« Върни се назад Публикувано на 03.04.2011 / 17:03

Гузно суетене и мъжка почит се сблъскаха при изпращането на Михаил Михов

 

 

Журналистическото присъствие край храма бе обяснимо, разполагането на униформени полицаи – не съвсем оправдано и разбираемо. Напротив. То сякаш допълнително разпалваше слуховете около уж мистериозната кончина на бизнесмена. Полицаи бяха разставени като „гвардейци” и при навлизането в централната алея на Старите варненски гробища. Защо?

На фона на организационните мерки лъсна гузното суетене на десетки варненци, изживяващи се като „елитни”. Ще спестим имената им заради паметта на починалия. Но всички ги видяха, разпознаха ги по гузния фейс, по забързаното шмугване в множеството, за да не бъдат нащракани от фоторепортерите. Гражданите цъкаха с език заради черните джипове и лимузини, но всъщност само една мутра-доносник се затича по стъпалата така, че щеше да си изпотроши грацилните краченца – дори китка за пет лева не се погрижи да купи, за да не се охарчи „отворкото”.

Но няма да спестим имената на някои знакови отсъстващи – като Красимир Премянов и като Благой Димитров, да речем. Невежи безхаберници дрънкат на воля само за приятелството и връзките на М.М. с червения „елит” и Георги Първанов, но дали не пропускат и такива като Бл. Димитров?! Особено смущаващо бе отсъствието на такъв като Бл. Димитров, който когато беше лидер на СДС във Варна дали не бърбореше напоително за „познанството” си с Михов?!

Срамна бе липсата на някои видни масони, чието пътуване до Италия, за да получат по-високи „зидарски” степени, бе платено знае се от кого. За сметка на това достойни варненци като Владимир Чавдаров и като Димо Момиров се държаха изключително мъжки, ненатрапчиво и в същото време – достолепно.

В сравнение с присъстващите и отсъстващи гузници изключителен респект предизвика мъжката почит на железните момчета от баскетбола – Георги Глушков, Сашо Везенков, Росен Барчовски, Тодор Стойков. Малко преди полагането на ковчега в гроба те дори се подписаха почти ритуално върху малка баскетболна топка, която съпроводи техния човек в Отвъдното. Всичко бе сторено с мъжка дискретност, искрена тъга, привързаност и почит. Тези знаци и отношение са важни – другото не ни изненада.

 

www.bgsniper.com

 

 

 

«