« Върни се назад Публикувано на 22.03.2014 / 12:36

ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР: ПОПИТАЙТЕ ЦВЕТАНОВ КОЛКО СЛУЖИТЕЛИ НА МВР СА ЗАГИНАЛИ ПО ВРЕМЕ НА НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ!

 

Водещ: Дами и господа, тук вече е главният секретар на МВР г-н Лазаров. Добро утро казвам на нашия гост. Разбира се, темата с Лясковец не слиза от медиите, защото е важна. Искам преди да говорим за нея да ви попитам – извлякохте ли поуки? Има ли изводи вече от това, което се случи?
Светлозар Лазаров: Естествено, че първите изводи са направени, но по-важното е тук какво ще покажат проверките. Когато имаме цялостния анализ, тогава бихме могли да си направим съответните изводи.
Водещ: Добре. Какъв анализ правите? На кое?

Светлозар Лазаров: Само ще подчертая, че две неща са грешни от тези, които в момента се правят. Първо без да имаме цялостната проверка, всички факти по целия, конкретния случай, да се сипят обвинения или да се правят изводи – не може, трябва да приключат проверките, да се видят всички действия. Втората грешка, която бихме допуснали, но няма да я направим, то вече се вижда, да кажем „Всичко е наред, ама там нещо се пообърка – нещастен случай“. Не, няма такъв момент. Има смъртен случай, има допуснати грешки. Има допуснати грешки както погледнато в годините назад, още от момента на даване на оръжието на това лице, за да се стигне до конкретната операция с конкретния факт, че имаме смъртен случай и ранени колеги, тях също не ги забравяме. Оттук нататък какво трябва – пълен детайлен анализ на конкретната операция от гледна точка на нейното планиране, нейното провеждане и момента на възникване на престрелката. Доста дълго мислих назад във времето и си спомням, че подобна престрелка в съвсем други условия, при съвсем други обстоятелства, в която участваше отрядът, беше през 1999 година с небезизвестния Ганчо Въчков – Ганеца. Не си спомням оттогава отрядът да е попадал в реални действия. Минаваме към прехода, тоест ние трябва да направим и много детайлна разбивка на тактическите способи на отряда оттук нататък, на оперативната съвместимост на екипите, на оборудването, въоръжението, на… Само искам още нещо да допълня, което е много важно да се знае. Един служител на този отряд се изгражда за 4-5 години, той става един завършен боец.
Водещ: Щях да ви питам това, да. Тези хора не ги взимате просто от редовни полицаи и ги вкарвате в отряда, те минават обучение и тренировки дълги години.
Светлозар Лазаров: Разбира се, за да стане един служител готов боец, да участва в реални бойни действия 4-5 години са необходими за неговото индивидуално развитие. Оттам нататък той попада в конкретен тактически екип, където трябва да автоматизира, грубо казано на езика на отряда, своите действия.
Водещ: Тоест те трябва да се разбират с колегите този тип интуитивно?
Светлозар Лазаров: Разбира се. Да се знае във всяка една ситуация какво се прави и всеки един от този екип да знае как ще реагира колегата му. Този тактически екип трябва да има оперативна съвместимост с другите, с останалите екипи. Цялата група трябва да има оперативна съвместимост на фона на целия отряд. Трябва да има един интегриран модел.
Водещ: Добре. Всички си задават този въпрос – как може, при положение, че това е така, един 53-годишен луд, съжалявам, че така се изразявам, да убие спецполицай? Какво остава… Това са коментарите в мрежата. Какво остава, ако противникът е истински терорист?
Светлозар Лазаров: Пак подчертавам – няма да бързам да говоря. Има няколко основни грешки, които се очертани. Първата е самото изучаване, когато той е сигнализиран от служители на Областната дирекция на МВР на Велико Търново. Няма да ги коментирам, защото ще ги оставя на компетентните органи те да преценят.
Водещ: Да, не може да се прецени тук. Но вярвате ли, разбра се, че са видели, когато ги снимат – и той, и майка му, е забелязал, че го снимат и се е подготвил.
Светлозар Лазаров: Така е.
Водещ: Вие на едно място казвате даже, един от колегите ви казал: „Шефе, там ни чакаха в засада“.
Светлозар Лазаров: Така е, да.
Водещ: Вие смятате ли, че това може да бъде нарочно?
Светлозар Лазаров: Какво смятам аз не е важно, важно е какво ще установят компетентните органи.
Водещ: Не ми се вярва някой да го направи, да пожертва живота на близки хора…
Светлозар Лазаров: Оставям го това на съвестта на тези колеги. Компетентните органи ще установят. Мина времето, когато МВР сипеше от екраните послания, които не почиваха на факти. Аз имам тези факти, че тези колеги са знаели…
Водещ: Добре, кажете ми за тоя отряд. Разбрах, ще направите проверката и ще ви чуем. Какви са нашите барети? Толкова говорим за баретите, признавам, че не съм запознат. Имаме ли въобще традиция някаква? Имаме ли отряд, който, вече сме в НАТО, вече сме в Европа, тренираме ли заедно с тях, не се ли учим на тези неща?
Светлозар Лазаров: В момента ми е трудно да говоря след това, което се случи. Значи, за да се прецени каква е тяхната оперативна бойна подготовка и как се спазва бойният ред, трябва много детайлен анализ да се направи.
Водещ: Вие сте били част от този отряд, знам, проверих биографията ви. Вие сте били там.
Светлозар Лазаров: Вижте, много е деликатна ситуацията, защото тези, които най-много говореха тези дни, също имат отношение към това, което се е случило назад във времето. Аз ви давам един факт – февруари месец, 2001 година, оценка на френската полиция, на тяхната Техническа служба за сътрудничество.
Водещ: Откъде идва, от този бюлетин?
Светлозар Лазаров: Точно така, това са факти.
Водещ: Нека да го погледнем. Ние го имаме този текст.
Светлозар Лазаров: Да, фактите са следните…
Водещ: Той е на френски. Това е бюлетина на Френската специална служба.
Светлозар Лазаров: На Френската полиция и тяхната Международна служба за техническо сътрудничество.
Водещ: Ето какво казват те тогава, нека да го видим. Коментарите са – „Червените барети показаха мотивираност и ефективност над обичайните за българската полиция. Френските експерти, които са работили с тях ни уверяват, че СОБТ може би е един от най-добрите, ако не и най-добрият отряд от този тип в Централна и Източна Европа. И може да се мери дори и с най-добрите специализирани отряди от Западна Европа.“ Това коя година, 2001г.?
Светлозар Лазаров: 2001г., февруари месец. Ето ви, тук има снимки от обучение във френската структура /…/. Това са обучения в НАТОвска база.
Водещ: Това са снимки от вашия личен архив.
Светлозар Лазаров: Не са от моя личен архив, взел съм ги от колеги, които реално са участвали на тези обучения. Аз съм бил сержант към това време, не съм бил офицер, за да ме обучават навън. Мен са ме обучавали тези колеги, които са приели тези знания от съответните инструктори по линия на НАТО и…
Водещ: И за тях французите казват, че са един от най-добрите.
Светлозар Лазаров: Точно така.
Водещ: Добре, къде отидоха тези хора? Къде са тези кадри?
Светлозар Лазаров: Вижте, в годините отрядът беше разместван, прехвърлян в различни структурни звена, сякаш не му се намери мястото. Паралелно с това неговата ефективност беше намалена. Съставът беше намален почти два пъти.
Водещ: Защо?
Светлозар Лазаров: Не мога да говоря и не искам да влизам в тази детайли. Явно когато са го правили предишните ръководства на МВР са имали своите съображения. Тук проблемите са много. Не искам да навлизам в тази посока. Мога да ви кажа какво ще стане оттук нататък. Значи, така или иначе ако аз имам вина, аз ще си подам оставката. Това го казвам, защото съм убеден, че ще ме питате. Нали, тъй като където ме видят ме /…/.
Водещ: Да, аз чух, че вие сте го казали.
Светлозар Лазаров: Няма да правя никакви компромиси с други служби и т.н. Това не е на дневен ред. Приел съм тази работа, ако имат доверие в мен, ще работя. Пак повтарям – ако нямам вина.
Водещ: Само пускаме зрители от Фейсбук. Ето един въпрос, Илиян Димитров – /…/ разузнаване, много лесно прави /…/. Световни примери, колкото искате. Има ли проблеми в разузнаването? В как го наричате, подготовката на /…/?
Светлозар Лазаров: Г-н Кошлуков, стана ясно, че този терен е разузнавам от 2013г. Тогава пак е планирана операцията, те са били на място. Много се задава този въпрос. Вижте, фактите ще покажат каква е реалността. 2012г. се разузнава това жилище, 2014г. се разузнава, ние сега започваме да търсим причините. Причините ще ги открие проверката. Едната страна е осветяването на акцията, другата страна са тактическите действия.
Водещ: Да се върнем на отряда. Това е по-важното и по-общото.
Светлозар Лазаров: Какво трябва да се направи?
Водещ: Двойно е намалена числеността на отряда.
Светлозар Лазаров: Точно така.
Водещ: Защо? Не трябва ли в годините на световен тероризъм да имаме по-голям отряд такъв?
Светлозар Лазаров: Ето, аз ще ви кажа каква е моята визия. Моята визия е,че в момента, в условия на глобални заплахи от международен тероризъм, ние сме страна, в която се случи терористичен акт.
Водещ: /…/
Светлозар Лазаров: Аз няма да повтарям поразиите назад, които се случиха в годините, за да изместя центъра на тежестта.
Водещ: /…/ въпрос във Фейсбук, нека да го покажем и него. Хайде, след малко ще го покажем. Колеги, готови ли сте? Поразиите в годините назад ще се чуят, но да не се оправдаваме винаги с тях.
Светлозар Лазаров: Именно, аз това казвам.
Водещ: Вие този човек познавахте ли го, който почина?
Светлозар Лазаров: Ние сме назначени с една заповед, в една стая сме живели.
Водещ: Двамата?
Светлозар Лазаров: Двамата, разбира се.
Водещ: Тоест той е ваш приятел?
Светлозар Лазаров: Приятел, близък, колега, приятел, да.
Водещ: Добър боец.
Светлозар Лазаров: Семейството му мие от близкия кръг. Разбира се. Изключителен боец, перфектен човек, много добър човек като цяло и той го е показал в последните си секунди. Той е застанал с щита пред колегите си. Но вижте, нека да завършат проверките. Колегата е герой, дължим му огромно уважение за това, което направи. Големи длъжница сме на семейство, на което трябва да се помага.
Водещ: Събирате помощи?
Светлозар Лазаров: Всичко е организирано. Скоро така ще направим и една кампания с оглед наистина помощта на семейството, защото като всеки средностатистически…
Водещ: Вие познавате /…/, вие сте били приятели.
Светлозар Лазаров: Да, да. Като всяко едно средностатистическо семейство, където членовете работят в държавни структури, те имат кредити, имат неща, които наистина трябва да се решат.
Водещ: Да не е това причината да напускат баретите? Предполагам, че в частния сектор, ако французите са прави, това, което казахте в този бюлетин, тези хора ще ги вземат в частна охранителна фирма на секундата с тези качества.
Светлозар Лазаров: Те ги взеха отдавна. Съставът е подмладен. Тези, които бяха обучени в НАТО и в структурите френските /…/, немските /…/, английската САС, тези, които бяха обучение вече не са в отряда. Аз… в момента имаме проблем реално кой ще ги обучи тези колеги, които са на място в момента.
Водещ: Всички тези ги няма вече?
Светлозар Лазаров: С малки изключения. Не тези, които са присъствали, а реално на ученията в НАТО, тях имам предвид, тях ги няма. Тези, които са обучени от българските офицери все още, но макар и малки единици, останаха.
