« Върни се назад Публикувано на 31.01.2010 / 20:49

Да очакваме ли новия кукловод да встъпи в длъжност?

 

 

В селото на баба ми имаше ТКЗС, като във всяко българско село. В него работеше бай Дико, когото всички наричаха "тракториста". Това не беше прякор, а факт от професионалното му занимание. Бай Дико цял живот караше трактор и съселяните му го наричаха с името на машината. Като дете често виждах трактора да минава по шосето. Той се чуваше отдалеч и ме впечатляваше с грубата си осанка, огромни гуми и пърпорещите звуци на мощния си двигател. В детското ми съзнание тракторът беше, като огромно чудовище, което може да смачка всичко по пътя си. По-късно в казармата бях танкист, но мощта на трактора на бай Дико  се запечата в съзнанието ми завинаги и надмина тази на руските танкове. Така се случи, че прякорът на един човек я "отпечата" и ме върна към детския спомен. Става дума за Алексей Петров. Срещам името му в медиите, но не бях обърнал внимание на прякора му. 

 

И си зададох въпроса – на какъв човек може да се казва "Трактора"?Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. Експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм и преподавател в УНСС. Напуска отряда за борба с тероризма в началото на 90-те и основава застрахователно дружество "Аполо и Болкан". По-късно то се трансформира в ЗК Левски Спартак", а с днешна дата в "Лев инс". Алексей Петров става бизнесмен, който има участия в много фирми. През 2005 г. две израелски и една американска компания придобиват над 80% от "Лев инс", но той вече е милионер. Петров е основател  на Съюза на бившите барети, става доцент по икономика и в същото
време е офицер под прикритие. Разностранната му дейност издава амбицията не само да има пари, влияние, и информация, но и власт. По примера на култовия кукловод ген.Любен Гоцев от кръга "Монтерей", Петров се стреми да стои в сянка и да дърпа конците на кукличките си. След "осветяването" му, като офицер под прикритие бизнесменът става съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов. Това е идеалното място за събиране на информация и създаване на влияние. Но преди тези събития наяве излезе "топлата" връзка на Алексей Петров с бившия главен прокурор Никола Филчев. След смъртта на военния прокурор Николай Колев, медиите го цитираха да казва преживе, че е получавал заплахи от Никола Филчев и Алексей Петров заради отказ да изпълни поръчки на главния прокурор срещу набелязани от него фигури. В писмо до институциите, съпругата на Колев заяви в прав текст: "За мен версията за убийството е една – безспорно най-страшната и най-отричаната – кръгът Никола Филчев, Филко Славов и Алексей Петров, в който се събират болестно състояние, държавна власт и бизнес".

 

 

През годините Алексей Петров рядко дава интервюта и е трудно да бъде изкаран от равновесие.

 

За пръв път това се случи, когато тандемът Ваньо Танов-Румен Петков го "освети", като агент под прикритие. Тогава бившата барета каза:  “Виждам Ваньо Танов като едно малко дете, бих казал дете в неравностойно положение, което седи върху купа сено с кибрит в ръката. Наложително е, който е поел ангажимент към него, да си го прибере възможно най-бързо, защото покрай него и други започват да си играят с огъня, и става опасно. Ако ангажиментите на някои към Танов са отпаднали, други би трябвало го приберат. Това е в интерес на държавата”. Пъзелът на Алексей Петров е разместен и той излива гнева си върху Танов. Бившата барета е "потопена" дълбоко, името му не присъства в медиите. Стрелбите срещу него през далечните 1999 г. и 2002 г. са забравени. Той е доктор по икономика, изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива и член на Надзорния съвет на НОИ. Интересен факт от работата на надзора на НОИ е властта му да разсрочва борчове на най-големите длъжници в държавата. Идеално поле за изява на Петров, който желае да има влияние скрит от светлината на прожекторите. Но "детето" Ваньо Танов обърква сметките на бизнесмена, преподавателя и агента. Алексей Петров е принуден да излезе на светло и да потърси друго поприще. Това е новосъздадената ДАНС. В нея бившата барета става съветник на шефа й Петко Сертов. Но и тук Петров няма късмет. В ДАНС започват вътрешнокотерийни борби  и той е подложен на масирани атаки в специално създадения сайт "Опасните".  Зад него стоят противници на Петров, а списването му е поверено на журналиста Огнян Стефанов. За него Алексей ще каже: "подвели са го момчето", но ударът срещу имиджа му е направен. Офицерът е принуден да подаде оставка и да премине в настъпление. След като ГЕРБ печели изборите, Алексей Петров  "в качеството си на лоялен гражданин" дава на премиера Борисов доклад  за корупция в правителството на Сергей Станишев. Ответният удар предизвиква кратка буря, която обаче не носи нужния ефект и си остава в чаша вода.

