Публикувано на 13.05.2008 / 22:44

ДАНС иззе бандитите на ГДБОП и обу цвичките на антимафиотите

 

 

Докато антимафиотите се спотайват като мишки в секторите си, стискайки палци в недоумение дали ще ги има, или не според структурните реформи в МВР, спецченгетата на ДАНС, под прякото ръководство на премиера Сергей Станишев вече тотално са се разровили в масивите на ГДБОП и изземват събраната информация за организираната престъпност у нас, научи от свои топизточници afera.bg.

Драстичното обезкостяване на МВР удари гвоздея с последните изказвания на вътрешния министър Михаил Миков, който съобщи, че ГДБОП ще бъде разформирована така, че да бъдела мобилна и сектори “Борба с органзираната престъпност” ще има в онези градове, където тя съществува.

Това обаче в прав текст, без политическите финтифлюшки в изказванията на премиера и новият му вътрешен министър, означава, че антимафиоти ще има едва в три града в България.

Както първи изнесе afera.bg, още по времето на вътрешния министър Румен Петков на национално съвещание на ръководствата на отделните вътрешни дирекции в МВР се е отчела печална статистика.

 

Огромният брой от шефове на местни вътрешни дирекции в страната като попарени са скочили и са казали, че при тях няма “организирани престъпни групи”.

 

Втрешени, тогавашният вътрешен министър и ръководството на МВР са установили черно-бялата статистика, че в България само в три града имало “огранизирани престъпни групи”. Днес новият вътрешен министър Михаил Миков обяви съвсем в духа на тези данни, че сектори на “Борба с организираната престъпност” ще има само там, където има такива организирани престъпни групи. Останалите антимафиоти щели да минат към звената на “Криминална полиция”.

На практика, антимафиотите биват наврени в миша дупка. За сметка на толеририрането на ДАНС-аджиите, които очевидно няма да танцуват само едно лято.

Afera.bg научи, че ДАНС в столицата вече е успяла да “лапне” цялата информация от ГДБОП, касаеща организираната престъпност. Това е станало покрай назначената проверка от ДАНС на ГДБОП, при която всички масиви на антимафиотите бяха запечатани.

 

 

Каква власт дава това на “питбулите” на Станишев?

 

Огромна. Не само със законовите правомощия, които бяха дадени на ДАНС за да се справя с мафията.

Истината е малко по-различна. Всички спецполицаи, които днес работят в новата структура на “Мистър Клийн” са старите спецполицаи от службите на НСС. /Националната служба за сигурност/. Това бяха онези ченгета, които работеха в сферата на контрарузнаването и боравеха единствено с информация по тази линия без да могат да правят разработки, или да арестуват когото и да е било.

Недолюбването между ГДБОП и НСС беше обществена тайна в средите на МВР, още повече, че контраразузнавачите минаваха на жаргон, казано за т.нар. “политическа полиция”, която събираше информация под нечий политически натиск, в зависимост кое правителство бе на власт, и кой оглавяваше службата. Най-коварния имидж НСС претърпя по времето на Костовото правителство и ген. Атанас Атанасов, който тогава оглавяваше НСС. Спецслужбата работеше под прякото ръководство на премиера и дори министъра на вътрешните работи не винаги знаеше какво точно се “разработва” там.

Сега контрарузнавачите, които в повечето случаи четяха вестници по бюрата си и оттам събираха информация, или нюхаха някой враг на властта, трябва да се събудят за една нощ топченгета.

За ударят мафията обаче им трябва по-специфична информация от това, кой с кого е спал и против кого е говорил. И тази информация “елегентно” бе иззета от масивите на ГДБОП. Какво ще правят с нея?

 

В момента се случва най-страшното – води се борба кой да оглави организираната престъпност в България”,

 

заяви в разгара на скандала  с МВР адвокат Васил Василев, който защитава арестувания бивш главен секретар на МВР Илия Илиев. А ген. Атанас Атанасов, на който не можем да отречем, че е знаещ по темата удари пирона: “МВР е арбитър в битката между хероина и амфетамина”.

МВР обаче вече на практика изобщо няма.

Неговата дейност се сви до охранителната дейност, КАТ и  криминална полиция. Всички спецслужби, които осигуряват властта във всяко едно отношение, вече са под личния контрол на един човек. И той е премиерът Сергей Станишев.  

