« Върни се назад Публикувано на 31.01.2023 / 21:46

ДЕМЕРДЖИЕВ И ДЪРЖАВНИЯТ ДЕПАРТАМЕНТ В ЕДИН ГЛАС: СОФИЯ И СКОПИЕ ЕДНАКВО ВИНОВНИ ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА ИСТЕРИЯ В РС МАКЕДОНИЯ! БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР ИЛИ АДВОКАТ НА СКОПИЕ Е ДЕМЕРДЖИЕВ?

Говорителят на Държавния департамент на САЩ призова за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония.

   „Призоваваме България и РС Македония да намалят реториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове”, каза говорителят на Държавния департамент пред „Гласът на Америка” в отговор на въпроса „Как ще коментира решението на властите в София да оттеглят посланика си от Скопие”.

 „Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната”, се казва още в изявлението на Държавния департамент…

    Логиката на щатската дипломация е тотално сбъркана, защото в Скопие, не в София, са отговорните за зверския побой над Християн Пендиков.

     В Скопие, не в София, от години се лее дирижирана от властите антибългарска истерия, заляла всички медии и образованието.

    В Скопие, не в София учебниците преливат от обидни епитети към българския народ и неговата история. 

    И за награда на македонизма, провеждащ открит апартейд срещу всичко българско в Македония и отказващ да впише българите в македонската конституция, Държавният департамент подкрепя евроатлантическата интеграция на Скопие. И което е направо непоносимо за нас – американците слагат знак на равенство между агресивния македонизъм и примиренческия български нихилизъм.

     Парламентарният ни нихилизъм, който на 24 юни 2022-а вдигна бялото знаме и гласува за падането на „македонското евровето“, капитулирайки пред бруталния натиск на президента Макрон и посланик Херо Мустафа. 

    Естествено нито президентът Радев, нито служебният премиер Донев ще реагират на скандалната позиция на Държавния департамент, която фаворизира македонизма, а нас ни третира като държава втора ръка.

    Та кой смее да възрази на Големия брат за каквото и да е?

    Кой от евроатлантическия елит смее да върви по стъпките на унгарския премиер Орбан, който наскоро насмете щатския посланик в Будапеща след публичния му призив унгарците да влязат в евроатлантическия коловоз и наложат санкции на Москва.

     Защо ли антикомунистът Орбан брани унгарската чест, а нашенският перестроечен елит папагалски приглася на ултимативните директиви от Брюксел и Вашингтон? 

      Днес най-гласовит евроатлантик е вътрешният министър Демерджиев, който от Скопие дословно повтори говорителя на Държавния департамент.

       „Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, а РСМ уверено върви по този път“, изрецетира репликите си вътрешния ни министър и обеща нещо срамно и унизително за националната ни чест:

    „Уверявам ви, че ще вземем всички мерки, хората, които ще дойдат от София, да не предизвикват провокации…Постигнахме съгласие, че сме длъжни да обезпечим събитието, така че да не позволим на някои хора да палят огън там, където няма…“

     Това са думи не на македонски, а на български вътрешен министър.

     Изходни визи ли ще иска Демерджиев от българските граждани, които на 4 февруари ще пътуват за Скопие, за да положат цветя на гроба на Гоце Делчев?

     Родната полиция ли ще проверява благонадеждността на българите на граничните КПП-та с РС Македония на 4 февруари?

     И България ли пали огъня на македонизма, а не македонистите, които опожаряват и стрелят по българските културни клубове в Охрид и Битоля?

    Български министър или адвокат на Скопие е доскорошният шеф на Адвокатската колегия в Пловдив?  

    Как да се гордееш, че си българин, когато вътрешният ти министър те третира наравно с външните врагове на България?

Велизар Енчев

«