Публикувано на 12.09.2020 / 9:32

ГНЕВЪТ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЛИЧА НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА!

ГНЕВЪТ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЛИЧА НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА!

ГНЯВ И ПРИЛИЧНОСТ

Гневът не може да прилича на художествена гимнастика.

Унижението няма как да полети с балони в небето.

Застоят и блатото не се надмогват с цветя и рози.

Мафията няма как да бъде прогонена с рисунки върху асфалта.

Прекрасно е, че вчерашният протест – така нареченото Велико народно въстание – 2, беше мирен и спокоен.

Прекрасно е, че светеха фенерчетата на телефоните и светлината озаряваше площад „Независимост“.

Прекрасно е, че хората бяха един до друг, усетиха силата си и провидяха надеждата си.

Но има и друго – тези, които обявиха протестиращите за лумпени, стадо, криминали и маргинали, разбират единствено от пачки, пистолети, кюлчета, палки и боксове. За тях мирният протест е игра на деца в забавачница. Преди месец те бяха уплашени, много уплашени, но сега си отдъхват, защото си мислят, че са опитомили децата на протеста. Все едно, че протестът е минал през Детска педагогическа стая и се е поправил.

Тревожно е, че дори Харалановците вече са доволни от протеста. Тяхната мечта е протестиращите да си играят в пясъчници, с кофички и лейки. И протестите да са „прилични“.

Лидерите на недоволството не бива да се превръщат в аниматори. Дързостта на протеста не бива да се превръща в памук, защото утре властниците могат да поискат да се явим на площада, облечени с туники и обути с цвички.

Представата на управляващите за „приличност“ на протеста не ме интересува. Тяхната управляваща неприличност е толкова цинична, че каквото и да кажат, не им вярвам.

Не съм за ексцесии и възпаления. Но не съм и за тишина и целувки с тези, за които тишината и целувките са само още време за кражби и зулуми. Крадецът разбира и се страхува от белезници и рядко се впечатлява от букетче с теменужки.

Нужни са баланс, мяра и култура, но и натиск, сила и категоричност. Гневът трябва да се чува и в него да бушува ток.

Николай Милчев

Коментари 25 за
“ГНЕВЪТ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЛИЧА НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА!”

 1. По-добре от Любен Каравелов, никой не може да го каже и до днес
  „Свободата не ще екзарх, иска Караджата“.

 2. Протест заради самия протест е наливане на вода във воденицата на властващите. Това за липсата на оратори е поради две причини: организаторите не съзнават същината на кризата – БЕЗНАКАЗАНОТО БЕЗЗАКОНИЕ и нямат представа как то да бъде ЛИКВИДИРАНО. Приказките „да ги свалим от властта пък после ще се оправяме демобилизира хората. Основата на безнаказаното беззаконие е в сегашната Конституция, съчинена някъде в чужбина и цяла поредица закони. Това „триото“ премълчава. Явно следва да се върви към нова Конституция и същностните промени в нея трябва да се изложат публично, но НЯМА КОЙ. НИКОЙ НЕ ВОДИ ДИСКУСИЯ ПО ПОРОЦИТЕ НА СЕГАШНАТА- Даже яь хвалят като превъзходна, пример за другите. А тя е опорочена още от първия член: „Република с ПАРЛАМЕНТАРНО УПРАВЛЕНИЕ. Република означава НАРОДНО УПРАВЛЕНИЕ.

 3. Бибитко знае как се правят тия неща и затова е спокоен. Докато се правеше на Главсекмутра, помоли Чакъра да се предаде, ама оня неще. И като не ще – на ти един гранатонамквоси… И, сега кво?

 4. Готвело се трето Велико народно въстание. Побеждава се в първия рунд. Обикновено някъде към третия си
  с няколко нокдауна и се правиш, че си много ербап. Като Пулев с Кличко. Плезене, ала бала. ”Жълтите жилетки” се завръщат във Франция. Поне ще ни покажат „как се прави“ ! Триото – да гледа и да си записва…

 5. Манифестация ли правят,вместо да ескалират формите на протест и преминаването им във всенародна съпротива.Зарязаха блокирането на кръстовища и КПП-та по границите,входове на институции.А отдавна трябваше да са на етап стачки,парализиране на едри монополни фирми,собственост на олигарси и чужди концесионери,спиране на жп транспорта,спиране работата на НС ,централната съдебна палата,общински съвети,пощи и пр.Навремето Фори светулката се опитваше със свещи да вика духове и ето докъде стигнахме.

  1. ,,ДЖЕНДАР ГЕНЕРАЦИВЯ,,..ЗА ЖАЛОСТ…РОДИТЕЛИТЕ ИМ ,1990 И 1997,,С БИТКИ,,,,ДОНЕСОХА ,,ПЪТЯ КАМ ЕВРОПА И ДЕМОКРАЦИЯТА,,НО….СЪС,,СВИРКИТЕ,,И,,БЛЯ/БЛЯ,,..

 6. Прилича,прилича ,как да не прилича протеста на художествена гимнастика с палки и бухалки …

  И на балет прилича,ама на балет на тънък лед …
  Нещо като ,,Лебедово варненско езеро“ ,ама пълно с лайна отдолу…

  ,,Двама мъже в града“ трябва да си ходят…

  Остава само ,,Парада на просяците“ – по един каскет и да просим от полицаите,щото взеха по 500 лв. пара…
  Това ше е първия Протест в Света ,на който народа проси от полицаите…

  Или всички се обличат като нас на Четвърти километър и айде на един сейшън в Паламента …
  Даже индианците Ирокези не закачат не закачат лудите.

  Венсеремос.

  Венсеремос.

 7. Искам само да припомня, че Европа обърна внимание на България, едва след събитията на 2 септември. Второто Велико Народно “Въстание“, макар и многобройно, не направи впечатление на никого.

 8. Проблемът на Бабикян е че не е оратор,а ПР-експерт.Енергията на жълтите павета е разпиляна.Един добър оратор ще събере енергията на хората,ще концентрира този заряд и ще го насочи в правилната посока.Бабикян говори все едно пред себе си има футболна агитка и я надъхва за предстоящия мач,той няма ораторски качества,неможе да обедини хората.Това е все едно вълци да ти нападнат стадото, а ти да размахваш пушка срещу глутницата и да се опитваш да я прогониш,само защото незнаеш как да използваш това оръжие.Настрани стоят Манолова,Паргов,Костадинов,Инджова и само дават интервюта пред медиите.Чакат провала на „триото“,за да излезе от тях някакъв месия и да каже: За два месеца Бабикян,Минеков и Хаджигенов не успяха да направят нищо.Ние можем,защото имаме програма и знаем как да свалим правителството на Тиквата.НЯМА ЕДИНСТВО!Няма истински лидери,водачи на протеста.Това е истината за съжаление.

  1. Познавам този Бабикян още от преди 40 и кусур години. Тогава като матрос беше усърден дописник на комунистическия вестник на ВМФ – „Димитровска вахта“. Тогава този вестник се ръководеше от Васил Данов – златен медалист от Военно-политическото училище, специалност „Военна журналистика“, в Лвов, Украинска ССР.

   За младите, които имат щастието да не са били родени и да не са живяли в онези времена, бих искал да поясня:

   – Достъп до страниците на този вестник имаха само офицери, тук-таме старшини и единици матроси, само най-верните от тях на Партията и ВКР. Сега Бабикян не е никакъв ПР-експерт, а долен ПР-посерко!
   – В чужбина ходеха да следват най-, най- и още по-най- селектирани младежи „с доказан произход“ от семействата също на „най-верните от тях на Партията и ВКР“.
   Още в средата на 60-те години на миналия век в Белгия /?!?!?!/ завърши специалност „телевизионна режисура“ Георги Минчев – „Бяла тишина“ и един от първите „дисиденти“ в България.
   Сега Васил Данов е някакъв фактор в т.нар. „Атлантически клуб“ и се изявява като виден антикомунист, явно отново по поръчка на Путин за замаскиране на истинската му същност.

   Та, за какво си говорим, уважаеми дами и господа?!…

   1. Караколювите ловки диагностицирани калинки каза:

    „В чужбина ходеха да следват най-, най- и още по-най- селектирани младежи „с доказан произход“ от семействата също на „най-верните от тях на Партията и ВКР“.“

    Лъжа след лъжа!
    Спри се бе!

    1. „Караколювите ловки диагностицирани калинки“, аз говоря за преди 50 години. Ти тогава бил ли си роден?

     По това време завърших гимназия с пълно отличие в тогавашен голям окръжен град с нарочно избрани от мене матури по френски и руски език, на които изкарах 6.00!
     Кандидатствах за МГУ „Ломоносов“, специалност „философия“. От 114 кандидати за 4 /четири/ места се класирах Първи, но приеха онези от 3-то, 4-то, 5-то и 6-то място – всичките от София и деца на „големи партийци“.
     По същото време кандидатствах и „политически науки“ в Лионския университет. Там се класирах Втори от 87 кандидати за 3 /три/ места, но пак не ме приеха за сметка на моя съученичка с баща секретар на ОК на БКП и други две момчета – единият син на Герой на социалистическия труд и някакъв директор от Комбината в Кремиковци, а другият – на висш български дипломат от Москва. И тримата бяха се класирали на конкурса извън тройката.

     Е, накрая си завърших СУ – първо „право“, после „психология“ /когато признаха тая „буржоазна специалност“ в България към края на 70-те години/. След доста години защитих две докторски дисертации в България по тези специалности, а преди 16 г. – и една по „бизнес етика“ в американски университет в Лисабон.
     Междувременно понаучих и още езици – английски, португалски и испански.

     Та тъй, затова си и останах ПроЗ!…

   2. Альоууу,Прозтия, ако не ти стигат плюнки, земи да пиеш вода от варненския залив! Арман Бабикян е р
    оден през 1967-ма година, когото ти познаваш от преди повече от 40 години!? И бил дописник, а? Ако имаш някакви „лични“, поне не лъжи. Щото звучиш като Гербераст-провокатор.

 9. Страхливия българин не може да се разгневи както трябва.Няма друг народ на земята които 500години да е търпял робство.Затова и караме със балончета така до края на света.

 10. Лидерът на Хунтата (Боку фон дер Банкя) нарече народа ЛУМПЕНИ а Бургаския Мангал от Меден рудник – Валерката допълни, че народа бил СТАДО !
  Това ни са управниците – МАФИЯТА в действие .

 11. Да не се превръща протеста в забавление по интереси-пеем,танцуваме,даряваме цветя,поклащаме се в ритъма на музиката?За какво сме там?Защото сме гневни,защото ножът е опрял на кокала,защото безобразията на престъпната шайка овладяла цялата държава преминаха дори българския праг на търпимост!И разходките до Орлов мост ли са решението?!
  Енергия е нужна,енергията на гнева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *