Публикувано на 03.06.2008 / 18:39

Григор Лилов: Бойко Борисов не e бодигард, а пазач на Живков, назначен от чужбина!

 

 

Поради големия интерес към разкритията на Григор Лилов за съдбата на отвлечения футболен президент Ангел Бончев, продължаваме разговора с него. Този път проследяваме любопитни подробности около тайните на големите играчи – как е създадена “Мултигруп”; знаел ли е Илия Павлов, че ще бъде убит; чий костюм на Иван Тодоров-Доктора е по-скъп от човешки живот; какво крият кметът Бойко Борисов и манекенката Цеци Красимирова; действително ли банкерът Емил Кюлев е бил най-богатият бос у нас. Припомняме, че сензационната книга на Григор Лилов “Либийска връзка” предстои да излезе на пазара във втората половина на юни.
В предишния ни разговор каза, че за теб Ангел Бончев е вече мъртъв. Мина време, а още нищо не се знае за него и за откуп не се споменава?! Още ли си на това мнение?
– Откупи се плащат за децата, а не за родителите. За родителите просто няма кой да плати този откуп, в случай че такъв бъде поискан. После Ангел Бончев е на такава позиция, че не е интересен обект за отвличане. Отвличането има за цел преди всичко да се получат пари, а този човек, да го наречем бизнесмен, който е много близо до Гриша Ганчев, просто представлява бизнесинтерес. Доста внимателно проследих сръбската връзка. Ще ти кажа, че Ангел Бончев не е точно човекът, който търгува с горива. Онзи, който търгува безпогрешно с горива в България, е Гриша Ганчев. Едно евентуално отвличане, дори убийство, по-скоро е явно предупреждение към него. Познавайки достатъчно контактите на бизнесмен като Гриша Ганчев, смея да твърдя, че той не е от най-едрите петролни наши магнати, които работят със Сърбия. Със Сърбия работят далеч по-големи, например един Валентин Златев. Пускат се разни слухове не за друго, а за да е по-стресиращо цялото положение. Има два варианта – хазартът, голф-игрищата, където има голяма борба за това кой ще лапне хапките, и парите от Европа, по-специално пътищата, където напоследък Ганчев проявяваше интерес. Сега ще ти кажа още нещо, което не се знае – когато фирмата “Данон” пристигна в България, всичко освирепя, настрои се негативно, започнаха да стрелят по камионите им с мляко. Но тях има кой да ги защити, намесиха се разни посолства, стана скандал и като с магическа пръчка стрелбата спря. За мен и този случай илюстрира живата връзка между политиката и родната мафия.
– В книгата си “Краят на големите играчи” пишеш, че Цеци Красимирова е с изкуствено ляво око след разстрела на Косьо Самоковеца в Амстердам. Вярно ли е това?
– В България това просто не се разбра, но е факт. Той фигурира в документите по холандското дело. Там е записано “за причиняване на тежка телесна повреда” и е споменато окото, което в резултат от стрелбата си е отишло. Аз нямам навика да пиша такива неща, без да мога да ги докажа. Холандският съд, следствие и прокуратура са абсолютно категорични, че обект на това покушение освен Косьо Самоковеца, е била и тя. Била е в течение на всичко и затова е стреляно и по нея. Докато я лекуваха в Холандия, Цеци Красимирова беше под денонощна охрана. Общо взето, по всички тези убийства фактите са тайна, докато публичност се дава на измислени митове. Аз например за смъртта на Луканов научих 45 минути преди той да умре и го заявих пред следствието.
Как ще обясниш това, че уж сме беден народ, пък в същото време милионерите в България стават все повече и повече?!
– Колкото е по-богат един народ, толкова повече милионери има, това е логичното, нали така?! Щатите се водят най-богатата нация, там 5 милиона души са със състояние от над 1 млн. долара – един на средно 60 човека. Ние по брой на милионери на хиляда души от населението изоставаме от Чехия, Полша, Словакия, Словения, обаче ги превъзхождаме в друго – те си нямат нашите мултимилионери, почти милиардери. Една Испания, която е къде-къде по-богата и населена от нас, има един-единствен милиардер, а ние имаме поне 4-5. Но в крайна сметка, оставаме си бедни, защото огромна част от българския едър бизнес е изграден на принципа “Не” на нормалния бизнес, да откраднем!”. Той живее, диша и съществува един път, защото пере някакви пари, и втори път, защото зад него стои държавата. Типичен пример с последния скандал в Пътното, където батко дал на братко 120 млн. То така се става мултимилионер в България!
