« Върни се назад Публикувано на 30.05.2011 / 22:51

Дирекция „Инспекторат” в Министерство на земеделието и храните – частен ДАНС или ДАНС на частно

 

 

Разпитите и събраните доказателства очертават съществуването на корупционна структура по високите етажи на МЗХ.

Основен двигател на тази структура се явява директора на дирекция „Инспекторат” Александър Михайлов. Неуспял кадрови  дансаджия, Михайлов получава поста си в МЗХ благодарение на брат си Емил Михайлов, съдружник на Б. Борисов от охранителния му период.  Михайлов бързо се ориентира в корупционната среда в МЗХ и започва успешно да си партнира с главната секретарка Лилия Иванова и шефката на правната дирекция Мариана Николова. Следват нагласени поръчки, комисионни, рекет с инспекторски проверки. Само от комисионната за извършени застрахователни услуги в министерството групата прибира над милион и двеста хиляди лева. От програмите за обучение на служители и семинари в МЗХ „наглите” прибират триста и седемдесет хиляди лева. Горива, консумативи, малки обществени поръчки, от всичко групата прави пари.  Растящата им лакомия предизвиква недоволство сред отделни служители на министерството, но те бързо биват отстранени, чрез анонимни доноси до дирекция „Инспекторат” и последваща  „размазваща” проверка от Михайлов.

С нарастване на финансовите възможности, расте и самочувствието на бившия дансаджия. Пред близки и колеги той започва да изтъква  близостта си с Б. Борисов и Иван Драшков.

След отстраняването на Калина Илиева, Михайлов гордо споделя, че това е негов случай и че службата му в ДАНС е подновена, макар и тайно. Активно се включва и в разработката на ДАНС срещу директора на Изпълнителна агенция „Рибовъдство и аквакултури” Явор Недев, но алчността го подвежда и той се сближава с Недев на корупционна основа. ДАНС изпуска Недев, но Михайлов е доволен, защото с новия си „приятел” бързо реализират огромни суми от незаконния улов на калкан и есетрови риби, осъществявайки рекет върху рибарите.

В началото на 2011г. Михайлов обособява частен ДАНС  в министерството. Приема поръчкови проверки срещу служители, за което получава финансова облага, предлага специална техника, „вербува” служители с обещания или заплахи и продава придобитата от тях информация. Наглостта на Михайлов расте и той си формира офис в близък до министерството ресторант, където приема граждани и срещу хиляда евро комисионна се ангажира да придвижи техни преписки в МЗХ .  Слуховете, че той работи за ДАНС и е близък на Б.Б. вършат работа и успешните преписки се множат.

Оборотът на ресторанта-офис расте, преписките за решаване от Михайлов също.

Частната дейността на директора на Инспектората става донякъде известна и на министър Мирослав Найденов, но той с пословичната си нерешителност няма куража да отстрани протежето на Иван Драшков.  

В края на април от свои източници в ДАНС Михайлов разбира, че ГДБОП се интересуват от „бизнеса” му и предприема контра действия. Той склонява към подкуп дошла при него гражданка с проблемна преписка и същевременно сигнализира ГДБОП. При предаването на парите жената е арестувана, а Александър Михайлов се окичва със славата на борец с корупцията. За негово съжаление арестуваната разполага с добри адвокати и предварителна информация за дейността на Михайлов и „наглите” от МЗХ.

Дали частният ДАНС ще продължи да работи в Министерство на земеделието предстои да разберем.

Резултатите от проверката на ГДБОП ще решат съдбата на Михайлов, а може би и на министър Найденов.    

 

Н. Пенков – доскорошен служител в МЗХ

 

«