« Върни се назад Публикувано на 15.04.2022 / 12:30

ГРОТЕСКА БЕЗ КРАЙ – И В ПРАВООХРАНЯВАНЕТО, И В ПОЛИТИКАТА. НРАВСТВЕНАТА ПРИСЪДА НАД ПРОСТОТИЯТА Е ДА НЕ РАЗБИРА ПРИСЪДАТА СИ

Не може да се живее в свят, който ти е разтълкуван от други.  Най-малкото, това няма да е достоен живот.

Разтълкуваният свят не е надежда.

Св. Хилдегард фон Бинген смята, че е част от целия ад да съумееш да си върнеш собствения слух за света. Наистина, не е никак лека работа, а за мнозина е непосилно да съумееш да използваш собствения си глас, да видиш собствената си светлина.

Няма управление без справедливост, няма и достойнство без благоприличие.

За съжаление от много години насам справедливостта се е превърнала в блян, а обществото изпитва крещяща нужда от благоприличие.

Но, когато и искрената благодарност се размие в думите на нечие угодническо тълкуване, Божията промисъл се отваря за глупостта по непредсказуем начин.

Тогава още повече не можеш да се радваш нито на справедливост, нито на благоприличие.

Знаете ли как звучи тезата, че наш моряк, или наши моряци, не издържали на психическото натоварване, слезнали от кораба и сами са се спасили.

И сега трябва да ги очакваме да разкажат как точно е станало това или по-скоро някой ще си присвои монопола отново да разтълкува света и да го поднася на вниманието ви по начин, угоден на него.

Да, уважаеми дами и господа, както е известно, бедата никога не идва сама. Тя носи и други сюрпризи. А тези сюрпризи  стоят в тъмнина и чакат своя миг.

Между другото, новината, че няма да преподпишем споразумението с Русия, във връзка със сътрудничеството по отношение на борбата с тероризма, премина леко, неангажиращо, без да прави особено впечатление.

Още повече, българските моряци сега не са освободени от руските сили, нито пък са подпомогнати от тях, нали?

А украинските ни братя, въобще не са им пречили.

Просто след 50 дни, на нашите им е писнало и са си тръгнали, още повече, ако са разбрали, че приказките на премиера във връзка с активизирането на военното разузнаване за решаване на техния проблем, са си останали на гола поляна.

Всъщност, както се извива политмузиката, то май проблем не е имало.

Или, ако е имало, то правителството ни се е справило блестящо.

Нищо, че един български капитан с още няколко моряци ще продължи да стои там, докато и на него не му писне и сам не реши да подкара возилото за Варна – примерно.

Нищо и никой не му пречи.

Нравствената присъда над простотията е да не разбира присъдата си.

Затова глупостта се смята за непобедима.

Каква гротеска без край – и в правоохраняването, и в политиката…

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«