– Интересно е, че всички разкрития за далавери и измами идват от чужбина?
– Не ми се искаше, но пак ще трябва да се върна към книгата си “Либийска връзка”. Аферата, за която говоря, не касае само Джамахирията, защото просто разгледах всички документи по външния дълг. По-специално онази част, където разни държави ни дължат заеми. Това не е само Либия, това е и Ирак. Изскочиха любопитни документи – има едно споразумение, сключено между Саддам Хюсеин и родните правителства, според което частните ни бизнесмени са получавали нефт от Ирак срещу дълга към България. И съответно парите вместо в държавната хазна са влизали в джобовете им. И досега милиони барели петрол се оперират така. Това е истинската причина правителството ни да държи нашите войници в Афганистан. Защото ако примерно изтеглят войските, Западът ще посочи вратата на тези български шейхове на петрола. Тази афера с откраднатия дълг изплащаме и с човешка кръв. Сумите са огромни, само за Либия говорим за 4 млрд. и 200 млн. долара. Това са външните далавери. Вътрешните се наричат много простичко – бюджет. Това е най-голямата възможна далавера у нас. Взимаш течните горива – 7 млрд. литра, взимаш цигарите – 1 млрд. и 300 млн. кутии, алкохола, всичко е с акциз. Смяташ и изчисляваш, че в бюджета трябва да има 11 и половина млрд., а господа депутатите са записали 3 млрд. и 800 млн. лева?! Над 7 млрд. се губят… Просто преходът беше направен с такава цел – една шайка хора да станат богати. Същите, от ЦК, от ДС, доносниците и криминални престъпници като братя Илиеви, които са получавали куфарчетата. На всеки 100 души от българските милионери кримиелементите са поне 80. Аз няколко години работех в Пловдив, тогава Христо Александров беше сервитьор в двете най-елитни заведения – “Пълдин” и “Ритора”. Сервираше на заделените сепарета за комунистическите първенци. Бакшиши там въобще не се вземаха, но отплатата за него не закъсня. Както се казва, обслужването беше много персонално. Ицо Салфетката, който се превърна набързо в голям “банкер”, всъщност е едно подставено лице. Пътят на парите там е от типа “Първа частна банка”, увеличава се капиталът, държавата остава с пръст в устата, разбиваме банката, прибираме маса пари, и после от “Първа частна” правим “Агробизнесбанк” – банката на Ицо. От нея създаваме и две други банки – банка “Моллов”, която фалира, и “Първа инвестиционна банка”, която наскоро също се спрягаше като почти фалирала. Поглеждаме кои са ръководните тела в банката и откриваме един племенник на Тодор Живков.
Знам, че преди години ти си бил първият журналист, писал за империята “Мултигруп”. Как всъщност е създадена тя?
– Тогава бях във вестник “Труд”, а това беше една публикация, която вървя цяла седмица, в началото на ’94 г. “Мултигруп” започнах да следя още преди 10-ти ноември, преди появата на Указ 56, който се появи на 1 януари 1989 г., по времето на социализма, за да позволи частната дейност. Но първата фирма “Мултиарт” е създадена още по-рано – през 1988 г., когато уж имаше забрана. В регистрите фирмата на Емил Кюлев фигурира под номер 1 – и тя е преждевременно пръкнало се отроче – още преди да се узакони появата на тези рожби на капитализма. Тогава никой не се интересуваше от тези неща, само аз се влачех в Софийския съд, гледах архивите, преснимах и проучвах. Като погледне човек първите 15 души в списъка, това е всъщност организацията на едрите бизнесмени, популярна като Г-13.
Какви са тайните на големите играчи?
– Най-голямата тайна на големите играчи в момента е кой стои зад големите пари в България, защото това не са имената, които се сочат. Това може обаче да се види единствено в офшорните сметки. Ще се види и един от най-богатите българи, който не живее в България, а от години се подвизава в Швейцария. Бил е служител в “Инфоспорт”, организация към БОК. Щерката на шеф на БНБ например е работила също там, снахата на Бриго Аспарухов, която сега управлява банка – също и т.н. “Инфоспорт” е обслужвала нуждите на научно-техническото разузнаване, така че става ясно какво имам предвид. Въпросният човек емигрира още преди 10 ноември и наистина е милиардер. Първо беше контрагент на “Бенк ъф Ню-Йорк”, после създаде банка на остров Науру в Тихия океан, която светкавично – чудо на чудесата, се нареди в топкласацията на най-големите световни финансови институции, а после отседна в Швейцария, поверявайки трезора на руснаци. Казва се Младен Георгиев, Младен Христов, Младен Петров – става дума за един и същи човек.
“Костюмът ми струва повече от живота ти”, – това казва на двама свои конкуренти Иван Тодоров-Доктора. И двамата са вече мъртви…
– Мъртви са, но те изобщо не са от известните, добре познати на всички лица, въпреки че бяха ключови играчи. Има такива играчи, такъв например е един Людмил Дионисиев, когото наскоро осъдиха в САЩ. Ключов играч, който в момента води Съвета по технологии, е Бисер Димитров. Докторът беше не толкова ключов играч, колкото ключов перач на мънита. Костюмът му наистина струваше повече от живота му, защото той си шиеше костюмите на “Сесил Роуд”, която е най-скъпата улица за такива поръчки в света. Намира се в Лондон. Там един костюм струва над 40-50 хиляди и нагоре долара, а заедно с обувките, чорапите, вероятно диамантената игла за вратовръзката, сумата набъбва до стотици хиляди. А в края на краищата, един човешки живот в България струва толкова, колкото плащат на един наемен убиец – между 10 000 и 50 000 хиляди,
не повече.
В книгата си пишеш също и за сегашния кмет Бойко Борисов. Кой всъщност е той?
– Бойко Борисов би могъл да бъде обект примерно на една страхотна холивудска сапунка, колкото и странно да звучи. Има и други такива кандидати – Лора Виденлиева, която освен всичко друго, има и изключително интересна житейска съдба. Защо казвам “сапунка”? Бойко Борисов е женен, Цветелина е омъжена, а всъщност това, което става, както се казва, е, че те са си разменили съпрузите. Бойко взима Цветелина, а бившият мъж на Цветелина взима бившата жена на Борисов. Иначе, знаеш, че ИПОН е една от най-големите охранителни фирми в България, макар че има някои смущаващи неща в ранната й история – те присъстват в биографията на всеки български политик и бизнесмен, без изключение. Пак ще ти кажа нещо, което не се знае – Бойко Борисов не беше охрана и бодигард, а пазач на Живков, назначен от чужбина! Нека никой да не си мисли, че Живков е избирал Бойко Борисов. Той беше онова лице, назначено по взаимното споразумение между Москва и Вашингтон. А Живков известно време даже е бил в килия на "Развигор" по чисто международни причини. Страхуваха се да не избяга – беше му предложено политическо убежище. В “Либийска връзка”, макар и малко встрани от темата, съм засегнал този момент и ще е много интересно да се прочете. Защото от всички бивши комунистически диктатори Чаушеску беше убит, а единственият, който беше в затвора, беше Живков. Бойко Борисов винаги се е ползвал с много влиятелна международна подкрепа, с каквато се ползва и в момента.
Доколко развит е наркобизнесът в България? Самият Бойко Борисов преди време твърдеше със сигурност, че убийството на Георги Илиев е пряко свързано с този бизнес?!
– Всяко голямо убийство в България по един или по друг начин засяга наркобизнеса. Самият той, поне в България, не е толкова голям. Говорим за скромен пазар от 100-150 млн. евро. за вътрешния пазар. Но през България преминават ¾-ти от хероина – онзи, който пътува за Европа. Потокът от амфетамини за там и за Близкия изток е почти 80 на сто, българската мафия държи немалък дял от световния трафик на кокаин. А това е бизнес за стотици милиарди. Комисионата на българските наркотрафиканти за организиране на наркоканали се върти около от 5 до 10-15%. Аз само един прост въпрос ще задам – какво търсят всичките тези чуждестранни банки у нас? Нима им е интересен българският народ с жълтите си стотинки?! Дори цялото МЕТРО в България с деветте си магазина няма оборота на магазина на МЕТРО във Франкфурт на Майн. Естествено, че банките не перат парите, защото те са изпрани още преди това, но ги колосват в инвестиции – вижда се по Черноморието, по зимните ни курорти…
Каква роля играят жените в живота на големите играчи?
