Публикувано на 11.10.2020 / 12:54

ГОЛЕМИТЕ ИСТОРИИ СЕ СПОДЕЛЯТ С МОРЕТО, А МАЛКИТЕ С МРЕЖАТА

ГОЛЕМИТЕ ИСТОРИИ СЕ СПОДЕЛЯТ С МОРЕТО, А МАЛКИТЕ С МРЕЖАТА

Всяка сутрин гледам пустия плаж пред мен и се каня да взема един стол и да седна да погледам морето. Очи в очи. Аз него, а и то мен. Още обаче не съм го направил. Макар, че вече месеци минаха. Не знам какво да му кажа. Ами ако го разочаровам?

Идвам от време на черно-бели спомени, които баба ми внимателно подреждаше в албум, а всички ние разглеждахме или по-шумни семейни празници, или в самотни есенни вечери.

Днес пък живея във време на споделени истории. Стотици хиляди приказки щедро оцветени от дигитални моливи и мощно озвучени от бездушни приложения. От всички страни се чуват гласове, но за слушане, почти нищо няма. В това хаотичното надкрякване, хора бол, но човеци малко, отново би заключил мъдрецът.

До нас живее един белобрад старец. Сам, с кучето и стотина гълъба. Сутрин Милена му дава малко хляб, а той го поделя между себе си, кучето и птиците. Стои сам на верандата, втренчен в някакъв модерен телефон и шумолеви нещо с пръстите си. Играе на някаква игра. Самотен, гладен, технологичен. Не го питам за историята му, нима има някакъв смисъл?

Историите са за хора, а не за потребители. Големите истории се споделят с морето, а малките с мрежата. А какво ли би могла да ни разкаже риба в мрежа? Нещо тъжно, разбира се.

Та, затова не ходя до морето. Няма какво да му разкажа. А и ме е страх да не го разочаровам. Все пак аз съм само една малка объркана риба, в една модерна, но изтъркана мрежа.

Васил Петев

Коментари 10 за
“ГОЛЕМИТЕ ИСТОРИИ СЕ СПОДЕЛЯТ С МОРЕТО, А МАЛКИТЕ С МРЕЖАТА”

 1. И аз съм като Старецът и морето…
  Стоя на брега,ловя риба и мисля…
  Няма риба,няма туристи,няма рейд,плуват лайна и найлон ,мазут даже няма вече ,само РК-тата стържат дъното като за световно…
  На морето му е тежко…
  Сигурно иска да сподели с някой ,който може да му помогне…
  Ама няма.
  И аз съм му на главата…
  Какво остава?
  Да се оплакваме един на друг ?!
  Не, не може-
  Морето е Голямо,а аз съм само една вълничка,временна и малка,сам се изтривам от света,няма ме…
  Мога само да му кажа на Морето колко го обичам…
  Дано му помогне с нещо това…
  Наистина го обичам,много го обичам !
  Това е истинска любов.
  Е на,казах го…

  1. Големи ХеминХУЙейци, станахме наистина, откакто изгря демокрацията и все по големи и по близо до морето ще стим да ни е на близо ,като умрат гълъбите.

 2. Марешки строи нова къща на миската Борислава(Бойковата), щото в Барселона замириса много.

 3. Прочетох, че имало протести срещу нов строеж в морската градина на Варна, свързван с марешки. За какво става дума?

   1. В почти всички държави по света през последните 20 години се вземат пари от пенсионните фондове за да се запълват дупки в бюджетите … У НАС ТОВА СЕ ПРАВИ СЪЩО И ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ….. Това е една от многото причини герб да се страхува от ново правителство …..

   2. Таз тема нарочно не я подхващам, ‘щото тук пишат доста пенсионери.

    Но хайде да ви дам малко храна за размисъл. Това дето Гешев го е написал е за парите за социална сигурност(по-коректно от думичката пенсия) е така и там е един от големите проблеми, които идват. Т.е. като свърши държавата парите на другите, какво правим ??? 🙁
    Та за пенсиите, те са пари инвестирани в продуктивни бизнеси, които следва да носят около 7% на годишна база. Преди 30 години, не за България говоря разбира се, те са били „инвестирани“, над 80% в държавни бондове, плащани от данъците.

    Сега бондовете плащат под 10% от това, лихвата по тях е смешна или ОТРИЦАТЕЛНА. Като основните са „инвестирани“ на борсата, например Епъл, Тесла 🙂 , Гугъл и т.н.

    На прост език преди 30 години за 7% доходност на година сте имали над 3 ПЪТИ по-малък риск върху пенсиите си за разлика от сега.

    Изводите са си за вас. Под сурдинка – гледайте борсата и се молете 🙂 , или както казва един от хората които смятам, за сега, за мои ментор – това е нанадолнището на НАДЕЖДАТА .

    Плащам само минимума по закон, за да пълня бюджета на политичетата и те да го харчат безграмотно. Другото си е моя отговорност. Ако можех не бих платил и цент ама полпулацията около мен го иска, „народа“ ако ви харесва 🙂 . Съответно грешките си плащам от джоба.

    П.П. Ха-ха точно слушах Киро-Брейка Капиталиста 🙂 – тоя човек има талант да обяснява сложното на прост език 😉 .

    https://www.youtube.com/watch?v=sbQy0LWZEQI

 4. бучка пясък

  кафе и мляко с бучка пясък
  в капан от време и пространство
  лети животът с гръм и трясък
  какво невероятно странство

  щом мигна късче свят отрязвам
  и времето от раната потича мазно
  в песъчливо нищо попива без следа
  денят прелива от пусто в празно

 5. нема нема па туку се самонадскочиш

  все едно видях родителите си

  случайно или не в текста има майсторство

  благодаря за катализирането

  успехи

 6. Много хубава писаница ( както би възкликнал Джимо ). Поздравления за Г-н Петев . Браво .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *