« Върни се назад Публикувано на 09.08.2017 / 18:46

ДИМИТЪР КИКЬОВ – БИЯЧЪТ ПО ПРОТЕСТИ ОГЛАВИ ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН. ПРЕЗ ЦВЕТАНОВ МИНАВАТ И НАЙ-НИСКИТЕ НИВА НАЗНАЧЕНИЯ В МВР

димитър кикьовТой бе представен вчера от старши комисар Димитър Величков, директор на Областната дирекция на МВР – Сливен. Скандалният Кикьов е дългогодишен служител на МВР. Преминал е през всички нива на системата – от патрулен полицай до заместник-началник отдел „Специализирани полицейски дейности“ в СДВР. В столицата Кикьов е от 1999 година, а сега се завръща, за да оглави Районното управление „Полиция“ в Сливен. По времето му като инспектор в култовото 4-то Районно е бил проверяван многократно от Инспектората на МВР и Вътрешна сигурност за конвой на криминално проявени, наркопласиращи и автокрадци.

Сред приоритетите в дейността си, новият полицейски началник очерта запазване високото ниво на разкриваемост на престъпленията и превантивната дейност срещу противообществените прояви и посегателствата срещу личността и личното имущество. Странно, но именно за покриване на забавени преписки на граждани той е преместен на ключова позиция в СДВР.

По време на протестите срещу властта през юли 2013 година главен инспектор Димитър Кикьовчесто атакуваше словесно и физичесски пеещи химна пред паметника на Левски, като уж първо предупреждаваше от полицейски мегафон да не се нарушава обществения ред, а след това задържаше явно по поръчка и журналисти изпълняващи служебните си задължения.

Любимата му реплика по време на недоволството срещу властта бяха „полицията ще бъде принудена да използва сила“. Това беше доста странно, тъй като нито пред парламента, нито пред Ректората, Орлов мост, Цар Освободител или Министерски съвет не се бе случило полицията да говори в такава „стилистика“от високоговорител.

Въпросният вече бивш началник в СДВР изискваше без да има право и повод лични карти и заплашваше, че ще държи отговорни онези, благодарение на които снимки с неговите арогантни изяви се появят в публичното пространство.

За първи път Кикьов се прочу със случката с депутата Камен Влахов през 2002 година.Тогава той заведе гражданско дело заради инцидент на 2 март същата година, когато Кикьов и негов колега били спрели движението по бул. „Добри Войников“ заради наклонено дърво. Влахов отказал да се подчини, размахал депутатската си карта и натиснал газта. Кикьов опитал да спре колата с ръка, но депутатът потеглил и блъснал полицая в лявото коляно.

Арогантното поведение на служителят на МВР датира още от далечната 2007 година, когато лично би фоторепортер от тогавашния в. „Експрес“ Емил Иванов.  Кикьов, заедно с други униформени служители , пребиха журналиста пред сградата на Съдебната палата, като МВР потвърди този инцидент, заради който той беше проверяван и наказан само с мъмрене.

Брилянтни източници твърдят, че Кикьов е близък до  КОЙ и е лично препоръчан от Цветан Цветанов, който до скоро ръководеше изцяло столичното 4-то райнно през Живко Коцев, когото пък впоследствие преместват като шеф на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, но след смяната на властта бе понижен до оперативен работник. Сега Цветанов реабилитира както него, така и дясната му ръка Кикьов.

В МВР вече и най-ниските нива назначения минават през Цветанов, твърдят източниците.

Това е видео от протестите през 2013 година, в което могат да се наблюдават действията на новия шеф на полицията в Сливен:


Afera.bg

«