« Върни се назад Публикувано на 11.06.2021 / 11:57

ГЕРБ ПОРТНИХ ОБЩИНА -ВАРНА ЗАЛОЖИ ЕКОБОМБА С ПРЕСТЪПНА ДАЛАВЕРА! ПРОКУРАТУРАТА НЕЗАБАВНО ДА СЕ СЕЗИРА!

Както АФЕРА е писала Дирекцията по екология в Община – Варна бе овладяна от лицето Янко Станев, благодарение на назначаването за неин директор – Тодор Колев, бивш служител на РИОСВ – Варна. Още по-известна е и горещата връзка на ГЕРБ Иван Портних с Янко Станев.

На 26 май т.г. изтече договора на Община – Варна с „Екоинвест Асет“, която притежава завода за отпадъци.

Заместник – кметът на Община – Варна  Тодор Иванов издава заповед под уверението на шефа на Дирекцията по екология – Тодор Колев, човекът на Янко Станев, според която заповед от 00 часа на 27 май т.г. целия битов отпадък на града и областта трябва да се кара на депо в Аксаково – базата на Въглен. Популярно известно, като сметището на Въглен.

Сметището на Въглен обаче е без сепарираща инсталация, което противоречи на всички съвременни стандарти за управление на отпадъците, на законовите норми на отпадъците, принципа на кръговата икономика и като цяло на екологичното законодателство.

Базата във Въглен има право да приема несепариран отпадък, но указанието е, че това може да се случва единствено при екстремни ситуации.

ГЕРБ Община – Варна се уповават точно на това, че едва ли не има „екстремна ситуация“.

Колко и защо да е „екстремна“, което изобщо не е така, а е пълна лъжа, АФЕРА ще ви разкрие.

Във времето в което изтича договора на Община – Варна с „Екоинвест асет“ е пусната процедура по намиране на нов оператор за битови отпадъци.

Поставените условия от Община – Варна обаче са абсурдно неизгодни –  Община Варна да плаща по 45 лева и да има рециклиране на отпадък на 50 процента на вход, което е на практика е неизпълнимо.

Неизпълнимите условия с тези абсурдни параметри са поставени така, само за да се откаже „Екоинвест Асет“ да участва в обществената поръчка, която притежава завода за отпадъци, след което боклука да се кара на друго място и с думи прости – да се извиват ръце.

Базата във Въглен няма право да приема по закон, освен по изключение, което на практика ГЕРБ Община – Варна създава на практика, със заложената от нея неизпълнима обществена поръчка.

И какво излиза след врътката на ГЕРБ Община Варна?

На Въглен плащат по 110 лева на тон, а на „Екоинвест асет“ по 67 лв., докато е бил в сила договора с тях.

На всичкото отгоре ГЕРБ Община – Варна имат изрично писмо от фирмата „Екоинвест асет“, че до намиране решение с новата обществена поръчка, фирмата е готова да приема отпадъците при старите условия – по 67 лв. на тон.

ГЕРБ – Община Варна обаче не приемат тези изключително изгодни условия до приключване на новата обществена поръчка и си измислят „екстремна ситуация“, за да карат боклука на сметището във Въглен и така плащат по 40 лв. и повече на тон и абсолютно безобразно и незаконно  да трупат ведно всички отпадъци на едно място, което противоречи на всякакви еконорми и съвременни стандарти.

Освен това базата във Въглен има право за приема максимум 213 тона на ден, а в момента приема над 300 тона на ден, което тежко незачитане на еко законодателството!

Варна е първата област в България с изграден екозавод. Всички варненски общини, включително и Аксаково карат отпадъците си в екозавода. Единствено град Варна, начело с  този янкостанев еколог Тодор Колев дава разпореждане чрез зам-кмета Тодор Иванов варненския боклук да се кара на базата във Въглен, община Аксаково.

300 тона по 40 лв. и отгоре са 12 хиляди лева на ден горница минимум – средно повече пари, дадени от Община Варна за отпадъци.

През лятото отпадъците стигат и до 400 тона на ден.

400 тона по 40 лв. горница прави 16 хиляди лева дневно, които ГЕРБ Община Варна плащат за тоя, дето духа, и то данъкоплатски пари!

Освен това депото във Въглен е за крайни отпадъци, останали след сепариране. От самия екозавод карат там този отпадък, който не става за РДФ за горене, не става за рециклиране и не става за гниене – компостиране. Това, което не става за нищо се депонира именно във Въглен.

ГЕРБ Община Варна обаче абсолютно БЕЗОБРАЗНО СЕГА КАРА НА ПРЕСТЪПНО ДВОЙНО ПО-ВИСОКА ЦЕНА ЦЕЛИЯ БОКЛУК  И ТО СМЕСЕН! КОЕТО Е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО И Е ЧИСТА ДАЛАВЕРА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ДЖОБОВЕ И ЛИЦА!

РИОСВ Варна е алармирала със сигнал за безобразието Министерството на Околната среда, Община Варна, Община Аксаково, Община Белослав.

АФЕРА настоява и прокуратурата незабавно да се сезира, защото това, което се върши от ГЕРБ Община Варна е заредена еко бомба, плюс нечиста афера, ощетяваща данъкоплатците.

Afera.bg

«