Публикувано на 09.08.2021 / 18:20

В СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ И В МВР МЯСТО ЗА АГРЕСИВНИ ХОРА НЯМА!

Уважавам Слави Трифонов и екипа му. Имат много емоционални и красиви творения. Адмирации за това! Бил съм неведнъж техен гост.

Но тук се насажда нещо, което е недопустимо за правоохранителните структури, призвани да пазят сигурността, обществения ред и националния ни интерес. И не само се насажда, а се смята, че уродливите му плодове са полезни.

В такива случаи всеки български офицер е длъжен да бие камбаната.

Бивши в правоохраняването няма.

Има сърцати и продажни – за хубаво или за лошо, това е част от палитрата на системата. Но това е друга тема.

Нужно е дебело да се подчертае, че агресията е едно, решителността е нещо съвършено различно, но и тя е ялова, ако не почива на нравствена основа.

Духовното невежество ражда суеверия и предразсъдъци. Агресията е част от тях, защото е демонско олицетворение. Няма как правоохраняването да приеме подобен образ, защото то ще престане да бъде правоохраняване, израждайки се във възможно най-уродлива форма.

Разбира се, че са натрупани много проблеми в правоохранителната сфера, но агресията няма да ги реши – напротив…

Не виждам, нито пък усещам невъзмутимостта и старанието да се съхрани спокойствието на духа във всяка ситуация, касаеща предмета на дейност в правоохраняването.

Когато претендиращ да разполага с лостове на едно силово министерство или друга правоохранителна система, не е научил първото основно правило на системата: „Никога не се обиждай!“ – той не е за нея, колкото и да я желае.

В системата място за обидени девойки няма.

Поне така по-старите служители ни възпитаваха.

Агресията е най-малкият резултат от обидчивостта. Проблемът е, ако обидчивостта е придружена с дълбок комплекс и чувство за значимост. Няма нищо по-лошо от това да се допусне използването на държавни лостове и механизми, още повече силови, за решаване и избиване на комплекси.

Дали да бъде агресивен или не, това е решение на Слави Трифонов. Ще уважа неговия избор.

Но като български офицер имам своето право категорично да заявя:

-Правоохраняването не е агресия. Едно е да си корав, суров и непреклонен, друго е да си агресивен.

В агресията няма чест, няма и почтеност.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

Коментари 8 за
“В СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ И В МВР МЯСТО ЗА АГРЕСИВНИ ХОРА НЯМА!”

 1. Служби в една държава се ръководят с мъдрост и опит. Агресията и арогантноттта нямат място в тях.Категорично.

 2. “Горко ти, земьо, кога царят ти е психопат/дете”, Еклесиаст (10:16).

 3. Кака Милка, 9-та братовчетка по бащина линия на Вальо Вацев каза:

  Велин Хаджолов e необоримо прав! На негова страна е и логиката и истината.
  Дилемата е , дали някои от новите ,,флоберковци“, както бате Кольо ВЕЙРОНОВ много точно ги нарича, ще прочетат този текст на Хаджолов. А и ако го прочетат, дали ще го проумеят и възприемат, като едно събуждащо напомняне за спазването на елементарни психоаналитични базови истини?
  Аз лично имам мрачното усещане, че от както започна 21 век, “дамлата“ удари здраво в българските “политици“. Всички, които дойдоха и си отодоха, които са все още тук, а особено тези дето сега все повече налитат на талази , като че здравия разум в тях е закърнял. Набляга се само на думите, на приказките. А делата отсъстват напълно. Няма да коментирам другите им “качества“, не че са много, но все пак ще разводня коментара си. Усещането ми е за една връзка, един нелицеприятен “трансверзал“ между всичките досегашни и настоящи наши “политици“, дошли след 2000 година и оня така добре описан в Светата Библия, “легион с бесовете в главите“ , съставен от объркани в главите клетници. За сега остава загадка, как ще завърши тази политическа- безморална- бездуховна енигма.
  И как ще постъпи “легиона“ от нашите бивши, сегашни и кандидат политици. Ще потърси ли “помощ“ , за да се отърве от “бесовете “ си, или ще си ги носи завинаги в себе си? Имам и още едно усещане. Че трима-четирма министри от служебното правителство в момента, са “ваксинирани“ срещу “бесове“ и са “чисти“.

 4. Никой не очаква в охраната и службите да бъдат назначавани само благородни арбашлии…
  Но пък,с овластени , комплексирани манекени и шишковци с повишен холестирол … видяхме до къде я докарахме…

  Велине, прав си !
  Бутнаха старите пушки,нарушиха приемствеността и сега новите ,,флоберковци“ плющят като свадбарски кьорфишеци,че и се сърдят като им кажат – тънкопишковци…

  Не знам защо в Турция ,преди години решиха ,че армията трябва да е на улицата и да изпълнява охранителни функции ?!
  Ама, видях как в Истанбул/Бейоглу/ убиха от бой с прикладите уличен крадец пред очите на нас туристите…
  1993 г.
  Нямаше полицаи.

 5. Тошето без къдрици- какъв лъскав и благороден череп, как изпъкват поглед и овал на лицето- сразяващ. Ще има припаднали депутатки и безнадеждно влюбени, но той си ни е безжалостно-морален и няма да се сдаде телесно. Само трябва да си оформи десетина косъмчета под долната джука ала красавеца Петър и тогава с право ще грабне титлата
  „Мистър парламент“. Първи подгласник на стълбичката на шампионите е Петър, а втори- дрипавият с особената прическа.

 6. Тези, които ни навират най-отпред, няма да те разберат, тези, които ги избутват не ги интересува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *