« Върни се назад Публикувано на 11.02.2014 / 12:41

ГНУС МЕ Е ОТ ВАС, ДЕЦА, ДЕТО КУПУВАТЕ МИШКИ ПО 100 ЛЕВА ЗА ДА ГИ ХВЪРЛЯТЕ ПО ПАРЛАМЕНТА!

 

Мишката ми се прецака и трябваше да отскоча до Офис 1, в близост до Орлов мост за нова. Каква беше изненадата ми да установя, че магазинът е абсолютно изпразнен откъм мишки. Защото последният протест с мишките срещу парламента изкупил всички артикули от тоя вид.  „Купуваха на килограм мишки по 100 лева парчето“, каза ми магазинера. Питах ги дали не искат бракувани мишки, че са по-евтини? Отговаряха ми – абе, давай каквото има, цената няма значение…И плащаха от воле по 100 лева за мишка!“

Добри клиенти са тия протестъри, не мислите ли. Ей тъй едни пишльовци на по 20-тина години хвърлят по 100 лева за мишка, която пет минути по-късно ще метнат по парламента.

Изобщо не са купени тия протести, да знаете. Изобщо…
Гнус ме е от вас, деца! За трети път го пиша. Гнус ме е, че се продавате за статисти на всяко политическо събитие – както магистралната проститутка – без ясно да виждате лицата, които ви подават парите, без да се замисляте за отражението, което това ще има върху вас самите. Без да ви пука, че така увеличавате корупционния коефициент на страната ни – оня коефициент, който стои в мониторинговите доклади срещу България.
Сложно ли се изразих? Чували ли сте що е то коефициент и как се изчислява?
Добре, да кажем, че някои от вас са чували и знаят. Да кажем, че парите победят здравия разум, какъвто е най-честият случай, и вие върнете оная Мутра на власт. Изобщо не си представяте, какви последствия ще има това върху вашето собствено бъдеще, нали? Никога не сте се и замисляли, защото за вас е единствено важно днес да имате пари за джойнт, за бира, за една свирка. Пък утре ще му мислите.

До там сте деградирали – язък за всичките усилия на родители и учители, възпитали са по същество едни най-долни продажници. Възпитали са проститутки, които имат цена, при това не висока.

Някой обяснявал ли ви е, какво означава всъщност да си тъп. Може би трябва да тръгна оттам, че човешкото същество, независимо от образователния си ценз и природна интелигентност, е способно на най-тъпото нещо на света – да се блъсне два пъти в един и същи камък. Никое животно не постъпва така. И за това има една много прозаична причина – животните не са снабдени с его и съответно нямат огледало, в което да се себеотразяват ежесекундно и да си повтарят, че са най-висшето творение на Вселената. Т.е. животните не са заслепени от действието себеотразяване, докато човекът е може би най-заслепеното същество на земята. От люлката до гроба то е поощрявано да се взира в огледалото и непрекъснато да търси потвърждение за собствената си значимост. Затова и човекът днес, зовящ най-неправилно хомо сапиенс, по същество е най-тъпата креатура в този свят. Която предпочита да слугува за пари, вместо да живее свободно и достойно.

По-страшното обаче е, че вие, скъпи деца, сте тъй заслепени от собствената си личност, че изобщо не съзнавате, че сте тъпи, необразовани и невъзпитани. За вас всичко трябва да е „яко“. Е, да вземеш пари, за да се правиш на гражданин изобщо не е „яко“, само че няма да го чуете от тези, които ви корумпират. Това ви превръща в най-банални човешки отрепки, язък за безсънните нощи на родителите ви.

