« Върни се назад Публикувано на 13.06.2011 / 18:43

Гранични ченгета въртят хотел за 400 000 евро, мамят българин с жилище

 

Стефан Аврамов и Николай Нанов – гранични полицаи от Русе измамват по безпрецедентен начин българина Тодор Димитров, който живее от години в Лондон. Стефан Аврамов и към този момент е граничен полицай на Дунав мост, а Николай Нанов се е пенсионирал миналата година от МВР. И двамата демонстрират завиден финансов статус.

В Русе те решават чрез фирмата на съпругата на Аврамов – НИС ООД да строят жлищна кооперация.

Тодор Димитров, който живее от години в Англия, решава да вземе апартамент за майка си, която живее в Русе сама. Димитров плаща на фирмата на ченгетата 42 550 евро в кеш, сключвайки предварителен договор за апартамента, който купува.

Тодоров сключва предварителен договор с Галина Аврамова – управител на НИС – ООД и съпруга на Стефан Аврамов в присъствието на граничните полицаи Аврамов и Нанов.

Договорът е за построяване на самостоятелен обект в сграда с идетификатор 63427.2.5609.1.21 в гр.Русе ул. „Мостова” 18 ет.5 ап.21 с площ 57.50 кв.м., състоящ се от дневна – кухня, спалня, кабинет, килер и сервизни помещения, за сумата от 42,450 евро.

В началото на ноември 2008 година Тодоров получа имейл от фирмата на ченгетата, че спешно трябва да се върне в България за да подписването на акт 14. Тодоров пристига на 12 ноември 2008 година, а на следващият ден акт 14 е подписан. Едва на следващият ден обаче поради това, че не притежава ключ за жилището, Димитров успява да види с очите си как е изпълнен предварителния договор между него и фирмата.

Българинът, пристигнал от Лондон, заедно със граничните полицаи Стефан Аврамов и Николай Нанов, които са инвеститори на строежа, влизат да огледат апартамен №21.

Това, което вижда Тодоров обаче е шокиращо разминаване между представените от фирмата четрежи и скици и изпълнението на практика.

Оказва се, че всички стаи в жилището са със скосени тавани, /по скица само кухнята е трябвало да бъде с такъв таван/ и на практика няма как да бъдат вкарани мебели.

Предварително обещаното и договорено централно парно отопление липсва. А именно наличието на централно парно е било това, което изобщо е накарало Тодоров да купува за възрастната си майка, която е на 82 години.

На финала се оказва, че изобщо няма подобна инсталация, има само пластмасови тръби без тапи до радиаторите, липсва водомер за топла вода, както и от покрива има постоянни течове.

Тодоров наема адвокат, който установява, че още от началото на строежа фирмата на ченгетата НИС – ООД имат единствено четири писма със запитване дали е възможно да се прекара централно парно, а не договор с централата.

През юли 2010 година Тодоров заедно с комисия прави опис на това, което му е предадено като жилище. Установени са: липсва инсталация за централно парно отопление до тапи, липсва водомер за топла вода, липсва ннсталация за интернет и телефон не работи, на три места по тавана постоянно има теч, нито една врата не се затваря, външните прозорци от алуминиева дограма след като се отворят не могат да се

затворят, липсва тръбна инсталация до тапи към радиаторите, наклона на балкона е обратен и при валежи постоянно се събира вода,което е

опасно за съседите, които имат жилище под апартамента на Тодоров.

Мерки за поправяне на ситуацията от страна на фирмата не са взети.

Година по-рано Тодоров заявява на ченгето Николай Нанов, че е измамен от тях и иска да му бъде върната сумата, която е платил, като той ще прехвърли на тяхно име злополучния апартамент.

Ответ от страна на Аврамов и Нанов няма. Тодоров пише писмо до фирмата като отново иска да уредят отношенията си с връщане на сумата и прехвърлянето на апартамента от негова страна като предупреждава граничните полицаи, че ще сезира прокуратура, медии и НАП и Комисията „Кушлев”.

„Парите ми са спечелени с труд и лишения последните 10 години в чужбина и като български и британски гражданин няма да се оставя да бъда мамен, няма да се спра пред нищо и ще си търся правата дори и с английски адвокат,независимо колко ще ми струва.”, казва Тодоров.

Аврамов и Нанов взимат ключа на апартамента от пълномощник на Димитър Тодоров с обещанието, че ще го продадат и оттам нататък се покриват.

Освен строителния бизнес граничните полицаи въртят и хотелски бизнес в Приморско, разбира се, легитимиран отново чрез съпругите. Хотел „Флирт” е построен в северната част на град Приморско и отстоящ на 150 метра от плажната ивица, хотел "Флирт".

Стефан Аврамов споделя пред Тодоров, че хотелът е построен с 400 000 евро взети от Министерството на земеделието по проект по програма за облагородяване на селски райони.

В Русе двамата гранични полицаи правят впечатление със завиден финансов статус.

Според вътрешни източници на afera.bg парите по проекта са взети по времето на Тройната коалиция, а едни от фигурите там, които са движели подобно „облагородяване на селски райони” са С.Р., сега работеща в Министерството на здравеопазването и М.Т, гравитираща с довен пирует – хем към РЗС, хем към ГЕРБ.

Димитър Тодоров е решен докрай да си търси правата.

На всичкото отгоре, както в неговия, така и в нотариалните актове на останалите купуваче изобщо не вписана реалната сума, която са платили.

След предварителния договор той плаща в кеш 42 550 евро, а след взимането на акт 16 е вписано 40 560 лева, което е живо укриване на данъци.

Тодоров има всички документи, от които е видно, че е платил 42 550 евро. На строежа всичко се ръководи от двете ченгета, съпругите им присъстват само при подписването на договорите. С кое по-„перфектно” се занимават полицаите – с работата си в МВР или с бизнеса, е редно ръководството на вътрешното министерство да установи.

А вътрешният министър Цветан Цветанов е хубаво да провери докрай случая и да си „облагороди” граничния район в Русе.

Afera.bg

«