Публикувано на 26.08.2021 / 20:56

ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ – НЕ СЕ ГАВРЕТЕ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ! КОБУРЪТ Е ТЪРПЕНИЕТО, В КОЕТО СЕ СЪХРАНЯВА ЕДНО ОРЪЖИЕ. ДОПУСКАТЕ НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ РОДИНАТА НИ И НАРОДА, КОЙТО Е ИЗБРАЛ ДА ОСТАНЕ И ДА ЖИВЕЕ В НЕЯ!

Понякога огънят в теб те моли да се хванеш за перото и да напишеш нещо за усещането, което носи той, за надеждите, които изгарят в него и за вярата, която винаги остава непокътната.

Казват, че огънят кара силният да предупреди, да помогне, да бие камбаната, не да се хваща веднага за кобура и да се изживява като революционер.

Кобурът е друга работа, той не е порив на огъня, той е особена, понякога непосилна отговорност, която разбирането на глупака или принизява, или издига в култ, без да познава призванието на дълга в нея.

Трудно ми е да разбера модерността на времето в решенията на някои политици, едни нови, други, перчещи се с опит, а всъщност, като погледнеш дните им и виждаш единствено изгубен достоен живот.

Всеки сам решава за себе си, но господа политици – не се гаврете с избирателите си!

Болест е да го правите.

Простотията разболява най-много, особено когато е облечена във владеенето на някой друг език или в пишман професорска титла. И най-много се набива на очи, когато се разхожда в българския парламент по тениска и с дънки.

Когато един политик не е научил основната човешка привилегия, която може да направи живота не по-справедлив, а по-стойностен, няма как да не изглежда в очите ми болен. И въпреки всичко съм готов да преглътна това, дори да помогна да се справи с болестта си, в името точно на тази човешка привилегия, наречена – Уважение.

Но за съжаление, уважението в представата на комуникацията на политиците е доведен само до едни „смръщени вежди“.

Това е представата им да изглеждат по-сериозни, по-решителни, по-твърди в намеренията си и разбира се възможно най-справедливи, независимо, че справедливостта, подобно на добротата не се степенува. Или я има, или си я загубил по пътя на политическата си ерозия.

Фройд беше казал, че истинският мазохист си поставя винаги бузата там, където има перспектива да получи удар.

Мазохизмът явно си пробива силно път, но е опасно, когато се превръща в извращение. Още по-опасно е, когато това извращение се приеме за нормално.

В българският политически манталитет все по-често се забелязва маниера на  „фурнаджийската лопата“, особено когато някой се изживява като силен мачо, а не му стиска да удържи на принципите си. И въпреки това, пак мръщи вежди, демонстрирайки твърд, корав характер в правотата на убежденията си. Сещам се за един монах от Атон, който беше казал:

„Мъдрост под сбръчкани вежди няма“.

А в България, която има своя светиня на Атон, политиците се пънат да ни убедят в обратното.

Всички скочиха като ощипани за двойното гражданство на един министър от служебното правителство.

И скачащите, сега ще се обединят около ненадейно настъпило просветление, което ги тласка към промяна в Конституцията, водеща до отпадне на забраната за чуждо гражданство на кандидатите за народни представители.

Явно много от тях са чели Учителя Дънов, който казва, че ако човек живее на повече от 9 000 метра надморска височина, той губи чувството си за национална принадлежност.

В България тази духовна висота в политиката явно е постигната.

Уважаеми колеги от ДАНС – това, което касае националната сигурност, националния интерес, вече ще е с други измерения.

Празнувайте!

А колегите, които се занимават с балканската проблематика да дадат коктейл – Наздраве!

Но като стана дума за Дънов, ще споделя още нещо от него. В писанията му ориста на политика е тежка. Той предупреждава, че политикът ще има три прераждания, в които ще е вол. Ще го скопят три пъти и в три живота ще му се даде шанс да разбере какво е да се работи. След това ще се преражда два пъти като заек, за да види какво е страх и два пъти ще го гърмят ловджии. Чак след това щяло да се даде шанс на душата му. Шега или не, писал го е Учителят.

