« Върни се назад Публикувано на 06.03.2014 / 14:47

ГОЛИЯТ ЛАЗАР БУШУВА В ТЕЛЕВИЗОРА

 

Брадясалата тема с имотите на властта и неясния произход на средствата, с които те са придобити, отново опъна на екрана журналисти, журналистки и тв водещи в една скучновата и по своето същество – безсмислена утринна беседа.

Скучно е, защото освен кадри на луксозни имоти, по тия телевизии сутрин никаква съществена информация не тече. Няма документи, а само нарочни кадри и голословия. И тук таме по някой агент на партийна централа да говори нещо за изборния кодекс, когото водещите подпитват от време на време, колкото да не почнат да се прозяват в ефир.

Телевизионната публицистика, която правят в сутрешните блокове по повечето телевизори днес, отдавна с нищо не обогатява оредялата си публика. Или с други думи казано – беседите на тема «Имотите на политиците и откъде нихнята мамица се награбиха с пари, че да си ги накупят, бе!», всъщност не са предназначени да информират, а да оклеветяват. Защото там, където липсва достоверна Информация, удобно се настанява Коментарът. А там където липсва достоверен Източник, сяда Говореща глава по темата. И се започват едни лакърдии, в които започваш да се питаш, абе верно ли Бойко Борисов само с един имот в Бояна се нагуши за 12 години власт, бе, колеги?!

Тази ерзац журналистика, която се точи в сутрешния ефир днес, всъщност урони до неузнаваемост престижа на сутрешните блокове, които в началото на миналото десетилетие ни вдигаха още в 6 ч. сутринта и ни застопоряваха пред екраните до 9 ч. Ама тогава на екрана ти седеше Коритаров, седеше ти Бареков.

Има, няма новина – всеки гледа, всеки – коментира. И така по цял ден – до следващата сутрин, когато пак в 6 ч. зрителят, понесъл сънен кафето, пак включва телевизора и зяпа 2 часа в екрана. Защото там се случваха интересни неща, седяха интересни журналисти.

Сега кой ти седи насреща сутрин? Ани Цолова. Хубава жена, спор няма. Но напоследък нещо взе да злобее по темата Бареков. Поведение, което дразнещо подсказва за политическа поръчка. Особено в комбинация на претупаните кадри и коментари по повод Бойко Борисов и партийната вила в Бояна. С която Бойко Борисов нямал бил нищо общо.

Минало несбъднато глаголно време за едно минало незабравимо политическо време.

Защо, ще попитате – разследването за имота на Бойко Борисов в Бояна, с който той нямал бил нищо общо, защото наемът се плащал от ГЕРБ, – да има по-голяма тежест.

Защото разликата между новият политик Николай Бареков и натръсналият на цял един народ политик Бойко Борисов, който изобщо няма нищо общо нито с тоя имот в Бояна, нито пък с оръжейния бос Ники Гигов, е в един съвсем простичък факт – Борисов напуска властта, а Бареков влиза в нея.

Прелюбопитно е какво Борисов носи на гръб след 12 годишно пребиваване в политиката. Само един имот в Бояна?

Нима!

Ние пък имаме други информации. Освен това е крайно наложително да се направи задълбочено разследване на цялата дейност на Борисов като главен секретар, кмет и министър-председател, преди Борисов окончателно да е напуснал политическата сцена, а не тв водещи в захлас да му чипкат имиджа, Изписаха се какви ли не неща за тоя човещк, документи и лийкове всякакви, но незнайно защо водещите на «Здравей, България!»  се правят, че ни чуват, ни виждат.

Аха, за това става дума. Защото по-важно е не с какво влизаш във властта, а с какво излизаш от нея. По-важно е ако си журналист, достоен за името на тая професия, да говориш с факти и аргументи, а не по преразказ на картинки, удобно аранжирани от някой партиен пиар зад кадър.

Важни качества и умения за всеки един професионален журналист, който се движи по логиката на здравия разум, но точно те очевидно не виреят в разредения въздух из телевизионните студия. А където няма професионална журналистика, политическата поръчка дърпа напред и нагоре, като някой щир в зеленчукова градина, докато не удуши ефира с бездарие и посредственост.

Ще кажете, че съм прекалено строга и пристрастно съдя?

Ами да, пристрастна съм. Искам да видя истинско журналистическо разследване за придобитото от Бойко Борисов във властта, което да изненада не просто нас, зрителите, но и правохранителните органи. Които си правят оглушки за заграбеното от Бойко Борисов  и приятелката му Цветелина Бориславова за 12 години в политиката. Искам да знам какво стана с разследването на 6-те апартамента на Цветан Цветанов, придобити по най- съмнителен начин – чрез дарения на роднини по съребрена линия, по времето, когато беше министър на вътрешните работи. Искам да знам защо никой не разследва Фидосова, нима и тя на польза роду превтаса 4 години в парламента.

Изобщо искам да видя докрай свършена журналистическа работа по тъкмо тия обекти. Не ми се слушат коментари на по темата. Всеки има мнение по въпроса и дори във Фейсбук можеш да налетиш на далеч по-интересни и умни от тазсутрешната беседа по Нова.

Навремето нас, вестникарите, не ни публикуваха в «24 часа», ако не кавахме нещо ново с дописки от по 10 реда, камо ли в някой по-дълъг текст. Защо тия базисни правила за журналистическа дейност не важат за водещите на сутрешните блокове? Особено, за някои тв водещи, които вече дори не виждат смисъл да прикриват марионетното си присъствие на екран, ами действат като платени клакьори на Борисов и партията Му.

Защото за да задълбаят в темата с имотите на политиците тв водещите по-напред трябва да са СТАНАЛИ журналисти, а пък после да работят като екранни герои.

Трябва да знаят как се прави журналистическо разследване, да търсят и намерят информация, източници и най-важното ДОКУМЕНТИ и други доказателства,  с които да защитят тезите си. Коментарът е последното нещо, което очакваме ние, зрителите от тях.

Всичко извън това си е чиста проба наклеветяване, набедяване, пошла пиар акция срещу доброто име на неудобните опоненти на Бойко Борисов. И тая работа се забелязва дори от птичи поглед. Навремето спряхме да четем вестници по същата тая причина.

Нора Стоичкова

 

 

«