« Върни се назад Публикувано на 22.03.2011 / 9:00

Докладът на Пардю – ниска топка, дори не на нивото на среден оперативен работник

 

 

Николай Банев каза, че от литературна гледна точка доклада не бил лош, но не е дълбоко изчерпаем. „Българският бизнес винаги е бил в геноцид през всички години на прехода”, каза още Банев и призова българските политици да не бягат от българския бизнес.

„Пардю лобираше за големите монополи по това време”, отсече Николай Банев. „Този доклад е изключително опасен, това е намеса във вътрешните работи на държавата. Един посланик не може да отсее официален бизнес от криминален”, каза още Банев. Банев призна, че повече от 10 години е лишен от американска виза и уточни, че няма каквито и да доказателства за някакви връзки с мафията или нещо, което да наложи подобна мярка, „но един американски посланик може да си позволи това”.

Владимир Дончев каза, че Мултигруп създала модела за концентриране на капитала, но и за известляването му. „Чест прави на едно момче, че съумя да изгради една империя” – коментира Банев. И двамата обаче се обединиха около становището, че след смъртта на Илия Павлов Мултигруп рухва, заради липсата на стабилна икономическа основа, поради обвързване с властта.

Павел Найденов отрече Мултигруп да е финансирала която и да политическа партия. „Ние бяхме първите участници в приватизацията в областта на туризма, според закона. Теглили сме кредити и сме били в рамките на закона. Пардю няма вина за това, което е писал, такава информация е получил, това е информирал.”, каза още Павел Найденов.

Найденов категорично отрече, че Мултигрлуп бил създал ВИС и СИК. „СИК и ВИС, и Мултигруп бяха създадени отделно и всеки вървеше по свой път”, уточни Найденов. „Аз познавам момчетата, знам как работеха с хъс и колко са криминални не знам. В нашия хотел сме приемали всички партии да правят пресконференции, или форуми и сме постъпвали като търговци”.

Владимир Дончев контрира обаче, че самият Илия Павлов е говорел за рязане на опашката на гущеря, с което е признавал на практика за симбиозата между криминален свят и власт.

Павел Найденов рязко се обърна към Дончев – „това, че човек иска да участва в икономиката на държавата, порок ли е? Илия Павлов беше с едни гърди напред и можеше да си позволи да каже някои неща, за да се изчисти бизнеса в туризма. Убийството на Илия беше предизвикано от конкуренцията, а не поради политика.” Владимир Дончев се съгласи с обяснението за убийството на Павлов.

Цвятко Цвятков коментира доклада на Парзю така: „Мъчно ми е за България, когато си мисля, че политиката на САЩ спрямо България може да се формира само на такива „доклади”. България е имала и силни американски посланици. Хора като Пардю и Уорлик са ниска проба посланици и това показва, че интересът към нашия регион не е толкова голям. Този доклад не отговаря и на средното ниво на оперативен работник.Нахвърляни са неща, отттук чопнато, оттам чопнато..”.

Цвятко Цветков се съгласи, че източниците на доклада не са достатъчно качествени. Според него американците имат еднозначно мислещи източници. Цветков напомни, че по онова време при президента е имало доклад за организираната престъпност, изготвен от министър Петканов и Бойко Борисов, и той е бил изключително слаб. Така Цветков индиректно посочи източника на Пардю – Борисов.

Цветков наблегна, че в доклада на Пардю са изпуснати умишлено ДПС и СДС, и някои фигури от НДСВ като Стоян Ганев, например.

Николай Банев в прав текст каза, че партиите се натискат на бизнеса, а не обратното.

Цвятко Цветков обаче контрира, че бизнеса напира да лобира чрез политиката и властта. Цветков усмихнато призна и, че БСП е създала всички партии в България и било естествено те да копират грешките на БСП от прехода.

Цветков каза още, че най-устойчивата скрита партия в България е партията на ползувателите, а не нареформаторите, които винаги са спирали някъде по средата на пътя. Цветков уточни, че Бойко Борисов е част от този преход, той е роден от този преход и надали той ще смени модела на статуквото на България.

Afera.bg

«