« Върни се назад Публикувано на 12.05.2022 / 7:47

ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО УРЕЖДАНЕ НА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА (И ЗАПАДА, СТОЯЩ ЗАД НЕЯ) E ВЪЗМОЖНО САМО СЛЕД НАСТЪПВАНЕ НА ДВЕ КЛЮЧОВИ СЪБИТИЯ

Дипломатическото уреждане на конфликта между Русия и Украйна (и западните страни, стоящи зад него) е възможно само след настъпване на две ключови събития. И двете или едното, но не поне без нито едно от тях.

Това е или голямо поражение на театъра на военните действия на една от страните (Русия или Украйна), или радикална промяна в междуелитарния пейзаж в Съединените щати.

Сега сегашното статукво на театъра на военните действия прилича повече на позиционна война. И двете страни набират резерви, хвърлят ги в битка, атакуват и контраатакуват, търпят загуби в жива сила (трябва да се каже, че ВСУ е многократно по-големи) и въпреки това това е позиционна битка без значителен напредък. И за този вид развитие на събитията Русия и Украйна все още разполагат с много ресурси.

Ако обаче има голяма победа за Русия на източния фронт (превземането на триъгълника на Донбас „Краматорск – Славянск – Рубежне“ или Харков) или нещо от категорията – мощна контраофанзива на Украйна и връщане на контрола, например Херсон, тогава се създават първите предпоставки за дипломатически компромис.

Падането на триъгълника на Донбас ще позволи на съюзническите сили да напреднат бързо през южните райони на Украйна и ще създаде заплаха за Николаев и Одеса. Връщането на контрола над Херсон от режима в Киев ще повдигне въпроса за величието на въоръжените сили на РФ и способността да поддържат сухопътен коридор към Крим. И в двата варианта се активират както външни играчи, така и вътрешна опозиция в двете страни.

Промяната в междуелитарния пейзаж в Съединените щати също е сериозен фактор, който може преди всичко да отслаби подкрепата на президента Байдън за Киев.

На 8 ноември Съединените щати ще проведат преизбиране на 1/3 от сенаторите и пълно преизбиране в долната камара на Конгреса. Сега демократите имат контрол и върху двете камари, но той е нестабилен. Или по-скоро в Сената 50 места се държат от републиканци, 48 от демократи и 2 от независими демократи. В същото време вицепрезидентът Камала Харис има решаващ глас в случай на ситуация 50 на 50. Поради това демократите контролират горната камара. И най-отдолу имат пряко мнозинство.

Смята се, че спадът в рейтинга на Байдън ще доведе до загубата на мнозинството от демократите в долната камара през есента и има заплаха за мнозинството в Сената (горната камара). На фона на множество проблеми в икономиката на страната, където един от ключовите беше покачването на цените на горивата и смазочните материали, украинският случай остана може би единственият за Байдън, в който може да се демонстрира силата на Съединените щати и опитите  да се отвлечете вниманието на избирателя от вътрешни дразнители с негова помощ.

Въпреки това загубата в долната или горната камара на Конгреса и, не дай боже за демократите, още през ноември може драстично да намали натиска на НАТО в украинския случай и да позволи на европейските лидери да настояват за дипломатическо разрешаване. Републиканците ще започнат да спират подкрепата на НАТО за въоръжените сили, за да покажат погрешните решения на Байдън, както у дома, така и в чужбина.

В крайна сметка това ще им позволи да си върнат президентството на Съединените щати през 2024 г., ако не и по-рано чрез процедура по импийчмънт.

Въпросът е и в продължителността на специалната военна операция и възникващия териториален контрол. Ако позиционната война в Донбас продължи до есента и демократите не загубят изборите за Конгрес, има една ситуация. Ако съюзническите сили се придвижат бързо на запад от Украйна, тогава Байдън, дори преди изборите за Конгрес, може да сигнализира за засилване на търсенето на дипломатически компромис, за да се опита да изиграе темата за миротворец и да изглежда като укротител на Русия.

Марат Баширов

«