« Върни се назад Публикувано на 26.07.2021 / 12:08

ДЕНЯТ НА „ЕКСПЕРТИТЕ“. „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. В СЛУЧАЯ БОГ Е НАТОВАРЕН ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, ВЕРОЯТНО ЗАЩОТО ДРУГИТЕ СА ЗАЕТИ ДА СИ ПАЗЯТ ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ

Това, което виждате на снимката са „експертите“ на „новия морал“.

Откъс от  сатиричната статия за България написана от българския публицист Райко Алексиев през 1933 г., която и в момента звучи така, сякаш описва днешна България …

„По устройство България е държава, в която всеки се устройва както намери. Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници“.

„За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции“.

„Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй. Държавата се управлява от хора според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора“.

„България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България“.

„Държавният девиз на нацията пък е „Боже, пази България“. В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно защото другите са заети да си пазят частните интереси“.

Afera.bg

«