« Върни се назад Публикувано на 28.06.2011 / 10:19

Данък „партии“ или колко плащаме, за да ни яхат

Това, което плаща държавата (т.е. всички ние като данъкоплатци) на политическите партии с над 1 процент получени гласове на последните избори си е жив данък. Според закона за всеки спечелен глас на партията се дават 5 на сто от минималната работна заплата или към днешна дата по 12 лева. Тъй като броят на депутатите е резултат от получените гласове сметката излиза така: годишната субсидия на ГЕРБ например е 18.6 милиона лева.

Разделена на 117 депутати се получава смайващата сума от близо 160 хил. лева на депутат годишно или по 13 300 лева месечно. Това е съвсем отделно от месечното възнаграждение на народния представител плюс участието му в комисии, командировки по света и у нас, автомобили и консултантски договори в извънработно време.

Извинете, забравих парите за съветници, консултанти и „трети лица”.
И така надолу по веригата – БСП – 8 милиона, ДПС – малко над 7, докато стигнете до партия „Лидер” и НДСВ съответно с 420 000 и 390 000 лева годишни субсидии.

Всичко това се прави с цел да се поддържа демокрацията у нас и да могат партиите да не се изкушават да получават пари под масата или в куфарчета. Нещо, което между другото никога не е спирало. Разбира се извън членския внос и официалните дарения.

По закон парите от държавната субсидия следват депутата. Когато един народен представител се обяви за независим (значи през останалото време е бил зависим) трябва да посочи към коя партия да отиват парите от субсидията. Засега повечето са се присъединили към ГЕРБ от което пищят и сини и червени (и Костов и Курумбашев).

И какво излиза?
Вместо управляващите да плащат на независимите, поне официално е обратното. Възможно е герберите да заделят нещо за политическите ронини, но ако има нещо по-черно от черната дупка, това са партийните каси.

Но това са дребни суми. Помня, че при цепенето на НДСВ цената на един депутатски глас според кулоарната клюка беше стигнала 2 милиона за важно гласуване на лобистки закон. Сега хвърчат записи на заповед за 150 000 евро към офшорки, разнасят се клетвени декларации за вярност и какво ли още не. Изобщо, такава платена демокрация върви в парламента, че свят да ви се извие.

Истината е, че храним всеки депутат, а чрез тях и партиите с около 20 бона месечно. И когато от септември минималната работна заплата стане 270 лева тези пари ще се увеличат с още 12.5 на сто. Мен да питате – с нищо не са си заслужили това повишение. Освен това митниците още работят, нали?

Пък после се чудим защо има предизборно купуване на гласове и цената се върти между 50 и 100 лева. Че това е направо без пари бе, като кило испански краставици при кризата с e-coli.

Евгени Петров
www.blitz.bg

«