« Върни се назад Публикувано на 18.03.2011 / 9:49

Гардове или шерифи. Юнаците от НСО често са по-голяма заплаха от шофьорите-хулигани

Без да се уточнява какви са те. А също и по опасни животни. Като за целта ще могат да носят, съвсем като легендарните шерифи, по два пищова с по 50 патрона. С една дума, Клинт Истууд ряпа да яде. Въпреки задължителното за подобни текстове уточнение, че служителите на НСО трябва да се стараят да запазят живота на хората, по които стрелят, както и на околните.

И като как ще става тая работа – хем стреляш, хем пазиш живота на хората
особено с калибър 12,7 мм?

За 20 години свободно притежание на оръжие вече си знаем колко сме бързи и нервни ние, българите, с пищовите. А и самата наредба изкушава гардовете да стрелят на поразия, като например за опасно животно може да бъде сметната и пресичаща кортежа отвързала се от каишката си болонка. Или забелязан в последния момент зад завоя таралеж.

Но да оставим на природозащитниците проблемите на изскачащите внезапно на пътя домашни или диви животни. Важният въпрос е за хората.

Какъв ще бъде критерият, че дадена кола създава опасност за президентския или правителствения кортеж, та да бъде направена на швейцарско сирене от пистолетите на охраната барабар с хората в нея? Ако въпросните гардове са прекалили с гледането на холивудски екшъни, всеки фургон, изпречил се на пътя на колоната, може да бъде сметнат за подозрителен – току-виж, задната врата се отворила и от нея забълвала картечница.

Далеч сме от мисълта, че първите хора на държавата не трябва да бъдат охранявани. Както и че трябва да стигат възможно най-бързо до мястото, за което са се отправили. Но не е лошо да се помисли не само за сигурността на ВИП персоните в тази държава, а за тази на обикновените хора. А също и на обикновените полицаи. Които сега често предпочитат да бъдат бити и наранявани но да не вадят оръжие.

Защото след това ще се влачат с години по прокуратура и съдилища заради обвинения в "непропорционална" употреба на сила. Те се нуждаят в много по-голяма степен от известно разширяване на правото да стрелят, отколкото гардовете на НСО. Защото полицаите са родните шерифи, които пазят реда.

Вярно е, че инцидентите с автоколоните на властта зачестиха. Което създава допълнително напрежение и мнителност сред служителите на НСО. Вярна е и поговорката, че не е виновна само брадвата – виновно е и дървото, че го секат.

Да – част от българските шофьори са недисциплинирани. Но пък тези, които спазват правилника за движение по пътищата, не са длъжни да имат рефлексите на Бътън или Алонсо, за да отбият мълниеносно встрани и набият спирачки при подадения сигнал от кортежа на НСО.

Или както е пишело на стените на кръчмите във въпросния американски Запад, "Не стреляйте по пианиста -толкова може, толкова свири!".

Просто му избутайте колата.
Дела срещу България в Страсбург и сега се водят предостатъчно.

Константин Събчев
в.Стандарт

«