« Върни се назад Публикувано на 31.10.2017 / 17:19

ДА ЖИВЕЙ ТЕЛЕВИЗОРЪТ. ИСТОРИЯТА С ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ БЕ РАЗКАЗАНА В НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦА ОТ САЙТА „АФЕРА“. ПОСЛЕДВА ТИШИНА. КАКВО ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С НЯКАКЪВ САЙТ?

НИКОЛАЙ ПЕТРОВОчевидно е, че нещо трябва да го покажат по телевизията, за да има то ефект за нашите управляващи. Другите канали за комуникация между тях и обществото явно целенасочено се игнорират. Случващото се около здравния министър е показателно за това. За пръв път историята с обществените поръчки на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров беше разказана още в самото начало на месеца от сайта „Афера“ на журналистката Веселина Томова. Последва тишина. Какво ще се занимават с някакъв си сайт?

На 11 октомври ДУМА преразказа от първата си страница тази история. Този път реагираха от Министерството на здравеопазването, като ни изпратиха заключение на прокуратурата, че министърът не е нарушил закона. Дадохме гласност и на това. Обаче толкоз. Никаква реакция от ГЕРБ. Както нямаше и когато разкрихме, че синът на председателя на парламента Димитър Главчев е в борда на държавна фирма.

Сега бТВ пуска разследване, в което действително има някои нови, утежняващи положението на министъра момента, но то, меко казано, не е кой знае колко по-различно от изнесеното месец по-рано от „Афера“. Освен това едва ли някой е очаквал, че неговата глава ще бъде взета от Бойко Борисов толкова бързо.

Светкавично буквално и със сигурност за потрес на останалите от партията. Какво толкова значимо се случи от 3 до 30 октомври, че отношението на премиера към проф. Петров така рязко се измени? Нищо, което да ни е известно, освен че разказаха историята в най-гледаното време на една от телевизиите с национален обхват.

Точно така се развиха и нещата около драмата на Деляндобревия „Отбор на мечтите“ от Хасково. Пишеше се за тях още от началото на годината, но чак след като депутатът от БСП за България Елена Йончева изприказва всичко пред камерата, събитията се развиха драматично и за Делян Добрев, а и за Бойко Борисов. Гербаджиите и Борисов действително са разтревожени от това, че „телевизорът“ достига до огромна, в сравнение с други медии, аудитория. Но тук има една особеност. Големите телевизии не са опозиция на ГЕРБ. Напротив. Спомнете си поведението на Николай Бареков като водещ в бТВ спрямо Бойко Борисов. Образец на сервилност. Спомнете си поведението им през летните протести на 2013 г. То бе на съучастници в събитията, въпреки че те не се припознават като партийни медии.

За управляващите е крайно нужно да имат необходимата им доза контрол върху работата поне на националните канали. Иначе действително ще „отекат в канала“. Поведението на гербаджията Антон Тодоров преди време в Нова телевизия показа, че те имат такъв. Иначе откъде тази арогантност и прозрачни намеци, че знаят нещо повече за „кухнята“ на медията.

Разследването на бТВ за министъра на здравеопазването идва в удобен за Борисов момент. Бламиран от своите заради оставката на Делян Добрев, все още формалният лидер на ГЕРБ трябва да покаже, че хем държи сам юздите на властта, хем раздава справедливост, пък и борбата с корупцията е налице. Това е важно преди конгреса на ГЕРБ, който очевидно ще трябва да препотвърди лидерството на Борисов, което не е много явно. Впрочем първо да видим как депутатите от ГЕРБ ще гласуват оставката на проф. Петров в пленарна зала, че станаха много непредвидими в последно време.

Георги Георгиев

В. Дума

«