– Колкото и странно да звучи, ролята им е почти никаква – на статисти. От време на време обаче – обикновено в началото на драмата, са главните актьори – част от тези жени са им дали ключовият тласък на кариерата. Ето един Илия Павлов – ако не беше щерката на шефа на военното разузнаване генерал Чергиланов, той нямаше да получи куфарчето с пари. Типичен случай е и Емил Кюлев, чиято първа съпруга е свързана с висшата комунистическа номенклатура. При мутрите обаче това почти не играе роля, единственото изключение са Цеци Красимирова – тя е била висш обслужващ технически персонал, явявала се е нещо като преводачка, секретарка и всичко останало. Също и Ангелина на Косьо Самоковеца. Той остави стотици милиони лири в английски банки. Роля по-скоро играят любовниците на същите тези мутри – дават им самочувствието, създават им по-човешки облик за пред обществото и т.н.
Тогава може би не е случайно, че след убийството на Васил Илиев например, певицата Соня Васи сложи снимката му на корицата на албума си?!
– Нищо чудно, че въпросната певица е реагирала така – тя му беше любовница. Георги Илиев пък беше неустоимо чаровен за жените. Но ще ти кажа, че по-голямата част от манекенките в България, в този случай аз ги наричам манИкенки, всъщност са представители на друга професия – най-древната, както се казва. ВИС невероятно силно финансираше точно тази област. Някои и от фолкпевачките също са преминали през тази школа, преди да започнат да се изявяват на сцената. Има и други случаи. Да вземем една Жени Калканджиева, която е имала близки взаимоотношения с Васил Илиев, понеже му е била секретарка. Макар че тя се оказа интелигентна жена и успя да направи все пак някакъв собствен бизнес, който хората от нейното обкръжение не успяха да направят.
Ако Жени Калканджиева е била много близка с Васил Илиев, негова секретарка и довереница, тогава покушението срещу нея предупреждение ли беше?
– Не, тези хора нямат довереници. Но покушението беше точно предупреждение чрез нея, открита заплаха към онзи, с когото се асоциираше. Но май не ставаше дума за шефа на ВИС – той вече беше напуснал белия свят, а по-скоро за Големия Маргин или Маджо. Съпругите, любовниците и всички останали в този свят, който не е чак толкова интересен, са чисто и просто едни “куклички”, които се сменят бързо. Жените, които сега са с влияние в българската политика и бизнес, се броят на пръстите на едната ръка. В момента Надежда Михайлова е една едра бизнесдама, но по-скоро едър бизнесмен беше мъжът й Камен. Той й даде тласък в кариерата, а и не бива да забравяме, че същият е бивш щатен партиен секретар. Жена с ключова роля е, пак ще я спомена, Лора Видинлиева, която е първият съдружник на Майкъл Чорни, когато си е основал дружеството. Говоря за далечната 1986 г.
Как изглежда съвременната мутра? Знаем, че братята Илиеви поставиха едно съвсем ново начало, изключвайки традиционните анцуг – тъмни очила – татуировка?! .
– Новата мутра вече си е “добре облечен бизнесмен” с всички екстри. Преуспелите, макар и временно, шефове се изтупаха с вратовръзки от “Хуго Бос” като Георги Илиев. Те надянаха сака на “Армани” като Димитър Джамов, размахаха куфарчета от пресована кожа “Хермес” като босовете на “СИК”. Панталоните са от “Лазо”, обувките – от “Луис дел Олио”. Често пъти очилата “Гучи” са дори без диоптър – в името на променения имидж… Предпочитани марки обувки са Чезаре Пачоти, Казадеи, Серджо Роси – от 500 долара нагоре. Предпочитаното място за покупки е Милано, понеже луксмагазините са на една улица. И Лондон – заради шика. И Амстердам – заради славата му на световна столица на бижутата… Много важен е часовникът. Залагат на “Картие” и на златен “Реймонт Вейл” – всеки за десетки хиляди. Отсядат само в 5-звездни хотели. Хит е купуването на картини. Особено тачени сред мутрите са старите майстори. Търсят предимно Златьо Бояджиев и Майстора. Затова това голямо търсене наплоди и много фалшификати. За разлика от останалите братя Илиеви бяха почитатели на родните интерпретатори на импресионизма и модернизма… Последният хит сред мутрите е здравословният начин на живот. Много от тях вече не пушат, не пият и не смъркат… Но ще ти кажа, че мутрата днес е интересна и по друг начин. Тя вече не си търси гадже от модните среди, а си търси гадже тв- журналистка.

