« Върни се назад Публикувано на 13.05.2011 / 19:16

Депутат от парламента на Ню Йорк: Действията на Уорлик са срам за американската дипломация!

 

 

Той казва също, че посланикът на САЩ в България не разбира това и Халоран има намерение да изпрати писмо до Държавния департамент и до Хилъри Клинтън за отзоваването на Джеймс Уорлик от страната.
"Нашата роля не е да вземаме страна в политиката на съответната държава", категорично подчерта Холоран. Той обясни, че има общоприет стандарт на дипломатично поведение, според който САЩ трябва да запази неутрална позиция във вътрешната политика на една страна, а посланикът не трябва да изразява подкрепа или отношение към определена политическа сила.
За явяването на посланика на САЩ в България в едно телевизионно предаване като герой от сапунена опера, Халоран посочи, че това не е начин, по който той би постъпил. И даде за пример Роналд Рейгън – той наистина е бил актьор, преди да стане президент, но не е бил актьор в качеството си на президент, припомни Холоран.
"Вярвам, че посланикът на САЩ в България не служи на американските интереси тук, заради партизанския начин, по който взема отношение в страната ви", категорично заяви републиканецът.
"Може би, когато посланикът ни бъде отзован, ще успея да му намеря работа на Бродуей", пошегува се Халоран. "Американците имат голям приятел и това е народът на България. Народът ви трябва да знае, че нямаме намерение да се намесваме – ще даваме съвети, но българите сами ще решават своето бъдеще", заяви републиканецът.
На 11 декември 2010 г. Халоран също като Волен Сидеров се засича с Джеймс Уорлик в ресторант в центъра на София и разговаря с него в продължение на 15 минути. "Използвах възможността да му се представя и да го информирам, че неговите действия в Република България са срам за американската дипломация. Предупредих го, че като официален представител на нашето правителство той няма право по никакъв начин да се намесва във вътрешните работи на вашата страна, както и да произнася от телевизионния екран присъди за публични фигури. "Посъветвах посланика да прояви мъжество и сам да предприеме действия за овакантяване на заемания от него пост, защото аз няма да спра до тук и ще настоявам пред държавния департамент на САЩ и лично пред Хилари Клинтън за неговото отстраняване", заявява Халоран. "Приключих разговора с посланика като му казах, че специално съм резервирал еднопосочния му билет към САЩ и е единствено въпрос на време да му се наложи да го използва. Жалко е, че представата на българите за посланика на САЩ се свързва с факта, че той демонстрира подкрепа не за целия български народ и грубо се намесва във вътрешните работи на суверенна държава.", пише още в. Атака.

Afera.bg

«