« Върни се назад Публикувано на 15.05.2014 / 21:36

ДЕБЕЛАК – ОРТАК НА ЦВЕТАНОВ ЛЪЖЕ ПРЕД СЪД И ВМЕСТО ДА ОТНЕСЕ ОБВИНЕНИЕ ЗА 5 ГОДИНИ ЗАТВОР, ГО ГЛОБЯВАТ С … 300 ЛЕВА. АШКОЛСУН, ЦИРКАДЖИИ!

 

Просташкият сериал с делото срещу бившия вътрешен министър с особената форма на главата Цветан Цветанов преминава през всички етапи на долнопробния сюжет – на свидетеля му се счупва колата, свидетелят кълне журналята, че не му вярвали, свидетелят „изчезва”, свидетелят после лъже нагло съда… Най-добре май го каза адвокат Иван Петров: Съдия Тони Гетов, водещ делото за 6-те „Не!“-та на Цвъ.Цвъ., след като намери начин отново да отложи делото, заяви, че сега трябва да спрат спекулациите, че работел предизборно. Правилно! Работи за след изборите!

Бившият антимафиот №1 на Велико Търново Орлин Тодоров, който извърши небивали мръсотии заедно с Цветан Цветанов, докато ГЕРБ бе на власт, и чак получи заплатите си накуп докато беше иначе в ареста, а там попадна, заради вътрешни мръсотийки между него, Цветанов и  другия ортак на Цветанов – Петър Христов, си позволи да разиграва съда и да лъже арогантно.

В процеса, по който бившият вътрешен министър е подсъдим за шестте му „НЕ!!!“ върху искане за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) тъкмо срещу Тодоров, най-после дебелакът – ортак и бивш бопаджия Орлин Тодоров бе разпитан в съда.

„Правен свят” информира, че при разпита Тодоров сам признал, че в края на лятото на 2009 г. от свой познат, бивш служител на МВР и близък до шефа на полицията във Велико Търново, научил, че ще бъде подслушван, заедно с няколко лица от криминалния контингент. После Тодоров потвърдил информацията и от друг свой източник, този път – от прокуратурата.

Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд (СГС) поискал от Тодоров да каже кой е този човек, който знае за предстоящо подслушване от службите и е съобщил на свидетеля, че срещу него ще бъдат прилагани СРС.

„Не желая да отговарям на този въпрос. Можех да кажа, че не си спомням, но не искам да лъжа и затова ви казвам, че не искам да отговарям“, каза първо Тодоров. Съдията поиска уточнение дали този бивш служител му е роднина, защото в такъв случай той има право да не свидетелства, но Тодоров каза, че двамата нямат роднинска връзка.

Последвало ново питане към свидетеля за името и нов отговор от негова страна – че не желае да го споменава. Тогава съдът го предупреди, че може да бъде глобен с до 1000 лева и Тодоров пристъпи към сценария, за който сам каза минути по-рано, че иска да избегне.

Тъй като са минали много години, не мога да си спомня. Няколко души бяха близки с бившия директор на полицията“, каза свидетелят. Съдия Гетов обясни на Тодоров, че ще бъде глобен, защото е явно, че лъже, като му даде последна възможност да каже истината, но той бе категоричен, че не помни името на източника си от МВР. Свидетелят обаче не бе запитан за другия си източник от прокуратурата, който му е потвърдил информацията, че ще бъде подслушван.

В крайна сметка, съдът глоби Тодоров с 300 лева, а след това остави в сила и другата глоба от 300 лева, наложена за неявяване на предишното заседание. След разпита на Тодоров прокурорите казаха, че нямат други искания. На обратното становище пък бе защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков. Той поиска от съда справка за това дали прокурорът Христо Христов, който е направил искането за прилагане на СРС спрямо Тодоров, е бил наблюдаващ на това разследване и изобщо дали е работил по него. Прокурор Ангелов определи искането като „абсолютно несъстоятелно“, като се аргументира, че няма връзка с обвинението, защото Цветанов е подсъдим за това, че не е разрешил прилагане на СРС, за което има разрешение от Окръжен съд-Велико Търново. В крайна сметка, съдът отхвърли искането като подчерта, че Великотърновският окръжен съд е бил този, който да реши дали искането е законосъобразно.

След това адвокат Менков представи множество грамоти, поздравителни телеграми и награди на Цветанов, които да послужат пред съда за доказване на добрите му характеристични данни.

Съдия Гетов обаче не обяви съдебното следствие за приключено, защото по делото още не е пристигнала справка от прокуратурата във Велико Търново, от която да стане ясна точната дата, на която е образувано производството срещу Орлин Тодоров, по което Цветанов е отказал той да бъде подслушван. Според съда е важно да се знае датата, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени преди да е образувано производството. Забавянето на справката бе обяснено с това, че делото било секретно

Заседанието бе на път да бъде отложено за друга дата, когато прокурор Ангелов изрази готовност да представи справката до 1 час. След почивката обаче стана ясно, че и прокурорите не могат да осигурят това последно писмено доказателство по делото и то все пак бе отложено за 29 май. Като обяви дата за след изборите, съдия Гетов посочи, че по този начин очаква да се спрат спекулациите, че целта е делото да приключи точно преди изборите, пише още „Правен свят”.

А в съда да са чували, че за лъжесвидетелстване има член в НК, който предвижда пет години лишаване от свобода?

Или позорището с т.нар. дела срещу Цветан Цветанов, което ни разиграват всички вкупом, включително и прокуратурата, е на нивото на идиоти?!

Е, оттук нататък, вече има „практика“ – лъжете пред съда, колкото ви душа сака. Ще отнесете едва 300 лева глоба. Е, ако сте ортак на Цветанов, де, иначе ще ви скъсат задника.

Afera.bg

 

 

«