« Върни се назад Публикувано на 11.06.2014 / 13:55

ДНСК още не е премахнал незаконния лифт в Пампорово на Цветелина Бориславова

Сдружение „Синята планета“ изпрати писмо до началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Николай Христов с питане кога ще бъдат предприети действия по премахването на незаконния строеж на лифт от „Пампорово“ АД в едноименния курорт. При проверка институцията установи незаконен строеж на „Пампорово“ АД на пътническата въжена линия „Двата моста“, долна и горна лифтова станция и трасе между тях. В писмото се пита още каква е причината за отлагане на премахването на незаконните обекти.

ДНСК разкри, че лифт „Двата моста” в Пампорово е незаконен и трябва да се разруши. Незаконният строеж е извършен от „Пампорово” АД, което е на банкерката Цветелина Бориславова (собственик на Българо-американската кредитна банка).

В протокола на работната група на ДНСК от 6 ноември 2013 г., която е извършила обследване на място, пише че към момента на проверката не са налице одобрени инвестиционни проекти от главния архитект на община Смолян. Установен е незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

На „Пампорово“ АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти. За проверката и акта са уведомени Главен инспекторат на Министерски съвет, Министерство на инвестиционното проектиране и Министерство на земеделието и храните.

Сдружение „Синята планета“ алармира наскоро за „Пампорово” АД, което признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове. В докладна записка София Цанкова – член на съвета на директорите на „Пампорово” АД, до собственика Цветелина Бориславова пише, че трябва да бъдат решени проблемите, свързани с правното основание за ползване на земите от Държавен поземлен фонд, узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста.

От бездействието на ДНСК излиза, че банкерката Цветелина Бориславова е недосегаема. Тя умее да блокира държавните институции, когато пожелае. Явно е протежирана от всички правителства в последните години. В противен случай нямаше така безцеремонно да погазва законите в страната. На много хора за дреболии, ДНСК се стоварва с цялата си сила, а за нея няма предприети никакви действия.

Сдружение „Синята планета“

Пейо Майорски, председател

 

«