« Върни се назад Публикувано на 09.02.2011 / 15:53

ДАНС тараши днес Ботевград, издирват общинския координатор на РЗС

 

 

Членове и симпатизанти на РЗС се обадиха днес в централата на партията, за да алармират, че агенти на ДАНС са плъзнали из града и издирват общинския ни координатор, за да го разпитват относно подписката за нова Конституция.

            Тъй като знаят само малкото му име – Цветан, агентите на ДАНС са си направили списък с адресите на всички жители на Ботевград от мъжки пол, които носят това красиво име. Те посещават на място адресите им и ги питат: „Ти Цветан ли се казваш?”. След утвърдителен отговор следва въпрос: „Ти ли си общинския координатор на РЗС?”. След получаване на отрицателен отговор продължават към следващия адрес.

            Във връзка с тази абсурдна ситуация пресцентърът на РЗС е упълномощен да заяви следното:

            За милиционерския манталитет се разказват много вицове. В момента агентите на ДАНС сътворяват може би най-смешния от тях. Тъжното е, че минималната работна заплата на кадрови агент на ДАНС започва от 3000 лева и тя е по-висока дори от тази на депутатите в парламента. Срещу общо 36000 лева три групи по четирима агенти на ДАНС издирват в Ботевград „Цветан от РЗС” и безпокоят всички останали Цветановци, които нямат нищо общо с политиката. Това ли е начинът да се харчат парите на данъкоплатеца?

            Абсурдът се задълбочава, защото точно днес в българската преса е публикувано изказване на Ендрю Дъф, водещ евродепутат от групата на либералите, че България може да се изправи пред замразяване на членството в ЕС заради проверката на гражданската инициатива за нова Конституция от спецслужбите.

            Ползваме случая да се обърнем към агентите на ДАНС с една препоръка: елате в партийната централа на РЗС в София, за да ви дадем трите имена и адреса на истинския Цветан от Ботевград, а не да тормозите отново хората по къщите им. И да ги предупредим: истинският Цветан има постоянно видеонаблюдение и звукозаписване пред дома и в офиса си и ние ще предоставим записите в Европейския парламент.

 

 

ДО СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА

НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРОР БЕЦОВА

ПРЕПИСКА № 258/2011 ГОДИНА

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

            Уважаема прокурор Бецова,

 

            Днес тайни агенти на ДАНС са обикаляли из Ботевград, за да издирват общинския координатор на партия „Ред, законност и справедливост”. Поради съвпадение на имената са безпокоили и други граждани. Обяснили му, че трябва да се яви на разпит в ДАНС във връзка подписката за нова Конституция. Позовали се на Ваше постановление по преписка в СГП № 258 от 2011 година .

            Аз съм запознат с това Ваше постановление. Никъде в него не се разпорежда на ДАНС да установява и разпитва членове, симпатизанти и координатори на политическа партия „Ред, законност и справедливост”, нито на която и да било друга партия. В постановлението си разпореждате да се установят и разпитат членовете на Инициативния комитет за нова Конституция, във връзка с анонимен сигнал. В нарушение на тези Ваши разпореждания и превишавайки правата си агентите на ДАНС са плъзнали из цялата страна и масово установяват и призовават на разпити други лица.

            С два нарочни сигнала РЗС е уведомила прокуратурата и лично Вас за започналите издевателства над членове и симпатизанти на партията, които са тормозени по политически признак. Резултат очевидно няма, тъй като вместо да престанат, политическите репресии се засилват. Има случаи на изнудване, при които наши симпатизанти чрез заплахи са били принуждавани да пишат неверни показания. С лица от персонала на партията са осъществявани оперативни контакти от страна на агенти на ДАНС и дори са правени опити за вербуването им като информатори.

            Междувременно Ендрю Дъф, водещ евродепутат от групата на либералите заяви публично и това е цитирано в днешните вестници, че България може да се изправи пред замразяване на членството в ЕС заради проверката на гражданската инициатива за нова Конституция от спецслужбите.

            Във връзка с това искам публично да Ви запитам:

            1.Известно ли ви е, че агентите на ДАНС злоупотребяват с името Ви, като в цялата страна се тръби, че случващото се става, цитирам, „по разпореждане на прокурор Бецова”?

            2.Намирате ли за нормално една гражданска подписка, проведена по установения в закона ред да се разследва от специалните служби?

            3.След като законодателството на страната не позволява проверки по анонимни сигнали, поради каква причина допускате това да се случва?

            4.Какво ще предприемете, за да се потърси отговорност от агентите на ДАНС и техните началници, които очевидно превишават правата си?

            С настоящето открито писмо Ви уведомявам, че общинският координатор на РЗС за община Ботевград няма да отиде на разпит в ДАНС, тъй като агентите са го излъгали, че това става по Ваше разпореждане.

 

            Емил Василев, народен представител от РЗС

           

 

«