Публикувано на 09.07.2019 / 17:15

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СИ ИЗБИРА ГЛАВЕН ПРОКУРОР! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА НОВ ГЛАВЕН „ЦАЦА“ – МАРИЯ ШИШКОВА!

6I6797Леко, лекичко, преди избора на нов главен прокурор, медии, тясно свързани с Пеевски и Борисов, респективно с Цацаров, лансират с тънък пиниз /ама дърварски!/ кандидати за поста главен прокурор.

Не, че отсега не е ясно кой ще е новият главен прокурор, удобен за Властта на Хунтата, но манипулирането на обществото минава дори и най-наглите граници.

С лансирането на заместник-главния прокурор Мария Шишкова ярко лъсва намерението на настоящия Главен прокурор Сотир Цацаровда да продължи да управлява прокуратурата и след официалното приключване на мандата му.

В хвалебствената, лепкава като малеби, статия вчера във в. 24 часа, удобничко и слугински към Хунтата, управляваща държавата и съдебната система, се пропуска факта, че Мария Шишкова всъщност е правораздавала в Пловдив, като съдия, под непосредственото ръководство на Сотир Цацаров от 1994 година.

Никому неизвестната Мария Шишкова, като съдия, председателства и съдебния състав, който остави в ареста набедения за въоръжен грабеж Максим Савов, който по-късно беше оправдан на всички инстанции и осъди държавата.

Същата Мария Шишкова през месец януари 2011 година беше наградена от тогавашния МВР министър Цветан Цветанов с почетно отличие на МВР “За доблест и заслуги”. Впрочем, само в родната Кочина може да бъде измислена такава тъпня – МВР да награждава … уж независими магистрати! Така „независимата“ Мария Шишкова бе осветена като любимка на Цветанов и на Властта на ГЕРБ.

За същата Мария Шишкова адвокат Михаил Екимджиев публично заяви, че “злоупотребата с власт за този магистрат е служебен нагон“.

Впрочем, през октомври 2014 година вестник „Капитал“ извади на светло как същата Мария Шишкова и заместничка на Сотир Цацаров е осигурила обвинение на правозащитника Михаил Екимджиев. А седмица преди това тихомълком Висшият съдебен съвет назначи пловдивската съдийка Мария Шишкова за зам. главен прокурор на Цацаров.

Михаил Екимджиев се сблъсква с нея преди 18 години, когато в опита си да се подготви за дело, по което е адвокат, Михаил Екимджиев става… обвиняем за клевета.

Ето какво пише тогава „Капитал“:

Случката се развива през 1997 г., малко след като заради практиката на Европейския съд по правата на човека и осъдителните решения срещу България по делата „Асенов“ срещу България и „Николова“ срещу България, беше променен Наказателно-процесуалният кодекс и съдът вече контролираше задържането под стража“, спомня си адвокат Михаил Екимджиев. Той защитава задържан под стража обвиняем за кражба, който иска мярката му да бъде изменена в по-лека. Ден преди заседанието адвокат Екимджиев отива в съда и за да се запознае с делото: „Първоначално то ми беше предоставено от деловодителките, но съдия Мария Шишкова с тон, неподходящ за служебно ползване, ми разпореди да върна делото. На въпроса ми относно правното основание на това разпореждане г-жа Шишкова чистосърдечно ми отговори, че има уговорки с прокуратурата делата да не бъдат предоставяни на адвокати“, разказва правозащитникът.

На следващия ден по време на откритото съдебно заседание по делото адвокат Екимджиев прави възражение, че не следва да се дава ход на делото, защото не се е запознал с материалите от досъдебното производство и не може да осигури ефективна защита на клиента си. „Държах да се протоколира, че по лично разпореждане на съдия Шишкова съм бил лишен от тази дължима на защитника процедурна възможност. Пред повече от 10 души – експерти, прокурор, съдебни заседатели, стажанти, съдия Шишкова безцеремонно заяви: „Това няма да се протоколира.“

„Наклеветил длъжностно лице“

В протокола е записано само, че адвокатът не е запознат със следственото дело, но не и думите му, че достъпът до делото е бил препятстван от съдията. Това е важна подробност, защото процедурата е състезателна и забраната за запознаване с материалите по делото сериозно нарушава равнопоставеността на страните в производството по обжалване мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Това кара адвокат Екимджиев да поиска от съда поправка в протокола от съдебното заседание. Молбата му завършва с изречението: „Само така би се санирало сериозно процесуално нарушение от страна на съда, граничещо с документно престъпление.“

По повод горното изречение съдия Шишкова сезира прокуратурата, която образува предварително производство и привлича като обвиняем адвокат Екимджиев за това, че е … наклеветил длъжностно лице, като е приписал на съдия Мария Шишкова престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“. Постановлението за образуване на предварително производство е обжалвано, но окръжната прокуратура го потвърждава като законосъобразно.

Следва дълга кореспонденция между съда, адвокатурата и прокуратурата, в резултат на което разследването срещу адвокат Екимджиев е преместено в Пазарджик, а четири месеца по-късно е прекратено поради явна несъставомерност на деянието (липса на престъпление).

Без последствия

Днес, близо 18 години по-късно, тази история е забравена освен от пострадалите в нея. Фактът, че близо година един адвокат е бил незаконно обвиняем заради желанието си да осигури адекватна защита на клиента си, остава без последствия за прокурорите, които са поддържали обвиненията въпреки очевидната им безпочвеност. А иначе мълчаливото повишаване на съдия Шишкова в зам. главен прокурор, която въпреки българските и международните закони е лишила адвокат от правото му да се запознае с делото, а заради възмущението му инициира наказателно производство срещу него, е просто поредният пример за несъстоятелността на актуалния състав на най-висшия орган по управление на съдебната система.

