Публикувано на 31.03.2008 / 19:59

ГЕРБ готви преврат във варненския парламент на 1 май. Коя година, обаче не е ясно.

 

 

С нажежени страсти и умишлено подклаждане на огъня, с развети плакати и пълна зала с даскали и ученици, с дрънкане на училищен звънец, се проведе извънредна сесия на Общинския съвет – Варна, посветена на оптимизацията на училищната мрежа.

Няколко дни преди това, без да го пита някой, лидерът на местната ГЕРБ Павел Димитров свика медиите и сътвори сензационна новина – че ще сменя мнозинството в местния парламент, че работата е опечена стопрецентово и сакралната дата на бунта е 1 май. Човекът на Бойко Борисов във Варна каза още, че като направи преврата ще напусне Общинския съвет, и че вече бройката на съветниците от новото мнозинство била здраво споена. Е, имало няколко разкрачени, но това били подробности от пейзажа.

След медийната изява на Павел Димитров се втрещиха първо медиите, после общинските съветници и не на финала съпартийците на Димитров от ГЕРБ.

Политическото поведение на човекът на Бойко Борисов в морската столица заприлича на нещо като някой да организира поръчково убийство и убиецът да излезе по радиото, и да съобщи в кой ден, и в колко часа кого точно ще застреля.

Точно един месец преди посочената сакрална дата – 1 май се проведе извънредната сесия на варненския парламент. На нея опозицията се опита да внуши, че се съсипва училищната мрежа във Варна, че се закриват пагубно училища, и че изобщо всичко това е една много долна история.

Зам-кметът по образованието Коста Базитов контрира, че никой няма намерение да закрива никакви училища, че има Национална програма, с която общините трябва да се съобразят, и че не на последно място, те трябва да изпълнят закона за бюджета.

Наблюдателите на събитията обаче бяха вперили очи в ГЕРБ. И трескаво следяха като как ще направят генералната репетиция за преврат във варненския парламент.

Лидерът на ГЕРБ Павел Димитров не се изказа. И изпрати на трибуната дясната си ръка Данчо Симеонов, който можеше да се подготви доста по-добре по темата, след като му бе отредена ролята да легитимира партията на Бойко Борисов като спасител на морската училищна мрежа.

Симеонов въртя, сука и накрая отсече фундаменталното, че  „няма какво да говорим за сливане, вливане, преливане. Реално ние закриваме училища.”

В залата треснаха звучни ръкопляскания и заби школски звънец. Всички се радваха. На какво обаче и те не знаеха.

Общинският съветник Веселин Данов рязко отрезви агитките като директно им каза, че са манипулирани, и че никой от мнозинството няма да закрива нищо, нито пък има интерес да работи против интересите на учениците в града. Данов директно нападна гербаджии, че се правят на опозиция: “Ще ми се правят на опозиция. Каква опозиция са, като имат зам-кмет, Кирил Йорданов им даде зам-кмет” и се обърна към недоволните от това, че ще им се развали учителския рахатлък с думите:  “Ако мислите, че ГЕРБ ще ви свършат работата – гласувайте за тях. Ама, те така ще ви оправят, че пет зали, като тази няма да ви стигнат, за да протестирате и да ги напълните с плакати!”.

Кметът Кирил Йорданов призова да не се прави политика от образованието и да се гласува оптимизацията на училщната мрежа, тъй като тя само ще повиши качеството на образованието в града. Впрочем, стана и ясно, че недоволни са само известен брой учители и директори, които са засегнати от сливането на училища и това лъсна от пълната незаинтересованост на колегите им от другите учебни заведения, които не си мръднаха пръста за да ги подкрепят.

Настана ред и за гласуването на промените в оптимизацията на училщната мрежа.

На това място трябваше да гръмне и черешовото топче на варненската ГЕРБ. Или поне да бъде загатнато новото задаващо се мнозинство.

Нищо обаче такова не се случи.

Оптимизацията, предложена от кмета мина по мед и масло. Хората на “Нашия град”, или казано по просто  на ТИМ гласуваха “за”, бизнесмените от ГЛАС – също, групата “Център” – още по “за”. И “прокметското” ново мнозинство на ГЕРБ падна тотално в канала.

Така генералната репетиция на варнеските гербаджии да обърнат мнозинството заприлича на кастинг на “Мюзик Айдъл” в най-кофтия му провинциален вариант.

Afera.bg още при гръмкото обещание на лидера на гербаджии Павел Димитров си позволи да обърне необходимото внимание на очевадния факт, че цялата тази работа е толкова налудничава, че прилича на поне три неща:

         или човекът на Бойко Борисов в морската столица е изпращял

         или някой здраво го подвежда

         или просто нарочно го вкарват в подобна игра, за да му отрежат главата.

Така или иначе, до 1 май има точно един месец.

Павел Димитров тържествено обеща, че на тази дата той ще направи преврат в местния парламент. И ще излезе от съвета.

Димитров има само един правилен ход оттук нататък.

На 2 май да каже, че просто не е уточнил за коя година става дума.

Иначе като всеки уважаващ себе си политически водач, па макар и на провинциална организация, незабавно трябва да подаде оставка от поста си. И да се научи да смята.

 

Яна Маринова

 

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“ГЕРБ готви преврат във варненския парламент на 1 май. Коя година, обаче не е ясно.”

  1. а познай не позна, щото не си слушал/а пресконференцията, това е поредното доказателство че шефа ви е много притеснен за бъдещето. Особенно след като го спрегнафа за таен агент.

  2. А познай защо Томова с острия си език не се е сетила, че е Първи май. Защото Томова не е измислила, че на 1 май ГЕРБ ще прави преврат, а лидера на партията, който си е избрал тази дата. Защо, питай ръководителя му Бойко Борисов.

  3. Ами Томова с острия си като мотика език не се ли сети преди да пише че първи май е неработен ден. Защо, нека да и обясни шефа и.

  4. Кой стана за смях Данов с протежето си – жерналист или смешника т.нар. Борисов, чието протеже Павел Димитров адвокатства на същите хора, с които Борисов биеше тъпана като главен секретар, че умира да се бори. Нищо чудно „борбата“ да се е пренесла на някаква друга плоскост – маса, легло, банково гише или знае ли човек какво друго. За всеки случай – успех на адвокатчето, ще му трябва, както и на неуспялото пожарникарче

  5. Това ли е лидерът на ГЕРБ във Варна? Голям булдозер! Майко милааааа, голяма наглост, смешни хора!

  6. Дам, явно Данов много го е страх от Бойко. Всяка втора статия е против него, пряко или косвено. Само че става за смях с протежето си Томова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *