« Върни се назад Публикувано на 29.12.2014 / 15:44

В ПРАВ ТЕКСТ – ВЕСЕЛИНА ТОМОВА: „Затова как да си върша работата, отдавна се съобразявам единствено с вътрешния си камертон!“

ВЕСЕЛИНА ТОМОВА„Сайтът ми АФЕРА е един справедлив хулиган, който никога не пропуска да забие един здрав прав в мутрите на мръсниците“
„Жълтото” бе натрапено от крадливите цървули, управляващи държавата, от парвенютата, които за една нощ смениха шушлеците с маркови кръгли очилца и натрупаха милиарди“
– „А Бойко Борисов чете ли изобщо? Или само диктува?“
– „Егото и комплексарството е пагубно за истинската журналистика. За Бареков мога да напиша книга с невероятни епизоди, в която обаче главният герой няма да има очарователността на Остап Бендер“
– „В момента, в който Цветан Василев се помисли за по-силен от Бог, го праснаха“
– „Борисов се взе за Путин, което е смешно откъдето и да го погледнеш“
– „Определени кръгове у нас са в истерия от страх заради аферата „Петко Сертов”

– Госпожо Томова защо ви наричат „скандална“?
– Защото у нас да казваш нещата такива, каквито са минава за „скандално”, а за „сериозна” журналистика се смята, когато лъжеш, или премълчаваш истината, мацотейки я с жълтакави боички, по поръчка на главния редактор, той пък по поръчка на рекламния слагател, той пък по поръчка на управленския чорбаджия… „Скандална” ме наричат и всички онези, на които много им се иска да имат сърца, да бъдат храбри, но заврени под юрганите до задниците на съпругите си или край тигана с пържещите се кюфтета за съпрузите, предпочитат да оправдават своя избор на безсилие с моята „скандалност”. Ако на някого много му се иска да ме поставя в някакви графи на „скандална” и „лоша кучка”, така да бъде, не ми пука. Отдавна се съобразявам единствено с вътрешния си камертон за това как да си върша работата и не си хабя енергията да се впечатлявам от шума на „грачещите” в системата.
– Сайтът Ви АФЕРА политически опозиционен ли или зад Вашата непримиримост се крие нещо друго?
– Сайтът ми АФЕРА няма никаква политическа идеология, за да бъде „политически опозиционен”. Сайтът ми АФЕРА е един справедлив хулиган, който никога не пропуска да забие един здрав прав в мутрите на мръсниците. Да си хулиган в една поръчкова, „префинена”, захаросана, страхлива българска т.нар. журналистика, е не само привилегия, но и посветеност. Това е преди всичко избор – да си от страната на справедливостта, независимо кого тя засяга, на страната на непримиримостта към лъжата, фалша, корупцията и простотията. Всяка медия няма как да избяга от душевността и духа на създателя си. АФЕРА се роди бунтарка и такава ще остане. Понякога е тъжна, понякога е яростна, но никога не пада на колене и не целува задниците на „простите”, които управляват България.
– Понеже говорим за журналистика, какво означава „жълто“ според Вас? И „жълт“ ли е политическия живот у нас?
– „Жълтото” у нас заля и помля онова, което трябва да се нарича журналистика. Това бе направено диктаторски, монополно, целенасочено, режисирано, програмирано и в България вече много малкото от онези, които продължават да носят в сърцата си посветеността на журналистическия занаят, се срамуват да кажат, че са журналисти. „Жълтото” бе натрапено от крадливите цървули, управляващи държавата, от парвенютата, които за една нощ смениха шушлеците с маркови кръгли очилца и натрупаха милиарди, за да може журналистиката в малка страна като нашата да бъде абсолютно подчинена. „Монополът” на медиите и телевизиите е „жълт”, защото той промива лесно мозъците на „простите”, които се разбират с „простите” и ги избират да управляват. „Жълтото” манипулира, лъже, мърсува, гаври се, измисля, дупи се, продава се на всеки, който му плаща една пачка повече, залива с кофи с помия всеки, когото му посочат като мишена и славослови онези, които му плащат да върши гнусотии. В т.нар. гилдия има много свестни лица, на които обаче липсва характер и поне малко лудост, за да изреват срещу всичко това. „Жълтото” е „неделковщина”, изтъкана от комплекси, заради войнстващото си бездарие, а войнстващото бездарие умее единствено да мачка, да овъртолва с лъжи всеки, който му е посочен. Само и само да получи благоволението и финансирането от „силните на деня”. Ако някой се опълчи на тази „жълта” помия, останалите „сериозни” се спотайват по ъглите, посрани от шубе и чакат да видят кой ще падне гилотиниран. За да се залепят като „победители” на негова страна. Мерзка история.
– Бойко Борисов чете ли ви? Как ще коментирате връщането му на власт?
– А Бойко Борисов чете ли изобщо? Или само диктува? Знам цената, силата и влиянието на сайта АФЕРА. Нямам нищо общо обаче с онези провинциални по тертип сайтчета, които се пъчат със снимки от коктейли кой бойкопеевски или делянсарафов ги държал за пешовете, или кой прокурор им написал поздравително писмо. Нямам нищо общо и с онези женки, дето ще си скъсат презрамките на сутиените от напъване да пишат СМС-и на „Бойко”. Егото и комплексарството е пагубно за истинската журналистика. Що се отнася за връщането на Бойко Борисов за втори път като министър – председател ще кажа лаконично – че има една българска поговорка, малко цинична, но вярна: „г*з глава затрива”. Алчността за власт на всяка цена, тоя път скалъпена заедно с типове като валерисимеоновци и радановци, и с Пеевски като теляк на всеобщата баня, бе пагубен ход на Борисов. Но това си е неговата горчива чаша, кофтито е, че ние сме на дъното, което ще му се наложи да изпие докрай.
Радват ли Ви новите министри в кабинета на Борисов?
– Да ме радват? Колкото може да те радва вкиснато малеби. Жестоката комбинация от безумен москов поглед, през свити вучкови устнички като за моминско парти, до шашнат професор, покрай правосъден министър с половин пръст чело, през спортен министър, дето си пуска снимки от пети клас как бил лекоатлет със сатенени шорти… А Кунева е като перото на шапката на английската кралица – вее се там, взело се на сериозно, като че ли от него зависи короната, а не му е ясно, че просто е изтръгнато не от фазан, а от кокошка…
– Ако трябва да направите класация от Топ 3 на най-големите глупости в политическия живот у нас за последната година, каква би била тя?
– МВР, ДАНС. МВР, ДАНС. МВР, ДАНС. Едно истинско управление на една държава винаги е свързано с националната сигурност. У нас то е навързано с изумителни гелосани, писанчевци и недоразумения, протежирани и пласирани години наред в пълна симбиоза от един кръг, включващ Сараите и Банкя. Топ 3 в тази държава няма. Тук и 3333 не стига.
Николай Бареков каза, че напуска коалицията на ББЦ. Какво мислите за този политик?
– За Бареков мога да напиша книга с невероятни епизоди, в която обаче главният герой няма да има очарователността на Остап Бендер. Ще я подаря на Доган тази книга, да си я пази като хербарий и преди да набучи Бареков с карфица при едни от най-важните си пеперуди, да овиси на карфицата „орден за храброст”, защото Бареков бе доста почтен с Доган преди време, „забравяйки” да огласи един документ от касата си…
Пеевски ли управлява държавата? Въобще как ще го коментирате, нов феномен ли е той?
– Пеевски е едно пълничко момче, което изглежда добродушко. Много обича да нарича всеки „приятелю” и „приятелко”. Пуши пури. Държи се естествено, без излишни превземки. Преди да го играе „опозиция” на Борисов и Цветанов, когато ревеше на Цветанов от парламентарната трибуна, се опитваше да вразуми Борисов, че е не е хубаво така – Борисов да го карал да се чувства като диамантен крал в африканска република. После, докато „умните” и „красивите” ревяха срещу Пеевски, и всичките обичаха Бойко, Бойко продължаваше да „слуша” Пеевски, отвъд глъчта на столичния площад с вувузелите. Сега пак се събраха, като в реклама за салами и луканка. Добре финансираните „умни” и „красиви” пищяха срещу Пеевски – шеф на ДАНС, а през това време „пропуснаха” контролирано далеч по –злокобни фигури, които оглавиха МВР и службите. Пеевски не е за подценяване и това ще го разберат дори и ония недоделковци, които продължават да си мислят, че го доят. Скрижалите са за посветените, поръчките – за прасетата.
– Казусът КТБ. Каква е Вашата истина?
– Кьорав карти не играй. В момента, в който Цветан Василев се помисли за по-силен от Бог, го праснаха. КТБ бе „цветето в саксия”, поливано напоително и от Бойко Борисов, който сега се прави на „ужасен”. Пеевски засега излиза сух от водата. Защото умее да е смирен пред Оня, който зачита смирението. Доган.
– Защо Бойко толкова се увъртя около скандала с Южен поток? На какво се дължат разнопосочните му реакции и коментари?
– Защото, когато си на „двойно счетоводство” винаги си изпотен и ризата ти е мокра. Да правиш лупинги едновременно пред руснаците и янките, е задача за виртуози. Историята показва, че колкото и да си виртуоз, все си дал фира в такава игра. Борисов се взе за Путин, което е смешно откъдето и да го погледнеш. Бойко си има „обет” с янките от оно време – той си знае защо толкова държи да го пазят. „Южен поток” тепърва ще взима глави у нас. Огромни пари, налети от руснаците, бяха откраднати. И идва време за рестото.
– Престъпност и политика. Вашият коментар?
– Престъпността ни управлява с маската на политика. И тоя народ в тая „жега” чака да се намери поне един да си сложи главата в торбата и да изчезне за трийсет секунди зад ъгъла. Но преди това да е разчистил терена.
– Какво представлява родната журналистика през Вашите очи?
– Четвъртата проститутка. Проста, нагла, готова всеки един момент за свирка, полегнала на пълна програма срещу какъвто и да е „рекламен договор”. Както казва един мой приятел: „Няма вече занаят. Свърши се”.
– Скандалът „Петко Сертов“. Какво мислите за този случай. Допускате ли възможността действително нещо да се е случило с ексшефа на ДАНС?
– Допускам всичко онова, което не бе умишлено, контролирано и поръчково изречено от михневисти, недоделковци, гелосани главни секретари на МВР и всякаква останала тълпа, задействана да омаскари Петко Сертов и да отклони истината около изчезването му. Определени кръгове у нас са в истерия от страх заради аферата „Петко Сертов”. Всичко, което последва изчезването на Сертов, показа абсолютната некадърност, зависимост и продаденост на МВР и спецслужбите у нас. Който си мисли, че случаят „Петко Сертов” е приключил с умишлената ченгейджийска пропаганда, пласирана в жълтакавите медии, фатално се лъже. Онова, което идва, предстои.
Алексей Петров бе доста публично активен през последните няколко седмици. Защо?
– Много се забавлявам когато подценяват Алексей Петров. Има един ченгеджийски трол, който редовно пише коментари в сайта АФЕРА, и по акъл много ми прилича на Цветанов, който след всяка статия около аферата „Петко Сертов” например, бълва мерзости за мен и Алексей като „дует”. Отношенията ми с Алексей Петров през годините са като едно невъобразимо танго „Компарсита”, и поради тази простичка причина знам, че Петров никога спонтанно и случайно дори и не настъпва онзи с когото танцува. Алексей Петров има и едно качество, от което искрено се впечатлявам – хладнокръвно и търпеливо умее да чака. Всеки да си довърши сам изречението какво може да чака Петров покрай една река например.
– Очаквате ли нови избори през 2015, както прогнозира Лютви Местан?
– Лютви Местан просто е активиран да даде послание. Знак. Публично. Като лакмус. Това, което ще кажа е, че както по времето на правителството на Орешарски ДПС решиха, че ще има нови избори, така и сега – при правителството на Борисов пак не друг, а ДПС ще решат дали ще имат предсрочни избори и дали кабинета си отива.
– Има ли реална коалиция между ДПС и ГЕРБ?
– Когато Местан изрече онази култова реплика за песничката „На Кольо у бостана”, голям смях падна. Защото, благодарение на родната „умна” жълта журналистика, знаците трябва да бъдат потулвани. А Местан ни го поднесе на тепсия посланието, ама кой да чуе. ДПС и ГЕРБ винаги са били заедно. Отзад. В тесен, широк и преносен смисъл. Който каже обратното, Аллах да го накаже.
– Какво си пожелавате лично вие за новата 2015 година?
– Да съм здрава, за да мога, когато някой мръсен мерзавец ме напръска с фекалната си пръскачка, скрит мерзавски зад ъгъла, да го натоваря в багажника на джипа и да го заведа при Пеевски. Той да го довърши. Извън тези греховни занятия, си пожелавам Великия Гетсби.
Интервю на Васил Петев
www.big5.bg

«