Който иска да го възприеме като езотерика, който иска като виц.

Аз се въздържам от мнение по този въпрос. Уважавам прозрението на Учителя и духовната гъвкавост на политиците ни, но все пак, не е добре да се допуска неуважение към родината ни и народа, който е избрал да остане, и да живее в нея.

И да напомня – кобурът е търпението, в което се съхранява едно оръжие, така както сая е мястото, в което е положен самурайският меч.

Те не са просто вещи.

Те са добродетел, възможно най-висшата, която държи демона далеч от човешкото сърце.

Не е добре да се злоупотребява с търпение. Грехота е.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

Коментари 12 за
“ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ – НЕ СЕ ГАВРЕТЕ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ! КОБУРЪТ Е ТЪРПЕНИЕТО, В КОЕТО СЕ СЪХРАНЯВА ЕДНО ОРЪЖИЕ. ДОПУСКАТЕ НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ РОДИНАТА НИ И НАРОДА, КОЙТО Е ИЗБРАЛ ДА ОСТАНЕ И ДА ЖИВЕЕ В НЕЯ!”

 1. Да продължа мисълта на г-н Хаджолов и на колегата Стефан Димитров.

  Хубаво е, че четем Учителя.
  Той казва, че са нужни 100-тина човека, около които да се обедини народа, ако искаме да се съхрани и РАЗВИВА!
  Безсмислено е да се товари българския народ, че бил такъв или онакъв….
  Трябва ЯДРО, около което да се ОБЕДИНИ този народ!
  100-тина истински българолюбиви човека – умни, честни, почтени.
  И налага се – без тлъсти банкови сметки, за да не надничат в тях „лоши очи“!
  😉
  ……………………

  Както се чете, на всички сякаш е натежало „покровителството на големия съюзник“!

  В последните месеци – ЦЕЛИЯ български интернет ФОРУМ – пише едно и също от сорта на:

  „Радев, Слави, Нинова, Иванов, Костов и прочие са стиснати за топките от боцкаливите козяци.
  Херо Мустафа е праймшефа на България..“

  Не знаем, дали според нравите на Индустан или Кюрдистан е прието – чужди хора да се разполагат в домовете на домакините, както си искат – да ровят из шкафовете и кабинетите, да взимат каквото им хареса, …. когато от учтивост си ги поканил на едно кафе!

  Сенатори от САЩ дошли ама тайно, без медиен шум, по молба на съветниците от президентството, за да не влияели на русофилския имидж на Румен Радев, пише в сайта ЛУПА.бг.
  Наистина, вярно ли е?!?!?

  По чия покана са дошли и каква сигурност имат да обсъждат за България, след като собствената им Родина отдалечена на 10 000 км – НИКОЙ и НИЩО НЕ ЗАПЛАШВА?!

  България е искала помощ за сигурността си ли?!
  Коя по-точно България, понеже разполагането на наша територия прилича на ПОДИГРАВКА към умствените способности и функционални възможности на все още 5-6 милионното население на България!

  Прочее, на 7 СЕПТЕМВРИ започва НСИ – ПРЕБРОЯВАНЕТО на „активите“ и „ресурсите“ на България!
  Да видим какво сме достигнали.
  …………………..

  п.с. НИЩО против Съюзници, Партньори и прочие, но защо се губи РАВНОпоставеността, ВЗАИМНАТА изгода и УВАЖЕНИЕ към правото на САМООПРЕДЕЛЯНЕ?!

 2. … или какво става, когато Конституцията се превърне в проституция…

 3. Г-н Хаджолов, с удоволствие чета, последно време, изявленията Ви. Но когато един човек почне да коментира обществените проблеми, той подава заявка за политическо начало?!? Страх Ви е от казаното от Учителя?
  Ако ще ставате политик, знаете как го правят мъжете. Лично аз, желая, четящите Афера да имаме острие и партия. Много пъти това е подсказва но на г-жа Томова..
  Ама, да не кажа бля, бля.
  Айде, напишете за какво ще се борим и да мислим за име. Ние ще подсказваме?!?
  Животът минава и.., време не остава…, да се борим за милата си…

 4. Ако отпадне ограничението на двойното гражданство от конституцията означава, че официално признават статута ни на колония.

 5. Цитат: „Простотията разболява най-много, особено когато е облечена във владеенето на някой друг език или в пишман професорска титла. И най-много се набива на очи, когато се разхожда в българския парламент по тениска и с дънки.“

  И да не е в дънки, пак се набива!

  За много голямо наше съжаление битката с простотията е неравна. Ако не бяха прости, нямаше да постъпват по този начин. Простакът няма да се промени, никога!
  Затова на зла круша зъл прът, никаква милост към простака!

 6. В живота трябва да се научиш да виждаш отвъд това което се вижда. Това е поредното доказателство за симбиозата между ИТН и ДПС. Тъй като ДПС губи почва в Турция и сред гастарбайтерите от смесените райони това е единственият начин да видим депутат от Турция с двойно гражданство а защо не и министър. Тази дъвка ще им даде възможност за глътка въздух. Този ход на ИТН предхожда следващото действие избирателен район чужбина а защо не и два. Близко до акъла е че тези райони ще изберат хора с двойно гражданство. Това е „мръсната“ и долнопробна цел на ИТН. Това няма нищо общо с казуса Кирил Петков

 7. Значи ,безспорно е ,че Ковид 19 е опасен !
  Безспорно е ,че Ковид 19 е от семейството на коронавирусите.
  Май вече е безспорно ,че PSR-ите не разграничават Ковид 19 от Корона.

  Не знам само, дали още е спорно,че Ковид 19 съсипва Централната нервна система като убива неврони и по този начин понижава интелекта !?!?!?!
  Органичния Интелект !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Дами и господа политици,
  добре е да ,,стоплите“ най -сетне,че Светът вече не е същия и НИКОГА няма да бъде като преди !
  Не се занимавайте с глупости !
  Нито задаващата се Опасност,нито Природата,най-малко пък ние ще ви чакаме да се почесвате докато всички загазим .
  Имате изключително трудната задача да осигурите необходимото за Оцеляването на България .
  Нищо друго не трябва да ви занимава в този момент !
  Толкова ли е трудно да разберете ,че в противен случай Ние си отиваме !!!

  Но,да знаете -тук има една малка подробност,уважаеми …
  ВИЕ ИДВАТЕ С НАС !!!
  Всички си отиваме заедно.
  В комплект.
  С абсолютен консенсус по въпроса…

  Тъпаци.

  Венсеремос.

  1. Те няма да додат с нас, нали за тая цел си построиха къщи за гости, те там ще се скрият и там ще изчакат бурята да отмине.

 8. Хубаво написано, интелигентно, от душа! … 😉

  Присъединяваме се към мнението Ви г-н Хаджолов, че

  на който българин му е скъпа Родината България – и желае да помогне със знания и умения,

  в държавното й управление като народен представител или министър,

  той НЕ се нуждае от ПРИЗНАВАНЕ на „гражданска принадлежност към ЧУЖДИ държави“!

  ………………………

  Да обърнем казуса и искането на ИТН и да питаме:
  а ЗАЩО българин с двойно или тройно чуждо гражданство да може да става – депутат или министър?!

  Да не мислите, че е изчезнало ИЗКУШЕНИЕТО от привилегиите на двойното гражданство, само защото вече сме в „отвореността“ на 2021 г. ?!

  Нищо подобно.

  Насред тежкото ни изключително важно геополитическо Балканско стратегическо битие,

  изкушението от привилегиите на двойното гражданство поставя под СЪМНЕНИЕ няколко много чувствителни личностни отношения и качества, като – ДОВЕРИЕ, ПРЕДАНОСТ, ЛОЯЛНОСТ …
  …………..

  p.s. Горното има стойност само при условие, че искаме да ЗАПАЗИМ чистотата и екзистенциалността си на държава – разположена на най-интересното и богато място в света – сърцето на Балканския полуостров!

  🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *