« Върни се назад Публикувано на 09.08.2021 / 18:20

В СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ И В МВР МЯСТО ЗА АГРЕСИВНИ ХОРА НЯМА!

Уважавам Слави Трифонов и екипа му. Имат много емоционални и красиви творения. Адмирации за това! Бил съм неведнъж техен гост.

Но тук се насажда нещо, което е недопустимо за правоохранителните структури, призвани да пазят сигурността, обществения ред и националния ни интерес. И не само се насажда, а се смята, че уродливите му плодове са полезни.

В такива случаи всеки български офицер е длъжен да бие камбаната.

Бивши в правоохраняването няма.

Има сърцати и продажни – за хубаво или за лошо, това е част от палитрата на системата. Но това е друга тема.

Нужно е дебело да се подчертае, че агресията е едно, решителността е нещо съвършено различно, но и тя е ялова, ако не почива на нравствена основа.

Духовното невежество ражда суеверия и предразсъдъци. Агресията е част от тях, защото е демонско олицетворение. Няма как правоохраняването да приеме подобен образ, защото то ще престане да бъде правоохраняване, израждайки се във възможно най-уродлива форма.

Разбира се, че са натрупани много проблеми в правоохранителната сфера, но агресията няма да ги реши – напротив…

Не виждам, нито пък усещам невъзмутимостта и старанието да се съхрани спокойствието на духа във всяка ситуация, касаеща предмета на дейност в правоохраняването.

Когато претендиращ да разполага с лостове на едно силово министерство или друга правоохранителна система, не е научил първото основно правило на системата: „Никога не се обиждай!“ – той не е за нея, колкото и да я желае.

В системата място за обидени девойки няма.

Поне така по-старите служители ни възпитаваха.

Агресията е най-малкият резултат от обидчивостта. Проблемът е, ако обидчивостта е придружена с дълбок комплекс и чувство за значимост. Няма нищо по-лошо от това да се допусне използването на държавни лостове и механизми, още повече силови, за решаване и избиване на комплекси.

Дали да бъде агресивен или не, това е решение на Слави Трифонов. Ще уважа неговия избор.

Но като български офицер имам своето право категорично да заявя:

-Правоохраняването не е агресия. Едно е да си корав, суров и непреклонен, друго е да си агресивен.

В агресията няма чест, няма и почтеност.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«