И не сте виновни съвсем, защото парицата днес е царица, както викаше баба ми.
Тоя път на „монетарен“ просперитет обаче е задънен, в някакъв момент някои от вас ще се пробудят и за тази идея. Дано не е късно.
Истината за днешния свят е кошмар, в който робството се увеличава. Всички ние функционираме в система от парични взаимоотношения, която малцина от нас разбират и могат да използват за лично обогатяване. За съжаление това не са младите, красивите и умните, а ония хитреци между нас, които са поощрявани от едни други по-едри хитреци как да ни пият кръвчицата по-ефективно.
И понеже обитаваме зловонното блато на пазарната икономика с присъщата й монетарна система, за да оживее човек днес има нужда от нравствена система от ценности, които да споделя с други хора, или просто казано – има нужда от здраво общество, в което да живее, да се развива и да отглежда децата си. А вие, скъпи дечица не просто нямате такава благоприятна среда, но и правите всичко възможно да я осерете още повече. Защото корупцията е като проституцията – отвориш ли вратата – всеки напира да влезе и няма край. До гроб някой ще напира да ви купи и продаде после, за свой собствен кеф.
Вие, скъпи деца, от които аз очаквам, че един ден ще се трудите чинно за родината, ще си плащате данъците и аз като пенсионерка, ще имам възможност да си получавам пенсията, тъй както аз днес плащам с данъците си пенсиите на човек и половина, та от вас очаквам да сте на себе си. Най-малкото да си давате сметка за тоя процес свързан с много емоции и хладно определян като покупко-продажба. Не опредметявайте вашата енергия или поне го правете, за да постигнете нещо повече за себе си.

Та вие дори не спирате да помислите за момент преди да посегнете към „хонорара си“ за поредната роля на на политически мажоретки, в случая на лични мажоретки на Бойко Борисов.

Като млади и все още непокварени съзнания очаквам да разбирате, че парите са само средство, а не цел. Затова не трябва специално образование, за това трябва най-елементарно разбиране, което всеки от нас носи в себе си, но като че ли повечето са забравили, че е така.
Оня ден един приятел искаше от мен да организирам някаква шпиц команда срещу вашата публична теза и цинизмът в цялата ситуация е, че като напиша в гугъл „протестиращи“, ми излизат линкове, където продават вашият младежки ентусиазъм на килограм. Само дето още не са ви качили личицата, като в албум за момичета по поръчка в някой хотел. За по 10 лева на ден мога да разполагам с всеки от вас, скъпи ми дечица и ще викате на площада това, което аз ви кажа. И слушам непрекъснато някой ми обяснява, че трябва да ви уважавам, защото сте ми били бъдещето. Е, в тоя момент избирам никога да не допусна някой от вас да ми се случи в бъдеще като някакъв началник в държавата. Всичко ще направя да ви попреча да объркате живота ми.
Бръкнете в някой сайт за мадами, ще се учудите, че проститутките взимат далеч по-скъпо за услугите си. При това не ги опъват на площада да хвърлят мишки по парламента и да стават обект за службите.

Мислите си, че това, за което ви плащат да вършите публично, няма последствия за вас?

Още една причина да не ви уважавам. Заставайки на площада с мишка в ръка и послание срещу властта, ви сте на прицел на службите. Които ви филмират, едно и две – съставят файлове с ваши данни и снимки. Оттук нататък колчем посегнете към някоя личност в държавата, тези файлове ще изкачат край вас и ще предопределят вашите действия. Да пази Бог нас всички останали от марионетките, в които ви превръщат политическите кукловоди. Това не е художествена измислица. Поинтересувайте се, ще останете изненадани в какво всъщност за ви заплели тия, които ви поръчват мишки за по 100 лева парчето.
Вас, естествено, най-малко ви е еня за бъдещето, особено за вашето – то е някаква бъдеща мъгла из която винаги ще изкача някоя хубава кака с пачки за раздаване в ръка. Същото мъгливо понятие, за което крещите, че ние – кои ние, друг въпрос, – сме искали да съсипем. Щото не ви уйдисваме на акъла.
А единственото, което аз лично мога да направя за вас, е да пропусна тая възможност да ви корумпирам, т.е. ще кажа на моя познат да търси други да му организират шпиц командите. И най-голямата ми болка е, че той ще намери до час някой друг. Защото днес политическия дилър може да спори по могъщество единствено с оня боклук, който ви продава първата цигара с марихуана и обрича вашето бъдеще.
Но за да си даде сметка за това как греши, човек по-напред трябва да си признае, че е сбъркал. Това е.

Нора Стоичкова

«