« Върни се назад Публикувано на 27.05.2011 / 18:23

Дисциплинарно и наказателно дело срещу следователка извадила на показ бакиите на прокурори

 

 

На 28 април т.г. afera.bg излезе с материал: „Мега” прокурорка заплашва следовател за да смачка дело за свой първи братовчед”

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17679&Itemid=27

В него на бял свят излезе порочния механизъм как се прави опит едно дело да бъде смачкано, заради лични интереси на определени прокурори. Следовател Асенова разследва шокиращото дело „Дебелец”, където лъсват купища измами с имоти и земи, в които дейно участие има и кметът на Дългопол, първи братовчед на апелативната прокурорка от Варна Стефка Якимова. След като става ясно, че следовател Асенова върши работата си принципно и е готова да стигне докрай в разследването си, към нея натискът от страна на варненски „мега” прокурори е шокиращ. Тя получава заплахи от прокурор Якимова, както и делото и отнето, а шефът на Варненската окръжна прокуратура Владимир Чавдаров, бивш военен прокурор, и образува дисциплинарно производство.

Следовател Асенова пише до всички възможни институции – главен прокурор, ВКП, Висш съдебен съвет, Народното събрание и алармира, че делото ще бъде потулено и смачкано. Чака повече от месец някой от тамадите на българското правосъдие да и отговори.

Мълчанието обаче е гробовно.

Тогава следовател Илияна Асенова решава, че медиите могат да помогнат за да не бъде укрита истината за вършените безобразия. Освен afera.bg, разследване по историята правят bTV  и в. 168 часа. Главният прокурор се размърдва едва тогава и издава заповед делото да бъде прехвърлено в Бургас.

С бързината на охлюва това обаче се случва едва преди няколко дни.

Да кажеш истината в България и не само да я кажеш, а да я отстояваш, винаги се наказва.

Срещу следовател Илияна Асенова е образувано второ дисциплинарно производство от корифеят на прокурорската мисъл в морската столица – шефът на Варненска окръжна прокуратура – Владимир Чавдаров, разкри afera.bg На всичкото отгоре Чавдаров предлага следовател Асенова за уволнение, защото изнесла следствева тайна и уронила престижа на съдебната система.

От друга страна срещу следовател Илияна Асенова е образувано и наказателно дело по чл.360 за разгласяване на „военна” тайна, като това производство касае сигнали на следователката по дела на прокурорките Стайкова и Якимова, които също вървят към пробив.

Едно от шокиращите разследвания, които води следовател Асенова е за бизнесмена Борислав Манджуков. Ах, този Манджуков, чието име като чуе шефът на варненската вътрешна дирекция на МВР комисар Митко Димитров, буквално разтреперва пръсти. Комисар Димитров пък е известен с тесните си контакти с прокурорките Якимова и Стайкова.

По делото има нарушения, за които следовател Асенова е сигнализирала всички възможни институции – от главния прокурор до парламента. А нарушения е меко казано и те са свързани с прокурор Йорданка Стайкова.

Вместо някой от Върховна прокуратура, главният прокурор и Висшия съдебен къвет  най-после да сложат в ред безумията, вършени от варненски прокурори, сега следователката трябва да бъде превърната в престъпница с образувано наказателно дело, само защото в безизходица от мръсотията в правосъдната система, е казала на висок глас истината.

Следовател Асенова говорила с медиите, без моля ви се, да уведоми наблюдаващия си прокурор.

Че следователката можеше да чака цял живот някой от ВКП и ВСС да и отговори на сигналите и през това време въпросните скандални дела и разследвания да бъдат смачкани с дежурното удобно становище „липса на данни за престъпление”.

А по разследването с Борислав Манджуков данните за прокуроска намеса в полза на бизнесмена, са скандални.

И какво излиза?

Че не нарушаването на следствената тайна е извадило от нерви прокурорите, забъркани в кашата, а това, че следовател Асенова е нарушила „омертата” за това какви тъмни сценки се разиграват зад превръзката на очите на българската правосъдна система.

Afera.bg от години не спира да бие тъпана за безобразни практики, с които са обвързани варненски прокурори и висши полицаи.

„Омертата” обаче е железобетонна.

Сега една следователка, която просто си върши работата и не влиза в схемите, е на път да бъде приравнена с престъпниците.

А прокурорите, чиито имена не един път се набъркват в потресаващи нарушения, продължават да дефилират целите в бяло.

Вонящо блато, наречено българско правораздаване.

 

Afera.bg  

 

«