« Върни се назад Публикувано на 08.04.2014 / 20:57

ДЕМОКРАЦИЯ

 

Чърчил казал, че демокрацията е лоша форма на управление, но по-добра не е измислена. Така ли е казал? Или сме чули някой да казва, че Чърчил така казал и сме повярвали на този някой?

Чърчил беше забележителна личност. Мразеше в червата си турците и българите. Нас по-малко. Казват, че ежегодно му доставяли буре червено вино от широка мелнишка лоза, преживяла филоксерата, а „търкиш дилайт“, както е на английски рахат локум, не пожелавал да му доставят.

Още момче четях книгите и речите на Чърчил. Бях против него, щото служи на кралицата, пък хората на българския цар Борис, който се родее с кралицата, пратиха баща ми на лагер. През Втората световна война бях против Чърчил, понеже той казваше София да бъде срината със земята и софийското поле да се засади с картофи. Не знам никнат ли на развалини картофи. През бомбардировките ни гръмнаха апартамента срещу „попа“. Гръмнаха го по-хубаво, отколкото при сегашната „демокрация“ мутрите гърмят апартаменти и „генерал“ Бойко Борисов казва да садим картофи. След Девети, 1944 г. царство България стана народна демокрация, баща ми пак отиде в лагер и аз бях съгласен с Чърчил, че демокрацията е лоша.

В Катуница ме питаха кога ще си дойде баща ми и аз не знаех кога ще си дойде. Преди това във френската забавачница в Брюксел пеехме „Малбрук с’ен ва-тан гер, Миронтон, тон, тон Миронтен, Он не се па кант-ил ревиендра“. Малбрук отива на война, не се знае кога ще си дойде.

Чърчил е потомък на херцог Малбрук. Пише се различно от цигарите Марлбъро. Имало четири поприща за джентълмени. Първородният син наследява имението и титлата e country gentleman. Братята му също са джентълмени, ако влязат в едно от четирите джентълменски поприща: армията, флота, църквата, правото. Петото се премълчава, но и Джеймс Бонд е джентълмен, понеже служи в тайната служба на нейно величество – Her Majesty’s Secret Service.

Речовитият Уини (Уинстън Чърчил) можел да направи блестяща кариера в църквата или в правото. Но той бил мъж, искал екшън. Опитал във флота, после в артилерията, но и на двете места трябвало математика, а тя никак не му вървяла. Влязъл в кавалерията, където не искали математика. Проявил се като храбър кавалерист в колониалните войни на империята.

Ех, да бях Плутарх, който преди две хиляди години писал „Успоредни животописи“! Че да напиша паралелно за Чърчил и за Ататюрк. Мустафа значи избран. Малкият Мустафа избягал от медресето (религиозното училище); не искал като папагал да повтаря, без да разбира сури от Корана на арабски. На своя глава отишъл във военно училище и учителят по математика го нарекъл Кемал, което значи съвършен. Хлапакът решавал математическите задачи съвършено. Не ще да е бил по-лош кавалерист от Чърчил, щом после в турската конница се сражавал с италианците в Либия. Не ще да е бил лош разузнавач, щом турските секретни служби го пратили военен аташе в София. Ататюрк ще рече Баща на турците. Накрая и Чърчил, и Мустафа Кемал Ататюрк се пропили.

В „Oxford University Press“ университетските умове – the university wits, отсели документално доказаното от парламентарния фолклор: Чърчил попитал как да се маскира за бал да не го познаят и първата жена в британския парламент, американската въздържателка лейди Астор, му казала: „Елате трезвен“; сдърпали се, тя му казала: „Ако ви бях жена, щях да ви сипя отрова в чая“, а той казал: „Ако ми бяхте жена, щях да изпия този чай“.

България и Турция били съюзници на Германия и Австроунгария против Антантата. L’Entente Cordiale (сърдечното разбирателство) е не по-малко лицемерие от сегашните „свобода, демокрация и международната общност“, която съди Русия за Крим и Украйна. Основали „сърдечното съглашение“ на принципа: Враговете на моя враг са мои приятели.

Казвах му аз на Бжежински (телевизионният ни спор е документ в архива на „Наблюдател“), че талибаните, муджахидините, ислямските радикали не са приятели на САЩ, въпреки че воюват с Москва. Излязох прав – те после треснаха кулите близнаци в Ню Йорк. Но както и сега на поляците, на Бжежински не му увря полската глава; рисуваше си елипси на картата и си играеше на планетарен шах. Кисинджър е по-реалист за събитията в Крим и Украйна. А пък българските тъпунгери – президентът хленчи, че руски самолети прелитат близо до България. Естествено ще облитат наоколо. В България има натовски бази. НАТО предислоцира, засилва военното си присъствие в Полша и другаде. Как САЩ знаят изтегля ли, не изтегля ли Русия войски на руска територия близо до границата с Украйна, ако не чрез рекогносцировка със самолети, спътници, с US или израелски дронове. Да бяхме мислили, когато влизахме в НАТО и Соломон Паси, който изклинчи от войниклъка, редеше два реда сълзи и сополи от умиление. Сега той иска натовски атомни бомби. В България е имало съветски ракети, складове за атомни заряди, но не и атомни заряди. Ревльото Соломон Паси каза и „Майната му на православието“, но не дай боже България да стане мишена в конфликт между НАТО и Русия. НАТО е низ от позорни провали, като почнеш от 1956 г., когато не помогна на въстаналите унгарци, а ги насъскваше и си гледаше сеира, бомбардирането на Белград, обеднения уран над Северозападна България и все така до Афганистан, където сега НАТО се проваля, както англичаните се провалили в миналото. По скалите на Хайберския проход видях нарисувани цветни британски полкови инсигнии и под тях надпис „Тук беше Джони от Типерари“. Не знам ще останат ли сантиментални графити от безславното присъствие на български войничета в Афганистан. Знам, че в Ю Тюб я има старата песничка: It’s a long way to Tipperary/ It’s a long way to go/ To the sweetest girl I know.

Влизали ли сте в парижко бистро? Да знаете, че думата иде от руската дума „быстро“, предтеча на Fast food. През 1812 г. Наполеон влязъл в Москва, през 1815 г. руснаците влезли в Париж. Но после – Entente Cordiale, сърдечно съглашение между Англия, Франция и Русия да си поделят Османската империя. Чърчил намразил българите, понеже и англичани, и французи, и сенегалци побягвали пред страшния вик „Напред на нож!“ на некъпаните, окъсани и гладни български цървуланковци.

Без да е бил морски офицер, Чърчил станал първи лорд на адмиралтейството. Искал да превземе Цариград, че да приключи делбата на Османската империя, която някога била от Атлантика до Персийския залив и от Дунав до Йемен. Англичаните и французите си я поделили, но не по равно, а по братски, повечето за по-големия брат, който бил най-силен по море. На гърците им обещали юга на сегашна малоазийска Турция сигурно защото там е бил Илион, Троя; Беломорска Тракия, понеже в Троянската война за Хубавата Елена участвали и тесалийците конеукротители с хубавите си коне от Тракия. На сърбите „сърдечните съглашатели“ от сърце им обещали части от България и си спазили обещанието.

Виждал съм проекта за политическа карта на Турция. Ивица на черноморския бряг.

Чърчил заповядал да се очисти от мини фарватера към Цариград, на 17 март 1915 г. миночистачите докладвали, че е чисто, но през нощта турците отново минирали залива Каранлък. Призори Чърчил казал: „Пълен напред към Цариград“. Мощната англо-френска ескадра се натъкнала на мините и загубила 35% от състава си. Докато корабите реверсират и се оттеглят – още загуби от огъня на бреговата артилерия. Чърчил се ядосал, заповядал на генерал Хамилтън с Анзак (австралийците и новозеландците) да превземе турските брегови позиции, докато англичаните и французите превземат Седдюлбахир. На сутринта на 25 април 1915 г. започнали десантите. Мустафа Кемал казал на двете турски пехотни роти: „Не искам да победите, искам да умрете и да ги задържите, докато пристигнат подкрепления“. Сега заливът между Аръбурун и Голям Аръбурун се казва Anzac Cove. В сраженията на Дарданелите участвали и 15-годишни турчета доброволци. През 1915-а от гимназиите в Галатасарай, Коня и Измир не завършил нито един ученик. Всички загинали.

После и Ленин намразил турците. През 1921 г. дал на Мустафа Кемал 10 млн. златни рубли, 33 хил. винтовки, 58 млн. патрона, 327 картечници, 54 артилерийски оръдия, 129 хил. снаряда, саби, противогази и много друго военно снаряжение да воюва с империализма. Мустафа Кемал Ататюрк обещал на Ленин да направи турска комунистическа партия, Ленин му казал кои хора ще му помагат, Мустафа Кемал ги изловил и ги разстрелял. Анулирал капитулацията на Турция и всички договори, сключени от името на султана, преместил столицата в Анкара, обявил турска република и се заел да я направи светска държава. „Свалете чалмите, обръснете брадите! Взривете това минаре да не ни опява на главите мюезинът, когато тук пристигне европейски оркестър да свири виенски валсове на бала“. И той като Чърчил ходел по балове. Нямам място да напиша как по съвет на германските си съветници изклал арменците, как воювал против българите и заедно с българите против румънците и руснаците, как на 5 декември 1916 г. българите влезли в Букурещ.

Сега Ердоган е рееислямизатор, притисна армията, която беше гарант за светска Турция, забранява „Туитър“ и „Ю Тюб“.

През април 1945-а червеноармейците обкръжиха Берлин с 20 армии, 6300 танка и 8500 самолета. Немски старци и деца се съпротивляваха героично и безсмислено, Берлин падна. През юли 1945 г. англичаните, уморени от Втората световна война, гласували Чърчил да не е на власт, voted Churchill out of power. Той им обещал кръв, пот и сълзи, когато войната започвала (това е библейски израз, не е негов). Но те не искали повече кръв, пот и сълзи и на изборите го изритали от властта. Той бил във ваната, когато научил. Смукнал първата за деня пура, отпил от първата за деня глътка уиски и казал:

„Демокрацията е лоша, макар че другите форми на управление са по-лоши. Щяха да ми дават ордена на жартиерата, но избирателите ми дадоха ордена на ритника (the Order of the Boot). A parting kick. Теглиха ми шута за сбогом. Най-добрият довод против демокрацията е петминутен разговор със средния избирател. The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.“

Това казал Чърчил за демокрацията, ако не искате да го цитирате папагалски.

Не беше къч за сбогом, а за довиждане. След 6 години, през 1951 г., Чърчил пак стана премиер.

Димитри Иванов

В. Сега

«