« Върни се назад Публикувано на 26.05.2014 / 12:12

ГЕРБ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И СЪДЪТ ОНЕВИНИ ЦВЕТАНОВ. ЕГАТИ И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

 

Както предвиди АФЕРА още преди дни, очакваше се присъдата на Цветан Цветанов да е невинен и то ако ГЕРБ спечели тези избори. Така и се случи. Софийски градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг – бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, съобщава БГНЕС.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Софийския апелативен съд.  Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов след като разбра, че първата присъда по първото дело е оправдателна, каза че никога не е смятал, че невинен може да бъде осъден. „Винаги съм смятал, че съм невинен. И може би сега очаквате да започна да говоря много. Аз все пак искам да запазя една по-добра дипломатичност и нека да изчакаме и трета инстанция“, заяви бившият вътрешен министър. Той отказа да говори за прокуратурата с мотива „да съхраним институционално институциите“. „Скъпи журналисти, много са били случаите, в които съм говорил. Проследете хронологията на всичко това, което ми се случи на мен и ще си дадете отговор на това, което искате от мен да го чуете“, призова той.

Адвокатът на Цветанов – Менков Менков бе по-образен в коментара си като перифразира израза на Нийл Армстронг и каза, че: „Това е една малка стъпка за г-н Цветан Цветанов към пълната му реабилитация и една огромна крачка за българското правосъдие“. Менков заяви, че при защитата на Цветанов винаги е бил спокоен, защото българският съд винаги е бил на необходимото ниво, за да постановява безпристрастно присъди на базата на фактите по делата и на точното прилагане на закона. „В този смисъл СГС отново постъпи по същия начин“, заяви той и дори посочи, че е спокоен за другите дела и очаква и по тях оправдателни присъди.

Цветанов тук поиска да допълни и отново да каже, че докато е бил министър на вътрешните работи успял да предговори „един договор за Сименс“ с 34 млн. лв. в полза на държавата и от тях, според него хората в МВР са получавали „увеличен порцион с 30 лв. от 2012г. и още 60 лв. от началото на 2012г“. „Така че нали не си представяте, че съм подписал нещо, за да се облагодетелствам, а просто съм имал само един единствен шанс – да спазвам закона“, заяви той и подчерта, че е изпълнил закона.

На заседанието по делото в седмицата преди евроизборите, държавното обвинение поиска за Цветанов 5 години затвор, конфискация на половината му имущество, както и да не заема 5 г. държавна длъжност. Според прокуратурата обвинението е безспорно доказано, при това по несъмнен и категоричен начин. Обвинението подчерта изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветанов, вредните последици, които са настъпили и високата обществена опасност, като поиска 5-те години затвор за бившия вътрешен министър. Прокурорът Калоян Ангелов добави, че при престъпленията, които е извършил Цветанов, е проявил престъпна упоритост.

БГНЕС припомня, че делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите. Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение „подписка“, а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане на пределите на Република България“.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“ на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

В края на седмицата на 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО., предава още БГНЕС.

Те това е положението в българския „независим” съд. И още „по-независимата” прокуратура.

Afera.bg

«