-m0HP3du0OfBWi28BW9lWwiOwOQ

 29. Великан е д-р Мангъров в своята човещина., освен това и голям професионалист.
  Да е жив и здрав!

  Питане към т. нар. здравен министър, никога няма да му запомня името, много се извинявам!
  1. Защо мерките са точно до март следващата година;
  2. Защо от 2-3 години се акцентира върху 2020 година, нявсякъде по тъпите медии!?

  НЕ Е ПО ТЕМАТА, НО Е НАЙ-ВАЖНОТО В МОМЕНТА!
  ПОКЛОН ПРЕД ДОКТОР ЧИРКОВ!

 30. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

  Добре, че китайците измислиха този вирус с цел да уплашат недоволните от управлението на всякакви режими по целия свят на , а конкретното за коронапсихозата в България е това, че Банкянския толуп още да си развява пръднята из България и в Европа, и продължава да е на власт.
  А народът български продължава умува, изправен пред житейската дилема , дали е по-добре да живееш с к*р в з@дника или … да си носи маската под контрола на Шайката.
  Смърт за Толупа и Шайката му!!!

 31. Потърсете д-р Стоян Алексов за анти-медицината и финансово-политическия вирус.

 32. Да се повторя:
  Да сравним справянето на Швеция – 192 439 инфектирани и 6 225 починали (при популация малко над 10 милиона)
  със справянето
  на “ дисциплинираната, карантинирана и затваряна Белгия“ – 540 605 инфектирани и 14 839 починали (при популация 11.6 милиона).

  Института РОБЕРТ КОХ от този понеделник – Приетите тежки мерки не работят! От 2 ноември Германия е в частичен локдаун.
  Но в предходната събота – 21,11, заразените за 24 ч. са 22 964 със 500 повече от съботата – 14,1.

  Само цифри и без коментар..

  1. СОРИ!!!
   Но в предходната събота – 21,11, заразените за 24 ч. са 22 964 със 500 повече от съботата – 14,11.

    1. Ама важното е, че в САЩ изборите излезнаха по-честни от тези в Беларус..

     1. да бе…почакай до 14.декември…абе вие либералите кога станахте социалисти като джендъра ХАРИС…и в Беларус ли имаше МАШИНКИ на ДОМИНИОН и сървъри на ЦРУ във Франкфурт…

     2. За машинките – не знам..
      В Беларус нямаше статии ала – https://buffalochronicle.com/2020/11/14/exclusive-how-a-philly-mob-boss-stole-the-election-and-why-he-may-flip-on-joe-biden/

      С думеички – мафиот, 300 000 бюлетини, платени от демократите 3 млн. долара, ще проговоря, ако не спрете разследванията срещу мен и т.н…

 33. Цялата работа у нас с коронавируса си е жив ченгеджийски ТЕАТЪР. Министърът на здравеопазването играе ролята на ЛОШОТО ЧЕНГЕ срещу тлъсто заплащане, а Боко Тиквата играе ДОБРОТО ЧЕНГЕ. Лошото ченге нагнетява ситуацията до ниво „ТРАГЕДИЯ“, а доброто ченге ще омекотява нещата до ниво „ДРАМА“. И всички тъпаци трябва да бъдат благодарни на Боко Тиквата и да му ръкопляскат. А те тъпаците в тази държава са много и пак ще го припознаят като герой. И психичната неуравновесеност на Боко Тиквата ще го накара да се просълзи, да погледне към небето и да промълви: „Аз съм незаменим. Тази паплач трябва да ми е благодарна, че съм се родил. И ще остана в историята като герой“. Когато завесите се спуснат ще разберем, че сме гледали КОМЕДИЯ и сме плакали над собствената си ТЪПОТИЯ.

 34. Тъкмо когато се отчайвам от глупостта и простотията на якоизмиращите от НОЩ, доцент Мангъров внася свеж полъх на разум и логика. Само си представете ако човек като него имаше властта да определя ‘мерките’ срещу този вирус, точно както доктор Тегнел в Швеция. Колко по-нормално щеше да е всичко…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *