« Върни се назад Публикувано на 30.01.2011 / 19:57

Година от последния взрив в „Миджур”

 

 

На 3-ти февруари се навършва година от както предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода за унищожаване на боеприпаси, „Миджур”.

Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано „благосклонното” отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов.

В качеството си на държавен глава Първанов е присъствал на откриване на технологично помещение в завода, както и на празненство по случай реновирането на една от винарските изби, собственост на Митков.

Тази показна подкрепа само демонстрира реалната помощ, от която Митков се ползва.

Въпреки множеството предписания за подобряване на работата в „Миджур”, ръководството на завода разчита: първо на монополното си положение на единствен работодател в региона и второ на протекциите, които явно се осигуряват от най-високо ниво. В резултат- местните хора (завода е разположен край видинското село Горни Лом) са принудени да рискуват живота си за да запазят препитанието си, а областните власти не могат да принудят управляващите предприятието да съблюдават задължителните за безопасността норми.

В близко време се очаква Видинския окръжен съд да излезе с решение по установяване виновните за миналогодишния инцидент. В досегашните случаи отговорността се е оказвала или ничия, или на нископоставени служители. Засегнатите от аварията се опасяват, че за пореден път същинските виновници за системните нарушения, довели до трагедията ще останат ненаказани.

Afera.bg

«