« Върни се назад Публикувано на 10.01.2014 / 22:06

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ: ПРОКУРАТУРАТА НЕ БАВИ ТОПКАТА, ДО 30 ЯНУАРИ ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ВЛИЗАТ В СЪДА!

 

В интервю за „Панорама” главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма никаква политическа поръчка по отношение на скандала с Волен Сидеров на варненското летище: „Има хулигански действия. След като има хулигански действия, според разбиранията на държавното обвинение, оттам насетне има и съответна реакция. Да, тя е реакция, която минава, ако мога така да се изразя през процедурата за искане за снемане на имунитета, защото е народен представител. Тогава, когато един гражданин си позволи същите тези действия и няма имунитет, стига на съд без тази процедура. Така че колкото и да говорим за политическа поръчка, не аз съм поръчал това поведение. И не някоя политическа сила е поръчала посегателство срещу униформен полицай.

Оттам насетне всеки трябва да носи последиците за своето поведение. Независимо дали има или няма имунитет.Аз съм сигурен в това, което е представила Варненската окръжна прокуратура като доказателства. Тези доказателства са събрани при една изключително добра организация на работа на колегите през нощта на летище Варна, при което са разпитани 22 свидетели. Тези доказателства за мен събрани, основно като свидетелски показания, както и данни за понесени травми от очевидци. А има и още нещо –видеозаписи от целия граничен контрол на Аерогара Варна, водят именно то този извод. Като стори ми се, че някак акцентът падна върху това, което е станало в самолета. Но акцентът е това, което е станало на земята, т.е. след слизането от самолета. Говоря не само по отношение на пострадал гражданин пътник в самолета, а най-вече по отношение действията срещу униформен полицай. Искам ясно да го заявя – подобни действия са недопустими. Не може да бъдат толерирани и няма да бъдат толерирани от българската прокуратура.”

По отношение на обвиненията срещу бившия вътрешен министър Сотир Цацаров каза: „Амбицията на прокуратурата е до 30 януари всички обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да стигнат до съд. Обвиненията срещу Цветанов на този етап са за неупражнен контрол при цялостната организация при използване на специалните разузнавателни средства, което безусловно е негово задължение по Закона за специалните разузнавателни средства и в резултат, на което други длъжностни лица са извършили престъпления. До този момент срещу Цветан Цветанов има обвинения и за длъжностно присвояване и още обвинение, то вече е на съд, обвинението с резолюциите-не! Амбицията на прокуратурата, не като лично, а като служебно изпълнение на задълженията ни, е най-късно до 30 януари всички обвинения да стигнат до съд. Няма по-ясно доказателство от това, че ние не се опитваме да играем някаква игра, да бавим топката или едва ли не да се опитваме да поддаваме на политически влияния. Знам много добре за оценките, няма нищо лошо в тях, защото прави на всяко лице, особено на лице, което се намира в положението на обвиняем или подсъдим, е да дава такива оценки. Що се отнася на оценките на защитата и, особено на упълномощения немски защитник, честно казано не виждам проблеми с тях, в крайна сметка един защитник му се плаща и е упълномощен, за да защитава своя довереник. Ханс Петър Ул е адвокат на обвиняем и подсъдим, той не е лице, което проверява дали българската държава е право или дали в България има съдебна система. Ние работим по тези обвинения с мисълта, че те са за съд, а не просто за процес, който ще отлежава в прокуратурата”

Afera.bg

«