Едно интервю на Анелия Попова

В. “Шоу”

Коментари 0 за
“Григор Лилов: Бойко Борисов не e бодигард, а пазач на Живков, назначен от чужбина!”

 1. Пешо, пиши се Пешо-1, че да се различаваме. Аз ще се пиша, ако искаш, 2.

 2. Този, дето пише, че Григор Лилов лъже, е пълен неграмотник. Не го ли е срам да се излага с толкованеграмотно написан текст! Колкото до съдържанието, ами едва ли са лъжи, щом така наречените оициози като „Труд“ и „24 часа“ не смеят да ги публикуват. То те какво ли изобщо публикуват – само това, което им наредят! Така че именно във вестници като „Шоу“ може да се чуе гласът на истината!

 3. Някой, по-долу каза, че Лилов бил лъжец…По улици и площади се търкалят обаче доста доказателства.

 4. Също много информация има тук:

  http://WWW.LUBAMANOLOVA.INFO/120707-INV.HTML

  За да не е скучно,ето ви музикален фон докато четете:
  John Lee Hooker & Santana
  http://www.youtube.com/watch?v=EXwMIdiXn8o

  Moulin Rouge – Christina Aguilera
  http://www.youtube.com/watch?v=aRhW_vBDLTM&feature=related

  CANDYMAN
  http://www.youtube.com/watch?v=W4kROQCrLQ&feature=related

  ZZ TOP and Willie Nelson
  http://www.youtube.com/watch?v=dGWIF2&feature =related

 5. А за кой вестник да даде такова интервю ? В „Труп“ или в „24 часа на Гоце“.
  Или такива мисли може да се изкажат в ефира на бТВ на офицера от ДС Краси Гергов или в телевизията на съпругата на военото аташе в Гърция по времето на бай Тошо, Силва Зурлева ?
  Нали умнико, от горния постинг не очакваш в телевизията на етървата на Другарката Кунева, Уляна Пръмова да се чуят толкова истински констатации.
  ЕДИНСТВЕНИЯ ШАНС ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА В БЪЛГАРИЯ СА „ЖЪЛТИТЕ“ ВЕСТНИЦИ, НЯКОЙ САЙТОВЕ ИЗ НЕТА и „ДИАГНОЗА“ НА ГЕОРГИ ИФАНДИЕВ ПО ЖЪЛТИЯ ЕВРОКОМ !

 6. Гриша Лилов аве стига си лъгал като мазен циганин. Защо се изявяваш само в жълти вестници защото си един мошеник. Всеки който е прочел поне една твоя книга и ще му стане смешно от лъжите които си написал. И защо лъжеш че си коренспондент на Файнейшъл таймс след като там дори не са чували за теб. И още нещо Гриша Ганчев много отдавна се раздели с бизнеса вързан с строителсвото на пътиша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *