« Върни се назад Публикувано на 10.07.2017 / 10:52

ГДБОП ЩЕЛИ ДА НИ КОНТРОЛИРАТ ПО ВАЙБЪР? НЕ БОЙ СЕ, МАРИЙО, НОЖА Е ДЪРВЕН! НИЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ БЕЗ ДА ВИ ПИПНАТ ТЕЛЕФОННИЯ АПАРАТ!

ГДБОПИ се развихри отново параноята, няма и как да е другояче, щом ОПГ са на власт:

ГДБОП вече можела да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като „Вайбър“, „Фейсбук Месинджър“, „УатсАп“, „Скайп“ и др., ашпионският софтуер, който пробивал мобилни устройства, бил купен с обществена поръчка, информация за която била качена на сайта на службата.

От поръчката не ставало ясно за какво точно ГДБОП щял да използва новия си софтуер – дали той щял да се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта била събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност щяло да им трябва разрешение за прилагане на СРС. Купената програма имала множество функции, ставало ясно от документацията. Сред тях са „извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като „Вайбър“, „Скайп“, „УатсАп“, „Фейсбук Месинджър“, „Уичат“, „Лайн“, „КакаоТолк“, „Кик Месинджър“ и др.“ Софтуерът можел да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника – мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за „физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства“.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта „Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност“.

На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ.

Обаче! Не бой се, Марийо, ножа е дървен!

Корифеите на милиционерската мисъл – бопаджиите НЯМА КАК ДА ВИ ПОДСЛУШВАТ И ДА ВИ СЛЕДЯТ ПО „Вайбър“, „Фейсбук Месинджър“, „УатсАп“, „Скайп“ и прочие, защото НЯМА ДА ПРИХВАЩАТ, А ЩЕ ИЗВЛИЧАТ, Т.Е. ТРЯБВА ДА РАЗПОЛАГАТ ФИЗИЧЕСКИ, В РЪЦЕТЕ СИ, С МОБИЛНОТО ВИ УСТРОЙСТВО – ТЕЛЕФОН, ТАБЛЕТ И ПРОЧИЕ!

Уникално умните бопаджии ще трябва да държат в ръката си физически вашия телефонен апарат, за да разбиват пароли и да ровичкат.

Така че, пазете си устройствата.

Апропо, има толкова хакерски програми, далеч по-стойностни по отношение на мобилните приложения, че даже не бе необходимо бопаджиите да правят „обществена поръчка“. И без това ползват хакерчетата си агенти да „пробиват“ тия, които са им неудобни. Ей тъй на, за да си пишат после „рапортите“ с „оперативна информация“. Щото в съда  цялата тая дунанма дикиш не хваща никакъв!

Afera.bg

«