« Върни се назад Публикувано на 02.02.2014 / 19:50

„ДНЕВНИК“ ЦЕНЗУРИРА СОЦИОЛОЗИ. ПРОУЧВАНЕТО НА ИМП БЕШЕ СВАЛЕНО ЗА СЕКУНДИ ОТ САЙТА НА ИЗДАНИЕТО

 

„Дневник“ свали от сайта си последното социологическо
изследване на Института за модерна политика. Данните от изследването на ИМП се появиха на страницата на изданието за 15 минути по обед на 2 февруари, но после бяха премахнати.

Все пак следите остават и GOOGLE помни – видно е от страницата на световната търсачка, е че изданието ги е публикувало, но после, явно не са се харесали на някого и са премахнати (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/02/2232982_prouchvane_ako_evroizborite_biaha_dnes_bsp_vodi_s/).

Повече от видно е, че редакторите от „Дневник“ не считат за необходимо да информират читателите си за данните на ИМП, според които БСП печели с преднина от 0,7% пред ГЕРБ, а „България без цензура“ е трета политическа сила с над процент преднина пред Реформаторския блок и ДПС, а
доверието към АБВ е едва 1%.

Цензурата е наложена само дни след скандалното изследване на Алфа рисърч, за което нямаше проблем да се появи при тях и нямаше нищо смущаващо в него. За разлика от другите социологически агенции, Алфа рисърч даде преднина на ГЕРБ пред БСП и учудващо одобрение за проекта на Георги Първанов АБВ.

Но това едва ли е изненадващо – все пак, както стана и ясно от СРС-тата от
Банкя, това е агенцията, на която Бойко Борисов „единствено вярва“, а и е
близка до Иво Прокопиев, чиято собственост е и „Дневник“.

Примерът от днес обаче показва и друго – очевидно е, че политическите страсти са взели връх. До момента изданието с охота публикуваше новините, лъскащи политическия имидж на Реформаторския блок, но вече си и позволява да стига до крайности като прибягва към цензурата. Да, трудно е да се преглътне, че те вече са назад в класациите на хората, а една друга политическа сила като „България без цензура“ взема преднина.

Стоян Аврамов

«