Диагнозата на Екимджиев:

Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора

„Като всеки овластен страхливец Сотир Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора. Докато Роман Василев беше заместник главен прокурор, мислех, че по-лошо не може да бъде. Бракониерският избор на Мария Шишкова от ВСС ме опроверга“, коментира пред „Капитал“ адвокат Екимджиев. И допълни: „За разлика от Цацаров, при когото склонността към злоупотреба с власт е само рефлекс на номенклатурен апаратчик, при новата му заместничка това е служебен нагон. Кариерният възход на Шишкова показва, че пловдивският модел на управление на Сотир Цацаров, при който рецидивистите в нарушенията на човешките права, причинили най-много осъждания на България в Страсбург, най-бързо изкачваха магистратските йерархии, вече е ъпгрейдван, централизиран и институционализиран.“

Тревожен е фактът, че това злополучно съчетание на неограничена власт и неудържима склонност тя да бъде злоупотребявана се случва на върха на прокуратурата, където силата на властта и изкушенията за нейната противоправна употреба са най-концентрирани и персонифицирани.

Родово-клановият подход, при който босове и сатрапи се обграждат с посредствени, но доверени и проверени протежета, създава измамно усещане за сигурност на вожда за сметка на общественото доверие в институциите. Поставяйки Мария Шишкова до себе си, Цацаров недвусмислено показва намерението си да продължи да управлява прокуратурата не като публична институция, а като бащиния – не с правни норми, а чрез сделки, кондики и уговорки. Това ще разшири зоната на личен комфорт на главния прокурор и новия му заместник за сметка на нашите права и надеждите ни най-после да видим една прокуратура, която работи в името на хората и на правото, а не обслужва егото и личните проекти на нейните ръководители“, казва правозащитникът.“

На Територията, на която живеем, никой не чу и не разбра какво точно е свършила Мария Шишкова като зам. Главен прокурор през последните 7 години.

Но АФЕРА разкри нещо, което трябва да се знае и помни – че точно Мария Шишкова тихомълком участва активно в работната група, която подготвя законодателните промени за разследване на Тримата големи.

И точно тези предложения срещат сега сериозни възражения сред юристите, а според някои от тях, това е търсено средство за отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов.

Така че, гответе се!

Мария Шишкова е “идеалният” Главен прокурор – незабележим, но напълно зависим и продължител на досегашното Статукво.

Както се изрази един известен адвокат – „Сега за първи път Главният прокурор ще си избере Главен прокурор.“

После АФЕРА била „крайна“, като иска „Меч“!

Не „Меч“, БТР-и трябват, да ринат, да ринат издъно.

Afera.bg

Коментари 9 за
“ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СИ ИЗБИРА ГЛАВЕН ПРОКУРОР! ГОТВЕТЕ СЕ ЗА НОВ ГЛАВЕН „ЦАЦА“ – МАРИЯ ШИШКОВА!”

 1. Туй нещо щом се случи, правоприлагащий и правораздавателний процес в държавата хептен ще се закучи.

 2. В България само Четвърти километър не е излъчвал главен прокурор досега .

  1. ..NEZAVISIMA SADEBNA VLAST…,,NASOCHVANA,,/PORADI,,OPERATIVNA OGRANICHENOST,,V,,POZNANIJATA,,/OT ,,METO/MEVERETO,,I TZVETANOVCI…

 3. Цацаров се обгражда с посредствени, но кучешки предани хора. Така е. Но той само следва примера на управляващите ни вече цели десет години мафиоти! Техните калинки и мутри никъде ги няма, те са върхът (или дъното). Да изреждаме ли имена? Всички ги знаете наизуст.

 4. Това казва популярният певец Ицо Хазарта в социалните мрежи.

  Ето поста на Ицо Хазарта във Фейсбук:

  „Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях.

  Някои от нас се спасяват поединично – отиват в друга държава или намират бизнес възможности тук, или се затварят в черупката си, или се изживяват като рап звезди, но всички ние се възмущаваме, сякаш някой друг ни е срал в гащите.

  Сякаш гърците, холандците или французите всичко са получили даром, а ние сме клетници, прееб… от Господ.

  Плюем по-старите от нас, че са търпяли бай Тошо, но истината е, че при цялата гадост на комунизма нашите родители са свършили повече смислени неща в техния живот, отколкото ние – в нашия.“

  1. А можеш ли ни уведомиш и за мнението на други български духовни еверести като Азис, Веселин Маринов и т.н. по въпроса?

   1. Пенчо , за разлика от тебе изброените боклуци , Ицо е невероятно момче и най-важното -разсъждава и то в много правилна посока! Чел съм и съм му слушал много коментари за сегашния ни живот и мога да кажа , че много малко негови връстници са на неговото ниво!
    Изобщо Ицо няма нищо общо с чалгаджии , рапъри и др. като начин на мислене!
    Момчето е с образование и много ум и интелект!

   2. МАЛЪК ПЕНЧО

    Пенчо бре, чети!
    Пенчо не чете.
    Пенчо, работи!
    Пенчо пак не ще.

    Пенча го мързи,
    гледа да лежи,
    ходи, та се май,
    търси да играй.

    Време се мина,
    Пенчо порасна,
    иска да яде,
    няма откъде.

    Петко Славейков – 1888 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *