« Върни се назад Публикувано на 19.03.2014 / 16:38

ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР: ОПЕРАЦИЯТА В ЛЯСКОВЕЦ – ПРОВАЛЕНА! ПОЛИЦАЙ, ЧОВЕК НА БОРИСОВ – ПАВЕЛ АНГЕЛОВ СЕ ИЗДЪНИЛ!

 

„Необходимо е да се подчертае, че действията на служителите на МВР в Лясковец са породени от образувано досъдебно производство за притежание на незаконно оръжие, а самата операция е извършена след разрешение на районния съд в Горна Оряховица. Операцията е имала свой план, включваща етапите на наблюдение, комуникация, разпределяне на отговорностите и ареста. Има постановление от 5 февруари 2014 г. То е на разследващ полицай, който разпорежда сформирането на екип за провеждането на операция за изземването на незаконното оръжие на Петко Савов Петков.

На 20 февруари 2014 г. е изготвено предложение до главния секретар на МВР, в което се предлага провеждането на специализирана полицейска операция, в която да участват специализирани части от отдела за борба с тероризма на МВР и психолози. По данни на Института по психология на МВР Петко Петков проявява признаци на асоциално поведение. Наблюдава се тревожност и неподчиненост и съществува реална заплаха да използва майка си като заложник. Проведените беседи със съседи показват, че същият се опитва да подсигури жилището, за да не могат да проникнат в него външни лица.

В профила на Петков, предоставен от Института по психология към МВР, пише, че той е нестабилен, с агресивно поведение. Приема критичните ситуации, като такива, които го застрашават. Не е целесъобразно да се водят преговори с него и е препоръчително действията спрямо лицето да бъдат бързи и изненадващи. Операцията е провалена. За най-голямо съжаление.  Без да е разпоредено двама служители дни преди операцията са направили заснемане на къщата на Петко Петков. Двамата цивилни служители са осъществили контакт с полицаите, дали са камерата, с която униформения служител да заснеме къщата на стрелеца. Униформеният е снимал, докато е звънял на вратата на барикадиралия се гражданин на Лясковец. Камерата след това е предоставена на цивилния служител на реда.
Двама полицаи са фотографирали къщата на Петко Петков в Лясковец
на 13 март без да са имали необходимото разрешение нито от ГДНП, нито от ОД на МВР – Велико Търново, нито от Специализирания отряд за борба с тероризма. Не е имало разрешение за повторно снимане на къщата и практически никой не знае защо това се е случило.

Предполага се, че 53-годишният Петков ги е забелязал и вече е в бил в очакване

и пълна бойна готовност да ги посрещне с огън в дома си. Ченгетата фотографи са били цивилни по време на снимките си, но според данните на Лазаров са предали камерата си на униформени в патрулка, паркирана близо до дома на стрелеца.

Всъщност шефът на ОД МВР в Търново е научило за неразрешеното повторно заснемане в четвъртък около 17 часа, т.е. около 12 часа преди провеждането на операцията. Той е уведомил командира на СОБТ. Двамата полицаи обаче не са си признали, че са били забелязани от Петков.

Единият от униформените преди две години се простреляла сам в ръката.”, каза в парламента главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Едно от ченгетата, което непрофесионално е действало и е провалило акцията е бивш личен бодигард на Бойко Борисов и служител на полицията във Велико Търново – Павел Ангелов.

Главният секретар на МВР на поставен въпрос дали това е така, нито потвърди, нито отрече.

Ангелов е бил лична охрана на Бойко Борисов във времето му като главен секретар на МВР – от март до декември 2005 г. Със специална министерска заповед за този период той е бил командирован в София със задача „персонална охрана на ръководството на МВР”.

Ангелов се прочу и през февруари 2012 г., когато докато се приготвял за работа в жилището си и обувал панталона си, служебният му пистолет внезапно паднал на земята и произвел изстрел. При огъня антимафиотът се прострелял в крака. Куршумът минал през крака и продължил нагоре в тялото, като засегнал таза, червата, далака и лявата гръдна половина. Ангелов сам успял да слезе до входа на блока, където го чакал негов колега, на когото казал, че се е прострелял.

В ефир по Нова телевизия се включи Бойко Борисов, който заяви, че „изобшо не ме интересува някакъв си полицай от Велико Търново”.

Afera.bg

«