« Върни се назад Публикувано на 08.06.2014 / 19:00

ГОЛЯМОТО АМЕРИКАНСКО НАДУПВАНЕ: ЕДИН ПРЕЗ ДРУГ НА КОЛЕНЕ – ОРЕШАРСКИ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, БОРИСОВ…

 

„Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода „Южен поток“ докато текат консултациите с Европейската комисия“ обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън, предава Агенция БГНЕС.

„Има запитване от страна на Европейската комисия и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение. Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, каза още Орешарски.

В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България – енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта „Шах Дениз“.Обсъдихме проекта „Южен поток“ и запитването от страна Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище, предава още БГНЕС.

Президентът Росен Плевнелиев също разговарял със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, които са на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обменил мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността.

Държавният глава и сенаторите от САЩ споделили позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомнил категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.  

Бойко Борисов също се засили към Америка на спявка и на инструктаж.

Изобщо, майката си трака. Американската майка, де.

Afera.bg

«