« Върни се назад Публикувано на 07.02.2010 / 10:13

Гробовете на „борческата алея“ са изчистени, на писателите – под сняг

В същото време коренна е и разликата в излъчването на местата намерили последен покой бизнесмени и творци, отбелязва БГНЕС . Докато на първите гробовете са от черен гранит и виждащи се отдалеко, писателските са от обикновен камък, непривличащи окото, скромни каквито и в живота са били.

Единствено името на класик, като Елин Пелин или Елисавета Багряна, може да привлече случайния минувач. Едва-едва от под снега се вижда къде е погребан авторът на "Испания на кръст" – Веселин Ханчев. Под снега и непосетени днес са и гробовете на Елин Пелин, Елисавета Багряна, проф. Александър Балабанов, Ана Карима, Драгомир Асенов – Жак Нисим Меламед…

Скромен е гробът на Георги Илиев, застрелян през август 2005 година в Слънчев бряг. Черната гранитна плоча и надписа "Георги Илиев – 22 юли 1996 – 25 август 2005 година" са почистени от снега. Метри по нататък се намират гробовете на убития през февруари 2006 година Иван Тодоров – Доктора и на банкера Емил Кюлев – застрелян през 2005 година на бул. "България". И двата гроба се забелязват отдалеко и са изчистени от снега, вижда се, че днес са били посетени.

Малко преди тях е гробът на един български вицепремиер – Трайчо Костов. Виден деец на БКП, работил в Съветския съюз в периода 1946 – 1949 година той е в няколко правителства. През 1949 година е осъден на смърт след, като е обвинен, че е американски шпионин. На метри от "борческата алея" се намира гробът на армейски генерал Добри Джуров.

И неговият, и на Трайчо Костов, са скромни и потънали в сняг.

Десетки жители на София днес посетиха Централните софийски гробища. Те отдадоха почит на своите починали близки – поднесоха цветя, запалиха свещ, преляха гробовете. На много места може да се види как гробовете са преляти с вино, както повелява традицията. На други места близките са оставили и дребни сладки, цигари и други любими вещи на починалите.

БГНЕС

«