« Върни се назад Публикувано на 14.06.2011 / 17:38

Герберите наивно флиртуват с Кирил Йорданов

 

 

Ако заложи на друг кандидат, Борисов ще бламира не само комисията, но и цялата процедура, излъчила тримата. Дреме му на Борисов, беше краткият коментар на запознати с табиетите на лидера на ГЕРБ. Партията си била негова.

Немалко играчи все още очакват Бойко Борисов да се съобрази с някои (не)явни фактори и да заложи на д-р Красимир Петров, за да спечели на своя страна корпоративните фактори в града и да не си отваря допълнителни фронтове. Така ще бламира Павел Димитров и той ще бъде принуден да подаде оставка, ако не иска да стане смешен. На този фон хвалебствията на лидера на ГЕРБ във Варна, отправени към сегашния кмет Кирил Йорданов, вероятно трябваше да покажат колко резервни ходове има Бойко Борисов. Изказването, че Кирил Йорданов бил „оформен ДЪРЖАВНИК” е наистина забавно. Демократичното „разделение” между общинска и държавна власт отдавна е станало класика – след Алексис дьо Токвил нещата са заковани като литература. Да не говорим за воплите на Кирил Йорданов за Морската градина, да речем. Ами като е „държавник” кметът на Варна, какъв е проблемът.

Павел Димитров вероятно ще обясни, че се е изразил метафорично. Все пак е добре, че вече не е кандидат на ГЕРБ за кмет. Щяха да го разпънат за тази метафора, показваща управленска философия и визия. Няма да е зле П.Д. да внимава с ирониите и закачките. Даже и да прави намек, че евентуално запазено посланическо място за Кирил Йорданов ще даде възможност на варненския кмет да влезе в изписани държавнически функции, определянето на „държавника” Кирил Йорданов като „оформен” не дава възможност да се обясни казаното само като ирония. Кога се е оформил Йорданов като „държавник” – докато е бил кмет ли? Всяко разделение на властите е, разбира се, условно в немалка степен. Йорданов е кмет в държавата България. Но нима три мандата е дрънкал глупотевини, когато е отстоявал позициите на общинските власти?!

Думите на Павел Димитров могат да бъдат разчетени и в по-остра интерпретация – „Кириле, време е да си ходиш!”. Но тогава това би било внушено от Бойко Борисов. Който пък бил враг, разбираме, на спекулациите. Вероятно се оглежда в някакви други „огледала”, а не в българските властнически традиции през последните 20 години. Има и друг вариант за тълкуване на казаното от П.Д. – „Посланическата опция все още съществува. Подкрепи ни за изборите.”. Да не би герберите наивно да разчитат К.Й. да им преотстъпи изборната си машина?

Не можем да допуснем, че герберите са толкова наивни. Ако е така, те очевидно не познават Кирил Йорданов. Апропо. Ако Сергей Станишев реши „внезапно”, че е изгодно за БСП отново да заложи на Кирил Йорданов, герберите ще берат ядове на вота. Който и да е техният кандидат. Да не би да очакват Кирил Йорданов да се покаже като отговорен „държавник” и да откаже номинация от „инициативен комитет”, организиран от Сергей Станишев?! Или пък Павел Димитров е искал да повдигне настроението на Кирил Йорданов преди 14 юни и му е честил рождения ден в аванс?!

www.bgsniper.com

«