Водещ: Може би трябва да дадете по-добри условия и по-добри заплати, за да запазите такива кадри.
Светлозар Лазаров: Това е глобален проблем на държавата, но оттук нататък как го виждам аз отряда. Значи, анализите са ясни – тук трябва да се направи една интегрирана система за противодействие на тероризъм. От една страна сформираме отдел, който да се занимава с проникване, задържане, обезвреждане на терористи, заложници и т.н, опасни престъпници или лица, които са се барикадирали, както е в конкретния случай. Друго – трябва да направим един отдел от бившата структура СДОТО, който да влезе в отряда от гледна точка обезвреждане на бомби, взривове и т.н.
Водещ: Защо? Обяснете ми. Защо бомбите трябва да са при баретите? Защо сапьорите трябва да са там?
Светлозар Лазаров: Разработваме един модел, който сме го взели изцяло от френските ни партньори. Няма да скрия, че аз есента бях в „Ред“. Това е френският отряд, който на практика имаме снимка от неговата база, там моделът е абсолютно същият. Групите за проникване – едно звено, групите, които обезвреждат бомбите са друго звено, но те са заедно в една интегрирана система.
Водещ: Такава е схемата там?
Светлозар Лазаров: Такава е схемата на работа. Няма да влизам повече в детайли. Имаме дефицит на кучета, имаме дефицит на оборудване, имаме дефицит на много други неща, които трябва да се закупят, за да имаме една ефективна боеспособна структура, която да отговаря на НАТОвските стандарти.
Водещ: Вижте какво казват те, пускаме зрителите от Фейсбук. Мария Атанасова – С психично болни да се занимават психиатри, психолози, а не най-големите барети. /…/ това /…/, знае ли го? Имате ли пък тези кадри?
Светлозар Лазаров: Нека да кажа следното – много коментари се изговориха, може би и зрителите са повлияни от тях, много неща се казаха. Аз на изслушването извадих фактите и там стана ясно, че тази операция е абсолютно законосъобразна. Операцията е проведена първо по досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие.
Водещ: Ние това го знаем. Прокуратурата е там, всичко е там.
Светлозар Лазаров: Прокуратурата е издала постановление за оказване на съдействие.
Водещ: Аз мисля, че въпросът е друг. Имате ли такива специалисти в Института на МВР, които да направят… като американските, по ФБР, психопрофил, да го разберат?
Светлозар Лазаров: Има правен психологически портрет на лицето и през 2012г., и пред 2014г. Аз съм изпратил баретите след 20 дни проучване на адреси, навици и всички факти, обстоятелства, тренировки…
Водещ: Обяснете ни. Тези 20 дни вие тренирате ли в сграда, в къща, имитираща апартамент и тренирате и влизането, и обезвреждането?
Светлозар Лазаров: Имаше спекулации, че не е имало планове за операцията, заповеди и т.н.
Водещ: Не може да няма.
Светлозар Лазаров: Има план, който съм подписал аз, организационен. Има тактически план на командира на отряда. Има моя заповед, има негова заповед. По-важното е друго. Има планове за тренировки за конкретните способи, които да бъдат приложени за щурма на това жилище.
Водещ: Какво означава това – дали да стрелят със снайпер или да влязат с разбиване?
Светлозар Лазаров: Това са техни тактически способи, които аз не искам да влизам, не е и редно. Но те са изработвали два способа за проникване в това жилище и са ги тренирали всички оперативни сектори на СОБТ. Тоест те са се подготвяли. Това не е някакъв, грубо казано, еднократен акт „абе, а идете там“. Не, няма такъв случай.
Водещ: При цялата подготовка има ранени и убит. Очевидно нещо куца тук.
Светлозар Лазаров: Разбира се, че куца. За да се стигне дотук, естествено, че има пропуски. Аз признах – има провал. Провалът от една страна съм го обяснил какъв е с осветяването на акцията. Но ние ще търсим тук какви са и причините в самия отряд. Аз смятам, че там трябва много детайлен анализ да се направи, на база на фактите от проверките да се направят съответните изводи.
Водещ: Вие сте бил барета. Вие трябва да знаете тези работи.
Светлозар Лазаров: Аз съм бил редови служител, бил съм сержант, малко съм работил като офицер и съм напуснал отряда. Тактически командир, заместник командир или началник на оперативен сектор е друго ниво. Това е планиране и провеждане на специални операции. Затова съм много чувствителен по темата, когато хора, които нямат поглед върху тези неща, коментират. Нещата от тактическо ниво в България се знаят и така могат да се коментират, да се изследват от много малко, много ограничен кръг хора.
Водещ: Разбирам ви, всеки стана специалист по провеждане на операции с барети и специални служби в България. За съжаление, когато стане такова нещо, винаги излиза и това. Ако можете да се върнете сега, знам, че историята е алтернатива, каквото било – било, но ако можехте да се върнете, какво бихте променили в операцията?
Светлозар Лазаров: Не искам да коментирам, защото бих променил грешките, ако има такива и когато се запозная с тях, най-вероятно има такива. Но в момента, когато нямам цялостната картина означава да говоря наизуст. Няма да го направя. Аз не съм политик. Няма да говоря наизуст.
Водещ: Обаче политиците говорят,нека да чуем бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който коментира акцията също.
Цветан Цветанов: Ако операцията е била проведена в онзи период, за който вие визирате и е имало такъв фатален край съм убеден, че както аз като министър на вътрешните работи, така също и главният секретар щяхме да си заминем от МВР. Защото трябва да имаш чест и достойнство,защото подобен случай с подобни жертви не е имало от 1994г. в „Белите брези“. Кажете ми как е възможно главният секретар да излиза вчера и да казва – вина носи един служител, който няколко часа преди реализацията е направил някакво заснемани. Моля ви това е несериозно.
Светлозар Лазаров: Наистина е несериозно това, което чувам. Може да го питате знае ли по време на неговото управление колко служители на МВР са загинали при и по повод изпълнение на служебните си задължения. Спирам да говоря.
Водещ: Вие имате тази статистика?
Светлозар Лазаров: Няма да говоря повече, несериозно е това.
Водещ: Още един Фейсбук, пускаме зрителите. Смята ли, че това, което говори в момента ще върне вярата ни /…/, ще бъдем по-добре защитавани от подобни хора, като стрелеца в Лясковец? Хората искат да вярват на МВР, да са сигурни и спокойни, особено на най-добрите, най-елитните частите, на баретите.
Светлозар Лазаров: МВР имаше два пътя в този случай. Имаме непосредствена опасност и заплаха за живота и здравето на децата от една страна. Ние можеше да се скрием като някои хора и да чакаме, ако стане – стане, пък тогава ще ходим да го оправяме проблема. Не, подходът е друг – има проблем, пристъпва се към неговото решаване. Да, много боли. Цената, която платихме и ще плащаме е много висока. Ще си направим анализите, ще си поучим от грешките. Но аз докато аз съм главен секретар, този подход ще работи – има ли проблем, ще се пристъпва към неговото решение.
Водещ: Добре, проблемът има имена. Вижте какво ви питат от Фейсбук, още един въпрос. Тони Желязков – питайте го как се извърши съкращението при отделни дирекции? Те премахната хора, които работят, самите /…/ не пипнаха никого. Как реформирате МВР? Когато говорим сега и за този случай, и изобщо за реформата, какви са цифрите?
Светлозар Лазаров: Г-н Йовчев има една дългосрочна визия за структурирането на МВР. Когато пое управлението на МВР имаше служители, които бяха заети в основните дейности, около 75% и 25% от тези, които не се занимават с основни дейности.
Водещ: Администрация?
