« Върни се назад Публикувано на 18.06.2014 / 22:14

Главният готвач на Софийския затвор „Фердича” болен от туберколоза. Има опасност да пламне епидемия.

 

Уважаема, Афера!Роднина съм на излежаващ присъда в Софийският Централен Затвор и искам да Ви споделякакви страшни неща се случват там.Миналата седмица в затвора е плъзнал слух,че главният готвач на затвора Д.Ф попрякор „Фердича“ излежаващ 6/шест/годишна присъда за разпространение на наркотици еболен от туберкулоза.

За голямо съжаление плъзналият слух се оказа истина и се е установило,че

действително Фердича е болен от туберкулоза от повече от месец,поради което след като са му направени необходимите изследвания е взето решение същият да бъде изпратен за лечение в болницата при затвора в гр.Ловеч.

Към момента не е ясно какъв е броят на болните от туберкулоза в СЦЗ,тъй като както е известно източници на инфекцията са основно болните и заразените с туберкулоза хора. Инфекцията  се предава главно чрез въздуха (аерогенно) и чрез храната (алиментарно). Заразяването става най-често чрез вдишването на фини капчици (капкова инфекция), изхвърлени при кашлянето от болните хора и животни, или на прах (прахова инфекция)попаднали в храната, водата и въздуха а ендоспорите ѝ могат да оцелеят със седмици.

А именно,че главният готвач,който има свободен достъп до цялата храна на затвора е болен от туберкулоза е основен рисков фактор и основна опасност от заразяването на неограничен брой хора.

Сами можете да установите какво означава това и какви мащаби  може да достигне болестта,предвид това,че броят на лицата в СЦЗ е огромен и той включва не само излежаващите присъди,но и персонал,който след работната си смяна се прибира в къщи по домовете си и е много вероятно заразата да плъзне и извън рамките на затвора.

Кирил Кирилов

 

 

«