« Върни се назад Публикувано на 15.01.2014 / 15:11

ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР, КЪДЕ СА ЗАПИСИТЕ НА НЕЗАКОННО ПОДСЛУШВАНИТЕ?

 

От два дни дни всички медии публикуват един списък с имена – имената на политици, бизнесмени, съдии, прокурори и журналисти, за които се твърди, че са сред незаконно подслушваните по времето, когато Цветан Генчев Цветанов беше министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Методиев Борисов. Твърди се също така, че „източник от разследващите органи“ е предоставил този списък. Ще спомена само, че според официално изявление на Главния прокурор, установените имена на незаконно подслушвани български граждани по разследването срещу Цвъ.Цвъ. са 885, а публикуваните в медиите (в различните версии са 70-80).

Питам се, Цацаров ли сбърка(?) бройката, „информираният източник“ ли не е достатъчно информиран или избирателно подаде имената, медиите ли избирателно ги публикуваха? Въпроса не е маловажен, защото чувството за избирателност и манипулативност на публикуваните имена, не ме напуска. Вече върви вица, че ако не си в този списък, не си достатъчно важен фактор в държавата!

Само че зад бройката и имената се потулва друг, много по-важен въпрос – къде са материалите от подслушването на тези 885 (70-80) човека? Ако действително е установено, че те са подслушвани, то някъде из поделенията на МВР има магнитни носители със записаните разговори, както и хартиени носители с разпечатките на тези записи (т.нар. ВДС). Къде са тези носители и какво е записано на тях?

Дали Цвъ. ги прибра, когато напускаше МВР, дали Йовчев ги взе, когато влезе в МВР или изпратените на проверка цацаратори ги иззеха и предадоха на своя ръководител? В тези записи се съдържат данни от личния живот, бита и хабитета на хора, намиращи се във всяка една от властите (законодателна, изпълнителна, съдебна и медицина), в едрия корпоративен бизнес, който безспорно участва и в днешното управление на държавата.

Тези данни могат да създадат зависимости и подчиненост спрямо лицето, което ги притежава, както и могат да доведат до действия с последици и за други лица, извън „тоя списък“.

Затова Главният прокурор трябва да даде отговор първо на този въпрос „Къде са записите?“.

Иван Петров

Адвокат, апелативен прокурор на столицата /1998 – 2005/

«