Светлозар Лазаров: Да. Към Нова година бяха 80% основни дейности към 20. Идеята е юни месец съотношението да е 85% към 15. Това е идеята, тя към момента се случва и се реализира. Съкращенията на тези служители, които навършиха годините и тези, които бяха освободени, дадоха възможност да се стъпи на една здрава основа и да се увеличат заплатите на колегите с 10%. Да, може би някой ще каже какво са 10% – ами фактът, че 5 години не са пипани заплатите…
Водещ: Не са увеличавани?
Светлозар Лазаров: Не, нищо не е пипано, само е обещавано. Нали знаете, че аз мога да ви обещая това, което никой не може да ви даде. Така че върви се в тази посока и тук има един друг анонс – тези заплати трябва да изкарат. Тоест казано на груб език, така както е в частния сектор. Контрабанда, пресичане на канали, пресичане на схеми за ДДС, реално влизане на пари в бюджета, за да има възможност данъкоплатеца, когато си плаща данъците тези пари, когато се пренасочат към МВР да има реален ефект от дейността на колегите.
Водещ: Последен въпрос – кога ще завършат тези проверки? Кога може да очакваме от тази конкретна акция вече изводи?
Светлозар Лазаров: Аз се надявам конкретните резултати за самото провеждане да завършат някъде около трети април. Това се надявам да стане. Другото, което трябва да се направи, вече задълбочения анализ за цялостно състояние на отряда, ще трябва малко по-дълго време и едно от нещата, които ще се вземат предвид е също тази акция в Лясковец. Трябва ни един много дългосрочен анализ да се направи за състоянието по контрола на общоопасните средства, какви пропуски се допускат там и т.н. Тези проверки трябва да вървят в няколко посоки.
Водещ: А може ли да се окаже и че оборудването е некачествено? Дали са били с качествени щитове тези момчета, и брони или каквото е там?
Светлозар Лазаров: Много неща се изговориха, но изстрел от 3 метра с автомат, нали знаете какъв е резултатът. Нека не разваляме настроението на обществото рано събота сутрин. Наистина за оборудването също има проблеми, които трябва да се решат. Но въпросът тук не е само да се купува оборудване, въпросът е какво оборудване, защото самото оборудване трябва да е в тясна съвместимост с реалните функции, коти ще изпълнява отрядът. Тъй като той беше грубо казано, лашкан в няколко посоки от полицейска структура за задържане до антитерористична единица. Това е антитерористичен отряд. Там нещата са много по-специфични. Това също е дало отражение на подготовката. Способите, подходите, трябва да отговарят на едно антитерористично поделение от най-съвременния вид по НАТОвсикте стандарти. Съвсем различни са нещата и когато колеги, които нямат опит по линия на антитероризма, по линия на кризи и критични ситуации, се създават предпоставки да се говорят или да се работи /…/.
Водещ: Звучи тъжно. Не може във френския бюлетин 2001г. да кажат, че сме били най-добрите в Централна и Източна Европа и сега да сме така.
Светлозар Лазаров: Тук нещо трябва да се отбележи. Те имат предвид не група за полицейско задържане, проникване и т.н, а антитерористична единица по НАТОвските стандарти. Все пак това е 2001г., а ние вече… идеята НАТО беше /…/.
Водещ: Желая ви успех. Те казват, ето виждам коментара – прецизно подбрани, строго тренирани, перфектно оборудвани командоси от отряда са там, за да отговарят на най-трудни и разнообразни ситуации. Това е вътрешният бюлетин на Френската полиция.
Светлозар Лазаров: Точно така.
Водещ: Желая ви успех. Дано да извлечете поуките, защото живота няма да го върнем, но може да спасим следващите.
Светлозар Лазаров: Нека да си извлечем поуките, но това да бъде направено на база на истина и на един анализ с конкретни факти и обстоятелства и именно тогава, макар и може да ни горчи, може да не ни харесва това, което е истината, да вземем да начертаем правилната стратегия, за да бъдат постигнати конкретни резултати.
Водещ: Желая ви успех. Ще чакаме да… ще ги оповестите тези резултати?
Светлозар Лазаров: Разбира се.

 

„Факторът Кошлуков”

ТВ7

«