 

Петров губи възможността да борави с класифицарана информация, която е коз в амбициозната му програма да се издигне до кукловод от ранга на ген.Любен Гоцев.

 

Човекът с прякор на мощна машина е принуден да играе по-финно и да вкара в употреба кукличките си. Това са бившите тв водещи Николай Бареков, Георги Коритаров, Яне Янев и Стефан Гамизов. Бареков започва да лъска имижда на баретата в сайтовете си, а Коритаров ще става преподавател под крилото на Петров в УНСС и двамата ще пишат книга. Упорито плъзва информация, че зад партия "Ред,законност и справедливост" стои Петров. Той застава и зад жълтия таблоид "Галерия". Егото му е накърнено и медиите са му нужни за разправа с враговете.
Алексей Петров не влиза в конфронтация в премиера Борисов, а само отронва, че му е опонент. Отношенията между двамата са сложни, но те знаят, че няма да им е от полза, ако се сблъскат челно. За да допълня представата за Петров, ще цитирам  журналистката Веселина Томова: "Алексей Петров е хиена! И продължавам да твърдя, че струва колкото целия ДАНС на квадрат! Той има уникални качества и целият митологизъм, създаден около личността му, не е случаен. Алексей е бил перфектен агент на прикритие години наред и това, че днес голяма част от хората продължават да го наричат мутра, е само признание за това как успешно се е пъхал там, където му е било работата. Алексей Петров има едно огромно преимущество – бил е навсякъде. И в спецслужбите, и при баретите, и в подземния свят. Това не е школа, това е абсолютен университет. Няма по-голямо училище от улицата. Точно Алексей Петров знае как да удари там, където трябва, за разлика от някой костюмиран агент, който никога не е помирисвал бандит и ходи по кафенетата с тефтер в ръцете и записва, като малоумник сведения от агента си от кримиконтингента, Алексей Петров има огромно влияние не само в ДАНС. Той разполага и с огромен масив от информация, а информацията е най-страшното оръжие. Като характер и излъчване той е лидер. Фактът, че въпреки воя на определени среди срещу него никой не посмя да го отстрани, означава според мен, че нивото му е далеч извън обсега на ДАНС и нашите родни спецслужби. От впечатленията ми от него мога да кажа само, че Алексей Петров забавя, но не забравя."
Ласкави думи, подплътени със сътрудничество между двамата, което обаче не пречи на Петров да "спести" на Томова компроматна дописка, след като тя тръгва на война с любимото му чедо – вестник "Галерия".Логичен е въпроса – като какъв иска да бъде запомнен Алексей Петров? 

 

Бивша барета, участвала в рисковани акции, обучен офицер, успешен бизнесмен, макар и в силовото застраховане, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, офицер под прикритие, съветник в ДАНС. Факти, които говорят за изключително подготвен, амбициозен и талантлив човек. Враговете му явно не могат да преглътнат безспорните му качества и по български обичай искат да е с една глава по-нисък. Но какво иска самият Петров? Каква роля иска да играе в държавата? На кукловод, като ген.Любен Гоцев? Неформален лидер на партия? Медиен бос под прикритие? Обикновен преподавател в университет? Бизнесмен?
Ето негово изявление за работата му в ДАНС:  "Длъжен съм да заявя, че за дългия период на работа в държавните структури винаги съм се ръководил от стремежа си да бъда полезен за опазването на държавността и защитата на националните интереси. Активното ми участие в проекта ДАНС за изграждане и привеждане в действие на високо интелигентна и зависима единствено от закона институция е мой личен избор, макар и ясно да съзнавах възможните рискове за сблъсък с нечии непочтени интереси."
Типични думи на предан на държавата офицер. И докато писах за този противоречив, надарен с интелект българин споменът за трактора на бай Дико и прякорът на Алексей Петров не се събраха в едно.

 

Иво Югов
www.barometar.net

 

 

 

«