« Върни се назад Публикувано на 23.05.2017 / 13:29

ДОКАТО НЕ РЕПОРТИРАТ ВСИЧКИ ПОЗНАТИ И РОДНИНИ НА ТЕРОРИСТИТЕ НЕЩАТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ

МАНЧЕСТЪРСлед снощният ужас в Manchester Arena всички лигавни в Туитър, Фръцбук и подобните им трябва да спрат и да се започнат реални действия. Съболезнованията от знайни и незнайни, от обикновени хора до висши политици, няма да помогнат на семействата на ранените и загиналите. Все пак става дума за загинали деца. Дори Мафията има някакъв морален кодекс и не убива деца. Това, което става снощи е варварщина.

Рано или късно, както винаги досега, ще стане ясно кой е извършителят или извършителите на атентата. Винаги е ставало ясно – от бомбените атентати в метрото през юли 2005-а, до прегазването на пешеходците на Westminster Bridge през март тази година.

Поразяващото е, че винаги извършителите са родени във Великобритания, но не са с английски корени. Много поразяващо е, че те никога не са християни! Още по-поразяващото е, че всички близки и познати на терористите отричат да са забелязали нещо странно в поведението им. Поразяващи глупости.

Не може да прекарваш времето си с човек, който постепенно се радикализира и да не го забележиш, това просто е невъзможно. Мълчанието обаче е по-страшно престъпление от самото действие, защото така се помага на бъдещия терорист.

Нещата ще се оправят само с радикални действия – радикални като терористичните актове. Писал съм го и преди – единственият вариант да се предотвратят бъдещи трагедии е само един – екстрадиране без право на обжалване на всички преки и непреки роднини на терористите и отнемане на британското гражданство на тези, които го имат. Същите мерки трябва да се приложат и към всички, които доказано са имали нещо общо с подготовката на терористичните актове – приятели и познати на извършителите, както и техните преки и непреки роднини. Службите имат достатъчно ресурси за да проследят тези телефонни или интернетни връзки.

Когато върнеш 300 човека, свързани с един терорист по родните държави, нещата ще се оправят. Заплахата да не можеш повече да живееш на гърба на британските данъкоплатци ще те накара мислиш повече за собствената си социална сигурност и да започнеш да „виждаш“ радикалните елементи около себе си, пък били те и роднини.

Възможността да се върнеш там, където няма безплатни общински жилища и социални помощи, е достатъчен стимул, за да почнеш да мислиш по-европейски.

О, пропускам съскането, който ще тръгне от „защитниците на правата на човека“. Всички подобни организации да идат и да обяснят на семействата на загиналите и ранените колко добри хора са терористите и свързаните с тях, които пък с бездействията си са станали съучастници в терористичните актове.

Галин Люцканов

Още от автора на www.lyutskanov.co.uk 

«