« Върни се назад Публикувано на 29.09.2023 / 15:18

ГЛУТНИЦАТА, НЕБИВАЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИ, ПОНЕ ДА БЯХТЕ ПОСОЧИЛИ КАТО ПРИМЕР ТУРСКИТЕ ИЛИ ГРЪЦКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ!

Бях решил да не споделям нищо повече по въпроса за експулсираните руски духовници, обявени с неграмотен акт за руски шпиони и едновременно с това, превърнати в мъченици.

Но една постоянно набивана в главите ни теза, както от политици, така и от увиващи се около тях журналисти, с мъглявото поведение на контраразузнаването ни, чупи яростно скалата на глупостта и низостта на мисълта.

По отношение на казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж духовници и друг изявен политически лидер от близкото минало бе категоричен, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

Не беше един, не бяха двама, цяла глутница небивали за времето ни политически експерти се надпреварват да обясняват как македонските специални служби (МСС) си вършели чудесно работата, а ДАНС била изостанала в дейността си.

Проблемът в сферата на сигурността винаги ще стои, тъй като каквото е състоянието на политическата ни върхушка, такова е и отражението й върху дейността на специалните ни служби.

Сарказмът, че държавата ни е като мътно, застояло, турско кафе, на което утайката му се е качила горе на повърхността и се мисли за каймак, е сякаш напълно реален, както по отношение на партийното ни политическо представителство, така и в сенчестото ни състояние на службите.

Владеейки до краен предел емоцията в себе си, всеки един българин би могъл да попита:

– Македонските специални служби (МСС) ли са тавана, който е нужен да се представи като връх на контраразузнавателно обезпечаване и по който Агенцията ни са сигурност трябва да се равнява?

Точно дейността на МСС ли бе необходимо да се представя от политиците ни като основно доказателство за това, че руският архимандрит Васиан е развивал шпионска дейност, в стремежа си да угодят на нечии други чужди интереси?

Не изпитвате ли поне малко срам, уважаеми политически колоси на България, както и вие авторитетни експерти на контраразузнавателната мисъл у нас?

Какво би се оказало, ако случайно се установи, че има вероятност архим. Васиан да е  защитил интересите на Българската православна църква като единствена наследница на Охридската архиепископия и точно поради тази причина се е оказал трън в полезрението на МСС, с последващото им отношение към него.

С подобна позиция няма как да е бил драг на Македонските специални служби (МСС).

Не са тайна намеренията на вселенския патриарх Вартоломей, от Истанбул, да даде томос на Македонската църква като Охридска архиепископия.

Дали руският духовник не е внасял някакъв разнобой, който изцяло да е в защита на българска кауза и интерес?

Известно е, че сръбската патриаршия първа предостави „томос за автокефалия“ на църквата на Северна Македония и това е съвсем обяснимо, още повече имайки предвид дейността на сръбските специални служби и влиянието им върху македонските такива (МСС), по отношение на изконното българско население в т.нар. сега Северна Македония.

При подобни обстоятелства дали наистина никой не може да си даде сметка какъв е характерът на административния акт у нас, свързан с изгонването на руските духовници.

Ако в този размисъл, наистина има капчица истина, какво тогава отстоява ДАНС с наложената експулсация и по чия свирка играе?

И сега питам директно:

– Уважаеми политици, някой от вас да е наясно с това как се отнасят МСС с гражданите на РСМакедония, които имат смелостта да изразят българското си самосъзнание?

Някой от вас поне малко да има бели коси по мазната си глава, които да са резултат от оперативна работа и противодействие на крайно нечовешка понякога дейност, в деянията точно на тази чужда служба, която давате за пример?

И тези деяния, за ваше сведение, са по отношение на изконно българско население, което примитивността, точно на тези ваши вдъхновители за експулсации, непрестанно отрича да ги впише в конституцията си.

Срамна работа…

Поне да бяхте посочили като пример за нещо турските или гръцките специални служби.

Знаете ли какво са правили ВМРО в началото на миналия век с подобни типове, които с продажното си поведение се подигравали с делото на комитите, а с наглостта на амбициите си сякаш са плюели над гробовете на онези български борци за освобождение, ратували за свобода и независимост на българската идентичност и самобитност?

– Бесили са ги на дървета, при това на видно място.

А на гърдите им са слагали табела с надпис: „Той предаде България“.

И нека не правим никакви асоциации.

За съвършено различно ВМРО на бележити българи, в друго, юнашко време, иде реч.

А сега, зенитните ни ракети дефектни.

Шпионите ни и те такива.

Затова пък експертите ни са недостижими, съвременни юнаци, съизмерващи се достойно с елита на МСС.

В политиката и в правоохраняването ни – топ ниво..!

Годините, които отдадох на специалните служби на страната ме научиха на нещо много важно и съществено за мъжа – да дисциплинирам разочарованието си.

И сега, все по-ясно виждайки, че това „топ“ – ниво никога не ще погледне към разкаяние, оставам непоклатим в дисциплината си.

Православието, което експулсират настоящите ни експерти напътства, че покаянието не е това, за което обикновено го мислят хората.

То не е преднамерено и тъпо самоунижение, а мъжествена истина за самия себе си.

На гръцки покаяние е „метаноя“ – изменение на ума.

След него човек започва да гледа на себе си по съвсем нов начин.

Покаянието е зрелище, което не е за хора със слаби нерви.

То е хвърляло в ужас и конвулсии и велики светии, казват духовниците.

Но кой би могъл да мисли за покаяние, когато оправдава себе си и деянията си с Македонските специални служби (МСС)?

Казано е:

Що е маке все е юнак, що е юнак все е… баш експерт – и в политиката и в правоохраняването у нас, още повече, когато е във вихъра на танца с МСС.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«