« Върни се назад Публикувано на 27.01.2014 / 15:48

ДЕМОКРАЦИЯ. КАКВО – ДА ЧАКАМЕ ЗАЛОЖНИЦИ ЛИ ДА ВЗЕМАТ, ЧЕ ДА СЕ НАМЕСЯТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА!

 

Тъй значи. Датата 15 март е повъзбудила отломките нищожни на дясното костово пространство, май. Това бил заветният връх, след който не могат да се насрочат извънредни парламентарни избори за тая година.Де да знам дали това е така, що мен питате! Мисля си обаче, за друго. Понеже сме демокрация, а пък се оказа, че в тая демокрация има всичко друго освен свобода, та се чудя кой ли ни бъзика тоя път с тая демократичната волеизява на поредните невнятни келеши, които имат осигурен достъп до тв ефир, в мига в който, решат да сгазят Наказателния кодекс. Демокрацията днес се оказа по-дълбоко порочна, от оня социализъм, който всички вкупом отрекохме.

И тогава и сега, пак нямаме свободата да избираме по кои улици и как да се движим в столицата. Нямаме свободата да избираме коя политическа сила да ни представлява, защото някой друг е направил тоя избор предварително и потайно. Нямаме свободата да учим в СУ. Навремето поради ограничени бройки, а сега поради гражданските права на ограничен брой идиоти.
Едно на ръка, че днес някой непрекъснато ти крещи за правата си и те клеймосва, ако не му ръкопляскаш. Я че си ретрограден комисар, щото не си срещу правителството и не шляпаш по жълтите плочки с мегафон в ръка. Я, щото си позволяваш да изказваш мнение различно от това на някакъв самозван интелектуален елит, определящ кой политик бил правилният.
Всички днес сме длъжни да бъдем „демократи“, by default, на принципа на равниса при социализма – ако не си комсомолец – няма университет, няма кариера, оставаш чистач.
Сега не си комсомолец, демократ си, ама пак не се знае дали ще си вземеш сесията. Защото не си питал дедо ти Иван Костов дали баш сега не му е удобно да прати шпицкоманда в СУ, че да окупира автономията му, сякаш му е драгалевската бащиния.
Ще кажете – къде ти се привижда Иван Костов. Ами – какво прави Радан Кънев там да подкрепя малоумните окупатори. Какво прави говорителката на ДСБ там?
От другата страна, току под статуята на Е. Георгиев, някакво уродливо копиленце пиши на фалцет срещу хората, че това правителство им отнемало правата. И още глупости наговори пикльото, докато подскачаше срещу телевизия Алфа и задаваше супер интелигентния и граматически правилен въпрос, подходящ за студент в СУ – „а защо склонихте гъза за пари?“.
Тук Вени Гюрова, написа, че след ранобудните, дошли малоумните да окупират СУ. Точно казано.
Във връзка с разгърналите се бурните демократични процеси в близост до офиса, ме обзе и друго съмнение – дали пък учредителният конгрес на новата партия „България без цензура“ не наплаши и без друго стреснатите знаменосци на демокрацията у нас? Нещо не им се вижда никъде рейтинга, дори Алфа рисърч, дето засича винаги това, което трябва, пак нещо ги изпусна.
Та подкрепяйки тая псевдо-демократична изцепка, реформаторите са се засилили да търсят някакъв рейтинг. Пак. Защото истеричният келеш си го каза в репортажа по Канал 3 – ние не сме ранобудните, ние сме други. Ранобудните не ни подкрепят. А ранобудните ги знаем – бойковите иветки и асенчовци.

Радан Кънев каза, че дошъл да опази автономията и ако правителството влезнело в университета, щяло да стане непоправимото.
Чудя се докога ще си играем на демокрация. Какво – да чакаме заложници ли да вземат, че да се намесят органите на реда. Чудя се защо полицията не ги задържи по някой от членовете за хулиганство в НК и не освободи университета най-накрая от разни демократични попълзновения. Защо си играем на автономия на СУ, като автономията, дадена на университета означава ограничена държавна намеса в делата на учебното заведение, а не отказ от защита при окупация.

Защо това правителство си играе на демокрация, за мен остава непонятно – имат всички основания да ступат наглите хулигани, които заплашват, че ще разбият 272 аула – навремето там съм държала кандидатстудентски изпит и не остава много аз да ида и да отвъртя два-три шамара – най-напред на Радан Кънев и колежката, дето го придружава. Пък дори и ония келеши бих могла сама да ошия в собствените им вериги, в случай, че полицаите са забравили как се задържат престъпници.
Защото преди полицията да съблюдава правата на хулиганите, окупирали СУ, трябва да опази правата на гражданите, които й плащат заплатите. Хората, които плащат затова, децата им да учат в Софийския университет.
И докато тук умуваме кой и защо, а лудите си разиграват коня в университета, ГЕРБ надигнаха и те глас на подкрепа. Остава да им пратят и ония мутри, дето на 4 септември дърпаха огражденията с куки изпод краката на полицаите.
Демокрация, братя и сестри! Ако знаехме какво ще получим, честно казано – никога нямаше да го поискаме.

Нора Стоичкова

Колаж: Ивайло Ангелов

 

«