« Върни се назад Публикувано на 24.04.2014 / 10:07

ДА ЧЕСТИТИМ ЛИ НА ЦАЦАРОВ НОВИТЕ УДОБНИ ПРИДОБИВКИ В ОПИТА МУ ДА ОВЛАДЕЕ ЦЯЛАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ, ИЛИ ТОЗИ ПЪТ СЪДИИТЕ ЩЕ ВЪСТАНАТ?

 

По повод информацията, че на 28 Април 2014 г. ще бъде повдигнато обвинение на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за престъпление по служба, се чувствам задължен да информирам четящите тук за следното:

Разследването е за проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет“ и е спечелен от Военно-апелативният съд на когото първо Пенгезов, а после Петков са председатели.

Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Разследането започва през 2010 г.
Защо чак сега се сещат за Пенгезов ли?

Защото предстои избор за председател на САС, тъй като мандата на Пенгезов изтича. Само че, Глав.прокурорът Цацаров е решил да овладее и този съд, като „избере“ за негов председател удобния му човек. Преди две седмици ВСС даде най-високата оценка при атестирането на Пенгезов, което беше индикация, че той има реални шансове да спечели и гласуването за административен ръководител на съда.
Да, ама не! Цацаров не си беше казал думата!

Каза я сега, когато нареди да се повдигне в точното време обвинението на Пенгезов. Следва отстраняване от длъжност, отстраняване от конкурса, избор на правилния човек!

Кой е той? Ще разберете от протоколите на ВСС, когато прочетем изказването на Глав.прокурорът и разберем кого е подкрепил.
Апропо, същото важи и за председателя на Военно-апелативния съд Петков!
Да честитим ли на Цацаров новите придобивки, в опита му да овладее цялата власт в съдебната система ? Или този път съдиите, поне те, във ВСС ще въстанат?

Иван Петров

Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«