« Върни се назад Публикувано на 11.02.2011 / 10:42

Да бъдеш Бойко Борисов

Също и думите. Ако превъртим пак 120-те минути на "проф." Юлиян Вучков с премиера (без кавички) Бойко Борисов ще сме сити и задоволени като след турска серия от "Забранения плод".

След подобно предаване който и да било сценарист на "Комиците", "Господари на ефира", "Шоуто на Слави", "Шоуто на Канала" би се затруднил да измисли какъвто и да било скеч по темата. Защото предаването е досущ скеч. При това по-смешен от пародията й. Макар че водещ и гост бяха всъщност самите себе си.

Слави може да направи конкурс, вместо оня с танците – за най-добър скеч, или само диалог, по картинката "Премиер по усмивка, жълта тениска и сако пред 75-годишен логорейник, именуващ се проф. Вучков".

Ако двамата бяха актьори, превъплътили се в ролите на Борисов и Вучков, това шоу щеше да е (почти) политическа сатира. Нещо като телевизионен вариант на диалози от Петрониевия "Сатирикон" (ако не ви се чете, гледайте филма на Фелини, макар да е от 1969-а). Онова, което гледахме по Канал 3, обаче е гротескният реализъм…

А политическа сатира в България няма. Всъщност има – последна страница на вестника, който премиерът не чете – "Сега", горе вляво. Карикатурите на Комарницки. (И) заради тия карикатури премиерът Борисов не чете вестника. Обаче Комара всички го "четат".

Премиерът не само не чете, той не дава и интервюта на "Сега". Но също така и на харпията Светла Петрова в "Сеизмограф", на умнягата от БНР Петър Волгин и съботното му 150, но затова пък разкрива колко е уморен на "мъжка приказка" при Сашо Диков, колко бедно е живял – пред Росен Петров, и как не може да се сравнява с несъизмеримия Живков пред Карбовски… Пред Вучков той е търпелив слушател. А Вучков си говори като пенсионер в автобуса или пред чешмите до Централна баня – за прическата на тоя министър, за облеклото на оня, в оня "брат’чедски" стил, толкова популярен в България.

"Ти сега ще мълчиш, защото е много важно това, което искам да ти кажа". И премиерът уважително мълчи. Иначе премиерът – и министрите му, говорят много, и къде ли не – всъщност там, където са сложени предпазителите на рапирите. И дори Диана Найденова (си) свали челюстите…

Телевизията, беше казал руският шоумен Александър Цекало, цитиран в статия на "Нюзуик", си позволява толкова сатира, колкото чувство за хумор имат ръководителите на страната. Гледайки българската, то значи какво – че ни управляват суперсериозни хора или с изтънчения пародиен вкус на Мариус Куркински?

Как иначе да тълкуваме появата на земеделския министър с моряшка шапчица на млад юнга да раздава шарани на Никулден пред министерството…
Щеше да е весело, ако не беше истинско.

Емилия Милчева
www.webcafe.bg

«