ДАНС ще има директен независим достъп до информационни фондове на МВР, а достъпът ще се осъществява по начин, който не позволява разкриване на интереса на агенцията и при спазване на принципа "необходимост да се знае". В агенцията ще се изграждат информационни фондове и звена за събиране, обработване, анализиране и предоставяне на информация, като в тях ще могат да се обработват и лични данни, за които в случаи, свързани с националната сигурност, органите на агенцията не искат съгласието на физическото лице. ДАНС ще използва, притежава и прилага специални разузнавателни средства (СРС), а  използването на служители под прикритие ще може да се извършва само от определени от председателя на ДАНС служители. Оперативно-издирвателната дейност на ДАНС ще се осъществява от специализираните й структури "чрез гласни и негласни методи и средства", определени със закона, с акт на МС и от председателя на агенцията. Сред основанията за оперативно-издирвателна дейност са получени данни за лица, които подготвят, извършват или вече са извършили престъпления, създаващи заплаха за националната сигурност, когато не са достатъчни за образуване или започване на наказателно производство. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез вземане на обяснения от граждани, проникване и изследване на помещения, сгради, съоръжения, транспортни средства и части от местности, както и чрез контрол на телефонните разговори, пощенската, телеграфната и други видове кореспонденция.
Служителите на агенцията ще могат да задържат за не повече от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление, свързано с националната сигурност. И така нататък.

 

Вярвате ли, че ДАНС-дажии ще са ангели-херувими?

 

Тези дни източници на afera.bg довериха, че с изземването на информацията от масивите на ГДБОП, ДАНС-аджиите вече са сложили под “контрола си” и топмафиотите, както това беше практика при антимафиотите. Бандитите светкавично се са ориентирали и вече договорките са между тях и ДАНС. ГДБОП, за мафията е затворена страница.

Според източниците ни, крупни и знакови фигури от ъндърграунда на столично ниво вече са си извоювали неприкосновеността от ДАНС срещу определени “задължения”, каквото и да означава това. Което, естествено докарва до люта завист бопаджиите, защото им отнемат “капиите” в пряк, финансов и преносен смисъл.

Процесът на “менкане” между ГДБОП и ДАНС е стартирал в столицата, но предстои да прелее и в големите градове, където има определени мафиотски групи, които за разлика от тромавото преструктуриране на МВР, вече отлично са се ориентирали  на кого и по колко да си плащат.

Най-учудващото, според източниците ни било, че мизите за дансаджиите засега били драстично по-малки от тези, които досега са текли към бопаджиите.

Всъщност, ДАНС дори си няма пресслужба и работи в пълна тайнственост. До този момент спорадично се чу, че службата някъде нещо е разбила, но само толкова. Секретността, в която се затулва тази легендирана служба трябва да накара нормалният българин да потръпва от мощта и.

 

Това, което ще се случи обаче, надали ще ни потресе издъно. Ще се проведат топакции, ще се удари някой неудобен за да запушим устата на Европа,

 

и играта ще продължи по-същата схема. Само че с друга шапка. Шапката на Сергей Станишев. Тепърва на “тацьорите” ще им се налага да научат кой е Маджо, кои са Маргините, какви ги върши Златко Баретата и колко струва, всъщност. Не, че няма да станат печени, но въпросът е за кого ще работят.

По bTV съобщиха, че във варнеското звено за борба с организираната престъпност имало свободни места. Надали някой ще се спусне да кандидатства за антимафиот, когато далаверата е вече в ДАНС.

Докато на манежа в морската столица бопаджиите разгромяваха организираната нарко – престъпност, под ножа падна т.нар. “Монопол”, а читава, недокосната и пазена от ченгетата остана “Фирмата” на Веско Жеков, подзвизаващ се под покровителството на Златко Баретата.

Днес, “босът” Веско Жеков е толкова “скъсан” финансово, твърдят от подземния свят, че може да бъде закован бедпрепятствено. Смешно звучи, но цялата му бригада в момента е със заложени мобилни телефони, а хората му масово бягат, заради лошото заплащане. Бопаджиите във Варна обаче нямат и никога не са имали на дневен ред “Фирмата”. Защото захлебваха чудесно от нея.

Варненските дансаджии също засега не проявяват никакъв интерес към мафията в морската столица. Може би, защото мафия няма, а може би, защото умело се озъртат и се ориентират какво ще наредят от Горе.

За сведение на морските “танцьори”, от Горе вече брилянтно са наредили пешките и “офицерите”, и са им пуснали … “фактурите”.

Остава да бъдат осребрени.

 

Веселина Томова

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“ДАНС иззе бандитите на ГДБОП и обу цвичките на антимафиотите”

 1. Прочетете как се променят в МВР:

  понеделник, 19 май, 2008
  Полицейски шеф пострадал при бой в заведение?

  Полицаите са набити от неизвестни пред бара, според официалната информация

  Пламен Николов
  Двама служители на Областна дирекция на полицията в Добрич са били нападнати внезапно от неизвестни пред заведение около 3 ч. на 17 май. Вследствие нанесените удари те са получили леки телесни увреждания. Нападателите са напуснали местопроизшествието. По време на инцидента полицаите не са били на работа и не са изпъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *