« Върни се назад Публикувано на 12.06.2011 / 10:25

„Гоце” пак се взе много насериозно

 

 

Бойко Борисов има огромна заслуга и вина за излизането на „Гоце” от изолацията. През първите няколко месеца от управлението на ГЕРБ „Гоце” наистина умело се възползва от лафосването на едро за АЕЦ „Белене”. Западняците приеха, че покрай Бойко Борисов и „Гоце” ще се еманципира от твърдата линия в подкрепа на „атомното лоби”. Дадоха вид, че са склонни да приемат „Гоце” в Клуба. Всичко бе за кратко. В момента Георги Първанов отново е девета глуха за евролидерите. И се разшета по села и паланки, за да компенсира.

В същото време е безпощадно ясно, че Сергей Станишев и Бойко Борисов трябва да са силно притеснени от последните активности на Георги Първанов-„Гоце”. Той не иска да слезе от политическата сцена. Бърбори колко добре бил работил със Симеон. И се кахъри, че с Борисов уж не могли да се разберат. А трябвало. Националните интереси го изисквали. Кой по-добре от Г.П. знае какво е в интересите на българите? Ако питате „Гоце”, никой, разбира се. След провала на наглата му манипулация преди вота на 5 юли 2009 г. с „офертата” за коалиция между „двете големи партии” модераторът продължи с обработването на Б.Б. „Гоце” настъпи по енергийната тема – руските мегапроекти станаха основен инструмент за натиск.

Сега „Гоце” работи по няколко теми едновременно. Наблюдава операция „Памперс” в БСП и обявява новите политически залози. Ако Бойко Борисов не прояви необходимата твърдост, след година-две „Гоце” отново ще прогласи арогантната си идея за необходимост от коалиция на „двете големи партии”. И този път може да се окаже прав – въпреки арогантността. След вота на 5 юли 2009 г. голяма коалиция би означавала подмяна на вота на избирателите, но следващите избори може да зададат схема, подобна на ситуацията от края на лятото през 2005 г. Как ще се разберат останалите играчи да заформят комбинация с паролата „Всички срещу БСП” тогава?!

Ако Бойко Борисов и Сергей Станишев оставят Георги Първанов-„Гоце” да се впише в новата игра, само за няколко месеца ще бъдат вкарани в тежки интриги. На такъв като „Гоце” не му дреме нагло да се разсейва за срамния провал на гръмки проекти като „АБВ”. Точно той ли ще се притесни, че Кирил Йорданов, например, който е кмет на знаков град като Варна, възпитано и хладно му отказа участие в измисления „проект”?! „Гоце” е пълно „перде”. Има, разбира се, средства и начини да бъде изкаран от равновесие.

Но „Гоце” е прекалено дълго в играта и знае предостатъчно за такива като Борисов и като Станишев, за да ги държи на „къса каишка”. Искрено ще се учудим, ако Г.П.-„Гоце” не успее да стане премиер при подобни съперници. Той може да бъде елиминиран от сцената, но това няма да стане с игричките на посланиците с Борисов и Станишев. Българите могат да го направят, ако преценят, че кариеризмът и задкулисните машинации на „Гоце” застрашават националните интереси. Е, и някои руски влияещи фактори, които не крият, че не могат да го понасят, биха могли да съдействат. Апропо. Честит празник на нашите руски приятели – Русия наистина е велика страна? Ако нейните лидери не крепят такива като „Гоце”, ще докажат, че обичат България и българите и зачитат българските национални интереси.

 

www.bgsniper.com

 

 

«